Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2011

Natuurlijk gas heeft weinig impact op klimaatverandering

Hoewel de verbranding van gas veel minder koolstofdioxide produceert dan steenkool, zou een omschakeling naar natuurlijk gas nauwelijks een remmende invloed hebben op de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onderzoek aan het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR). De impact van een omschakeling zou volgens de onderzoekers pas na vele decennia enigszins voelbaar zijn en de klimaatverandering slechts marginaal kunnen beïnvloeden.

"De impact van fossiele brandstoffen op het klimaat is bijzonder complex," voert onderzoeksleider Tom Wigley aan. "Hoewel steenkool bijdraagt tot de opwarming van het klimaat door de uitstoot van koolstofdioxide, produceert de sector ook relatief grote hoeveelheden sulfaten en andere stofdeeltjes die weliswaar slecht zijn voor het leefmilieu, maar de aarde afkoelen door het inkomend zonlicht te blokkeren. Bovendien wordt het probleem nog complexer door onzekerheid over de hoeveelheid methaan, dat ook bijdraagt tot de klimaatverandering, die bij het gebruik van gas vrijkomt."

Het computermodel van Wigley voert aan dat een wereldwijde gedeeltelijke overschakeling van steenkool op gas tot het midden van de eeuw voor een lichte versnelling van de klimaatverandering zou zorgen indien gasactiviteiten geen methaan zouden lekken. Wanneer er wel methaan zou vrijkomen, zou die versnelling tot het midden van de tweeëntwintigste eeuw duren. Daarna zou het gebruik van gas de opwarming van het klimaat beginnen af te remmen, maar slechts voor enkelen tienden van een graad.

Labels: , ,

Naamgeving vormt wereldwijde netwerken

Links tussen honderden miljoenen voornamen en achternamen vormen duidelijke wereldwijde netwerken van culturele, etnische en linguïstische gemeenschappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University College London en de University of Auckland. Er wordt aan toegevoegd dat de resultaten van de studie een interessante leidraad kan zijn voor het onderzoek naar migratie, industrie en integratie.

"Er kunnen wereldwijde netwerken van voornamen en achternamen worden opgetekend," voert Pablo Mateos, professor geologie aan het University College of Londen, aan. "Die netwerken vormen een belangrijke weerspiegeling van de culturele, etnische en taalkundige populaties over de hele wereld. Een studie van de naamgeving brengt duidelijke clusters naar voor waarbij namen worden doorheen generaties worden doorgegeven, zelfs lang na een migratie naar een andere culturele omgeving."

Door de naamgeving kunnen individuen volgens de onderzoekers automatisch bij een culturele, etnische en taalkundige gemeenschap worden gerangschikt. "Wanneer er geen andere bronnen aanwezig zijn, kan aan de hand van een namenindex dan ook de etnische samenstelling van een gemeenschap worden afgeleid," merkt Mateos op. De onderzoeker voegt er aan toe dat aan de hand van naamgeving ook kan worden bekeken is welke mate etnische segregatie of integratie van migranten plaats grijpt.

Labels:

Patenten moet integraal onderdeel bedrijfsbeleid zijn

De toenemende complexiteit van technologieën zoals laptops en smartphones vormt een grote hindernis voor bedrijven die de vruchten willen plukken van eventuele innovaties. Ondernemingen moeten de strategie rond patenten dan ook binnen het algemene bedrijfsbeleid integreren. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Illinois. Het uitstellen van een strategie rond intellectuele eigendom tot het bedrijf succes heeft geboekt, is volgens de onderzoekers vaak een dure vergissing.

"Nagenoeg elk product dat op de markt wordt gebracht, is het gevolg van verschillende technologieën en uitvindingen, waarvan de meeste door een patent worden gedekt," voert onderzoeker Deepak Somaya, professor economie aan de University of Illinois, aan. "Om een succesvol product uit te bouwen moeten vaak een reeks verschillende uitvindingen samengebracht worden. Vaak zijn die technologieën en uitvindingen echter eigendom van verschillende organisaties."

Er moet volgens Somaya dan ook een specifiek patentbeleid uitgestippeld worden dat binnen het kader van de algemene bedrijfsvoering past. "Daarbij moeten de kosten en voordelen van de verschillende zakelijke modellen worden bekeken, zodat de meest efficiënte strategie kan worden ontwikkeld. Voor sommige bedrijven of activiteiten zal het belangrijk zijn om patenten in eigendom te hebben, terwijl voor andere projecten een samenwerking met een partner of een licentie aangewezen is."

Labels: , ,

Politieke verslaggeving heeft relatief weinig impact

De nieuwsverslaggeving over politici en hun retoriek heeft minder impact op het publiek dan andere berichtgeving. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Michigan State University. De onderzoekers voegen er aan toe dat het publiek gevoeliger is voor nieuwsverhalen over protest aan de basis en lokale gebeurtenissen. Het gebrek aan belangstelling kan volgens onderzoeksleider Corwin Schmidt diverse oorzaken hebben. Onder meer denkt hij aan een oversaturatie aan politieke verslaggeving.

"Het onderzoek geeft aan dat politici veel minder mogelijkheden hebben om het publiek via de media te beïnvloeden dan velen denken," merkt Corwin Schmidt, professor politieke wetenschappen aan de Michigan State University, op. Uit het onderzoek van Schmidt blijkt dat nationale onderwerpen zoals de wet op het wapenbezit en de hervorming van de gezondheidssector weinig impact hebben gehad op de publieke opinie. De Million Mom March elf jaar geleden voor een striktere wapenwetgeving was volgens Schmidt daarentegen een protestactie die wel een grote impact heeft gehad.

De onderzoeker voegt er aan toe dat een aantal misdrijven met wapengeweld eveneens een impact hebben gehad op de publieke opinie, al was die invloed volgens hem minder zwaar dan de draagwijdte van protestbewegingen. "Sommigen stellen dat de nieuwsmedia de publieke agenda bepalen, maar dat lijkt niet noodzakelijk het geval te zijn," benadrukt Schmidt nog. "De nieuwsmedia blijven gatekeepers, maar niet alles wat ze naar voor brengen heeft dezelfde invloed. Mogelijk is het verhaal binnen het nieuws dat de opinies stimuleert."

Labels: , ,

Individu is van nature coöperatief en altruïstisch

Het individu is van nature coöperatief, altruistisch en sociaal ingesteld. Dat is de conclusie van het boek 'Origins of Altruism and Cooperation' van Robert Sussman en Robert Cloninger. Pas wanneer het individu zich gestresseerd, misbruikt of verwaarloosd voelt of aan een mentale ziekte lijdt, zou er volgens de auteurs een neiging naar geweld naar boven komen. Coöperatie is volgens de onderzoekers geen bijproduct van concurrentie of eigenbelang, maar wel een basiskarakter van primaten, met inbegrip van de mensheid.

"De filosoof Thomas Hobbes schreef in de zeventiende eeuw dat oorlog inherent is aan de mensheid," merken de onderzoekers op. "In de geschiedenis zijn ook talloze voorbeelden te vinden dat de natuur van het menselijk wezen bestaat uit agressiviteit, egoïsme en confrontatie. Maar uiteindelijk blijkt dat uitgangspunt niet te kloppen." Sussman voert onder meer aan dat kon worden worden opgemerkt dat chimpansees weeskinderen adopteren, ondanks de inspanningen en de tijd die moet worden besteed aan de verzorging.

"Positief sociaal gedrag is een essentieel bestanddeel van de gezondheid en het geluk van het menselijk wezen," stippen de onderzoekers aan. "Zelfzucht en een weigering om samen te werken is daarentegen een signaal van een mentale disfunctie, aangezien die gedragingen verband houden met een ontevredenheid over het leven en een slechte gezondheid." Sussman en Cloninger voegen er aan toe dat het onderzoek naar het menselijk gedrag belangrijk is om een inzicht te krijgen in de achterliggende redenen van conflicten en de mogelijkheden voor een vreedzame en productieve samenwerking.

Labels: ,

Motivering schenkingen diverser dan gedacht

De motiveringen om schenkingen op te nemen in een erfenis blijken veel diverser te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Center on Philantropy aan de Indiana University. Er wordt aan toegevoegd dat een identificatie met het goede doel vaak een cruciale motivatie vormt om een schenking te overwegen, terwijl onderzoek daar in het verleden volgens de onderzoekers weinig aandacht aan heeft besteed.

De onderzoekers merken op dat er in de Verenigde Staten elk jaar een bedrag van 23 miljard dollar wordt geërfd. Er wordt aan toegevoegd dat schenkingen 10 procent van de inkomsten van goede doelen vertegenwoordigen. Toch blijkt slechts 8 procent van de Amerikaanse bevolking in zijn erfenis een schenking te doen. Dat cijfer is volgens de onderzoekers meer dan een eeuw nagenoeg onveranderd gebleven.

"De motivaties achter schenkingen zijn veel gevarieerder dan men denkt," merkt onderzoeksleider Adrian Sargeant op. "Onder meer een gebrek aan behoefte binnen de eigen familie kan tot schenkingen aanzetten, maar sommige mensen willen met dergelijke initiatieven ook eeuwig voortleven, terwijl anderen bewust een verschil willen maken. In een aantal gevallen zitten achter schenkingen ook kwaadaardigheid. Tot nu toe werd aan het fenomeen van identificatie echter bijzonder weinig aandacht geschonken."

Labels: , ,

Visie Amerikaanse bevolking over pers evolueert negatief

De visie van het Amerikaanse publiek op de pers evolueert in negatieve zin. Dat blijkt uit een rapport van het Pew Research Center. Onder meer wordt opgemerkt dat in het midden van de jaren tachtig slechts 34 procent van de Amerikanen van mening was dat de verhalen in de pers vaak onjuist waren. Dat is inmiddels echter gestegen tot 66 procent. Vier jaar geleden betichtte 53 procent van de Amerikaanse bevolking de pers van onjuistheden.

Ook wordt opgemerkt dat vier jaar geleden slechts 69 procent van de Amerikaanse bevolking ervan overtuigd was dat nieuwsorganisaties vaak worden beïnvloed door machtige partijen. Dat is inmiddels gestegen tot 80 procent. Bovendien voerde vier jaar geleden ook slechts 66 procent aan dat de nieuwsmedia zich aan de kant van één betrokken partij schaarden. Dat is inmiddels toegenomen tot 77 procent. Wel wordt opgemerkt dat de consument meer vertrouwen heeft in de media die hijzelf raadpleegt dan in de perswereld in het algemeen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat televisie de belangrijkste nieuwsbron blijft voor de Amerikaanse bevolking. Televisie is voor 66 procent de belangrijkste nieuwsbron, gevolgd door het internet (43 procent) en de kranten (31 procent). Radio volgt met een score van 19 procent op de vierde plaats. Het Pew Research Center geeft aan dat televisie de voorbije twee decennia onafgebroken de belangrijkste nieuwsbron is gebleven voor de Amerikaanse bevolking, hoewel het aandeel van het medium wel is gedaald. Tot het begin van deze eeuw haalde televisie een score van 80 procent.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse fotografiebedrijf Eastman Kodak zou overwegen een aanvraag voor faillissement in te dienen. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Het bedrijf zelf ontkent echter dat een faillissementsaanvraag wordt overwogen. Het bedrijf is al jaren verlieslatend en worstelt met de overstap van traditionele fotografieproducten naar digitale producten. Sinds het midden van het decennium is de omzet van het Amerikaanse concern gehalveerd. Het bedrijf is inmiddels omgeschakeld naar digitale printers om extra omzet binnen te halen. Tijdens de eerste helft van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 425 miljoen dollar. Kodak hoopt met de verkoop van 1.100 octrooien een bedrag van ruim 3 miljard dollar te kunnen ophalen.


De Banco de Espana heeft de regionale spaarbanken Catalunya Caixa, Unnim en NovaCaixaGalicia. Dat heeft de Spaanse centrale bank zelf bekend gemaakt. De drie regionale spaarbanken waren er niet in geslaagd om het nodige privékapitaal aan te trekken om hun balans te versterken. Met de transactie is een bedrag van 4,75 miljard euro gemoeid. Daardoor heeft de Spaanse centrale bank in totaal al 13,4 miljard euro geïnvesteerd in herstructureringen. De Spaanse regionale banken liggen aan de basis van de zorgen over de financiële stabiliteit van Spanje. Deze zogenaamde caja's hebben veel leningen toegekend aan projectontwikkelaars en in de vastgoedsector, maar sinds het uiteenspatten van die vastgoedzeepbel is de aflossing van die leningen onzeker.


Bij de Griekse private televisiezender Alter hebben 650 journalisten, technici en administratieve werknemers drie uur lang het werk neergelegd om te protesteren tegen het feit dat ze al zes maanden niet betaald zijn. Dat hebben de Griekse vakbonden bekend gemaakt. De televisiezender wordt met zware schulden geconfronteerd. De werkonderbreking kwam er na een vergeefse ontmoeting tussen de directie van de zender en een syndicale delegatie, waaronder de machtige persbond Esyea. De directie weigerde een datum te geven voor de uitbetaling van de lonen, waarop de vakbonden besloten over te gaan tot actie. De werknemers hebben sinds het begin van het jaar al meermaals gestaakt.


De Dow Jones heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 12 procent laten optekenen. Daarmee boekte de Amerikaanse beurs het slechtste kwartaal uit de periode na de financiële crisis van drie jaar geleden. De grootste terugval werd het voorbije kwartaal opgetekend door het aandeel van Bank of America, dat 42 procent van zijn notering verloor. Daarna volgen Alcoa met een verlies van 37 procent en Hewlett-Packard met een achteruitgang van 35 procent. Daarmee trekt Bank of America het tweede kwartaal op rij de verliezen op de Amerikaanse beurs. Tijdens het tweede kwartaal verloor het aandeel 18 procent van zijn waarde, gevolgd door J.P. Morgan met een verlies van 11 procent.


Het Amerikaanse informatica-bedrijf Hewlett-Packard (HP) betaalt zijn gewezen topman Leo Apotheker een ontslagvergoeding van 7,2 miljoen dollar. Boven op dat bedrag komen nog andere voordelen met een waarde van meer dan 5 miljoen dollar. Apotheker stond amper elf maanden aan het hoofd van Hewlett-Packard. Hij werd onlangs vervangen door Meg Whitman, de voormalige topvrouw van eBay. De vergoeding van Apotheker verdwijnt evenwel bijna in het niets tegenover de 34,6 miljoen dollar die zijn voorganger Mark Hurd in augustus vorig jaar bij zijn ontslag uitgekeerd kreeg. Whitman werkt voor een jaarloon van 1 dollar, maar kan elk jaar wel tot 7,2 miljoen dollar aan bonussen verdienen.


De Britse regering overweegt om de maximumsnelheid op de Britse snelwegen op te trekken naar 80 mijl per uur. Dat is 10 mijl per uur meer dan de huidige maximumsnelheid. De Britse regering hoopt dat een dergelijke maatregel positieve effecten zal hebben op de economische groei. Philip Hammond, Brits minister van transport, maakt gewag van een winst van honderden miljoenen pond omdat de tijdsduur van verplaatsingen zouden worden ingekort. De huidige maximumsnelheid is al bijna vijftig jaar van kracht, maar kan door de vooruitgang inzake veiligheid en snelheid volgens Hammond worden herbekeken. Hij voegt er ook aan toe dat ongeveer de helft van de Britten de maximumsnelheid op de snelwegen overtreedt.


De Europese beurzen hebben tijdens het derde kwartaal de grootste verliezen geleden in bijna drie jaar. De Europese graadmeter Stoxx Europe kende tussen begin juli en eind september een daling met 17 procent. Tijdens de maand september werd een terugval met ruim 5 procent opgetekend. Dat betekende de vijfde verliesmaand op rij. Vooral de financiële aandelen kregen zware klappen te verduren door de aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis. Het voorbije kwartaal leverde de Europese bankensector een verlies van bijna 28 procent op. Met een terugval van 25,4 procent behoorde de Deutscher Aktienindex (DAX) tot de grootste slachtoffers. Dat is de slechtste prestatie in negen jaar tijd.


De Griekse regering heeft besloten dat er voortaan gerookt mag worden in nachtclubs en casino's met een oppervlakte van minstens 300 vierkante meter. De uitbaters moeten in ruil wel jaarlijks een speciale taks van 200 euro per vierkante meter betalen. Die inkomsten zullen naar de Griekse staatskas vloeien. De eerste betalingen zouden voor eind november worden geïnd. Dat moet de Griekse regering een beetje ademruimte bieden voor het afsluiten van de begroting van volgend jaar. Griekenland telt een recordaantal rokers. Vorig jaar werd een wet ingevoerd om het tabaksverbruik in te dijken. Dat verbod wordt in de Griekse cafés en restaurants echter dagelijks met de voeten getreden.


De Amerikaanse regering overweegt een aantal activa te verkopen. Dat moet de federale regering helpen om de financiële druk te verlichten. Op de verkooplijst staat onder meer Plum Island, dat in het verleden de thuisbasis was van het federale Animal Disease Center en tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt als een testcentrum voor biologische wapens die zouden kunnen worden ingezet bij aanvallen op de veestapel van een land. Ook rechtbankgebouwen, ongebruikte voertuigen, terreinen, televisie-frequenties en eventueel een vliegveld zouden mogelijk worden verkocht. Het voorstel geniet de steun van zowel de democraten als republikeinen. De verkoop zou de Amerikaanse regering de volgende tien jaar ruim 16 miljoen euro moeten kunnen opbrengen.


Myanmar heeft de bouw van de omstreden Myitsone-megadam laten stilleggen. Met die maatregel volgt de regering van Myanmar volgens president Thein Sein de wil van de bevolking. De werken aan de dam gingen twee jaar geleden van start. Het project moest met een capaciteit van 6.000 megawatt de grootste waterkrachtcentrale van Myanmar worden en zou over acht jaar operationeel moeten worden. Met de bouw was een investering gemoeid van 2,7 miljard euro. Het grootste gedeelte van de productie was echter voorzien voor China, dat het project financierde. China is de belangrijkste bondgenoot van Myanmar. De bevolking van Myanmar verzet zich echter steeds meer tegen de Chinese invloed.


De Japanse regering wil de inwoners van een zone tussen twintig en dertig kilometer van de kerncentrale van Fukushima niet langer tot evacuatie verplichten. Volgens de Japanse regering zijn de risico's in de zone gevoelig gedaald. In het gebied woonden 59.000 mensen. Na de ontploffing van de kerncentrale in maart van dit jaar had de Japanse regering bevolen om de zone te ontruimen. Een aantal bewoners zijn inmiddels al teruggekeerd naar hun vroegere woningen. Goshi Hosono, minister van leefmilieu van Japan, stelde dat het versoepelen van de maatregelen aantoont dat de nucleaire crisis zich begint te stabiliseren. Het gebied binnen een straal van twintig kilometer rond de kerncentrale blijft echter een verboden zone.


Het Amerikaanse energiebedrijf Noble is gestart met boringen in het gasgebied Aphrodite voor de zuidkust van Cyprus. Dat heeft de Cypriotische regering bekend gemaakt. Turkije, dat Cyprus niet erkent en het noordelijk deel van het eiland bezet houdt, heeft echter gedreigd met tegenmaatregelen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan kondigde aan zelf een exploratieschip naar het gebied gestuurd te hebben om onder escorte van schepen van de zeemacht eigen boringen uit te voeren. De Turkse regering zegt met een Noors bedrijf een overeenkomst gesloten te hebben om seismische boringen uit te voeren in het gebied. Turkije is van oordeel dat de Cyprus geen recht heeft om gasexploraties op te zetten zolang er geen oplossing is gevonden voor de verdeeldheid van het eiland.


Cuba heeft de verkoop en aankoop van wagens gelegaliseerd. Tot nu toe mochten alleen wagens worden verhandeld die gebouwd waren voor de Cubaanse revolutie op het einde van de jaren vijftig. Dat is één van de redenen waarom Cuba geëvolueerd is tot een rijdend automuseum met Amerikaanse oldtimers en een aantal Sovjet-modellen, die door een aantal gepriviligeerde burgers mochten worden ingevoerd. Er was wel een zwarte markt voor tweedehandswagens, zonder dat de auto's officieel van eigenaar verwisselden. Onder de nieuwe regels moeten kopers wel een verklaring ondertekenen dat het geld voor de aanschaf van de wagen legaal is verworven. Het grootste gedeelte van de Cubaanse bevolking kan zich echter geen nieuwe wagen veroorloven.


De lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) moeten hun defensiebudgetten afschermen van bijkomende besparingsmaatregelen. Dat heeft Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van het militair bondgenootschap, gezegd tegen het European Policy Centre. Ook ten tijde van spaarzaamheid is veiligheid volgens Rasmussen geen bijkomstigheid. Hij merkte op dat extra uitgaven in een tijd van besparingen niet realistisch zijn, maar hij voerde aan dat de budgetten evenmin mogen worden afgebouwd. Rasmussen stuurt aan op een gedeeld gebruik van militaire middelen binnen het bondgenootschap. Daarbij moeten volgens hem prioriteiten worden gesteld en moet er gewerkt worden aan een specialisatie.


In Marokko is de start gegeven voor de bouw van een spoorwegverbinding met hogesnelheidstreinen tussen de havenstad Tanger, de hoofdstad Rabat en de metropool Casablanca. De verbinding zou tegen het midden van het decennium operationeel moeten zijn. Daarmee zou Marokko de eerste hogesnelheidslijn van Afrika in dienst nemen. De hogesnelheidslijn heeft een lengte van 350 kilometer. De reistijd tussen Tanger en Casablanca zou door de hogesnelheidstrein van ongeveer vijf uur tot ruim twee uur kunnen worden teruggebracht. In een later stadium zou de lijn worden doorgetrokken naar de steden Marrakesh en Agadir. De aanleg van de lijn zou tussen 1,8 miljard euro en 3 miljard euro kosten.


Meer Nieuws

Friday, September 30, 2011

Europees biomedisch onderzoek wil grotere budgetten

Het Europees biomedisch onderzoek kent belangrijke vorderingen in vergelijking met de relatief beperkte budgetten die ter beschikking worden gesteld. Indien de sector een grotere financiële ondersteuning zou genieten, zouden de prestaties nog gevoelig kunnen worden opgedreven. Dat is de conclusie van een rapport van de European Medical Research Councils (EMRC). Er wordt aan toegevoegd dat biomedisch onderzoek de levenskwaliteit van de bevolking in Europa en de rest van de wereld ten goede komt.

"Investeringen in biomedisch onderzoek levert een rendement op van 40 procent per jaar," merkt onderzoeksleider Thierry Damerval, vice-directeur van de Franse onderzoeksinstelling Inserm, op. "Een afdoende investeringsbudget voor biomedische research is niet alleen essentieel om de gezondheid en welvaart in Europa en de rest van de wereld te helpen garanderen, maar vormt daarnaast ook economisch een zinvolle strategie."

In het rapport wordt onder meer opgemerkt dat burgers en patiënten nauw bij het biomedisch onderzoek moeten worden betrokken. Er wordt aan toegevoegd dat de resultaten van biomedisch onderzoek snel en efficiënt tot bij de patiënt moeten worden gebracht. Er wordt wel opgemerkt dat biomedisch onderzoek moet worden uitgevoerd met een hoge kwaliteitsnorm en moet gebeuren in een open, eerlijke en transparante benadering. Ook wordt aangevoerd dat de Europese biomedische research moet worden uitgevoerd binnen een wereldwijde context.

Labels: , ,

China wordt grootste verpakkingsproducent ter wereld

Tegen het einde van volgend jaar zal China de grootste producent van verpakkingen ter wereld zijn geworden. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Catalysts Corporate Finance. Er wordt opgemerkt dat China volgend jaar zijn aandeel in de wereldwijde verpakkingsmarkt agressief wil uitbreiden. Dat streven zal volgens het rapport de concurrentie in de sector verscherpen en de dynamiek van de wereldwijde markt in belangrijke mate veranderen.

Op dit ogenblik heeft China de tweede grootste verpakkingsmarkt van de wereld. Op de eerste plaats staan voorlopig nog altijd de Verenigde Staten. Het voorbije jaar realiseerde de Chinese verpakkingsmarkt een omzet van 183,9 miljard dollar. In het rapport wordt opgemerkt dat ook Turkije, Brazilië, India en Rusland belangrijke investeringen in de verpakkingsmarkt hebben laten optekenen. Die evoluties zouden een belangrijke impact hebben op de Europese verpakkingssector.

"De verpakkingsmarkt is in belangrijke mate gelinkt aan het bruto binnenlandse product," voert onderzoeker Richard Sanders aan. "Economieën die een belangrijke economische groei laten optekenen, worden ook gekenmerkt door een toenemende verpakkingsmarkt. In de Europese regio blijven de consumentenbestedingen relatief beperkt, zodat de verpakkingsmarkt niet langer groeit. De sector investeert dan ook steeds meer in andere regio's."

Labels: ,

Transportnetwerk belangrijk in verspreiding resistente ziektes

Het transportnetwerk speelt een belangrijke rol in de verspreiding van bacteriën die resistent zijn aan antibiotica. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. Onderzoeksleider Joe Eisenberg, professor aan de School of Public Health van de University of Michigan, stelt dat niet alleen het gebruik van antibiotica de verspreiding van resistente organismes mogelijk maakt. Het fenomeen moet volgens hem in een bredere context worden bekeken.

"De resistentie E.coli-bacterie werd veel meer opgemerkt in dorpen langsheen verbindingswegen dan in afgelegen, landelijke gemeenschappen," merkt Joe Eisenberg op. "Dat geeft aan dat wegen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van resistente bacteriën. Niet alleen het individuele gebruik van antibiotica speelt een rol in de verspreiding van de ziektes, maar ook de verplaatsingen in en uit een gebied, samen met de waterkwaliteit en hygiëne. Maar ook die twee laatste factoren worden beïnvloed door de aanwezigheid van wegeninfrastructuur."

Resistente bacteriën kunnen onder meer worden doorgegeven wanneer een besmette persoon voedingsproducten verwerkt of in contact komt met water. "Wegeninfrastructuur beïnvloedt de gezondheid niet alleen door een grotere toegang te verschaffen tot antibiotica, maar ook door het creëren van een ander niveau van hygiëne en waterkwaliteit," voert Eisenberg nog aan. "Wanneer er een beleid rond antibiotica moet worden opgezet, mag dan ook niet alleen gekeken worden naar het voorschrijfgedrag van artsen, maar ook aan bredere omgevingsinvloeden."

Eerder was ook al aangetoond dat verbindingswegen een cruciale rol speelden in de verspreiding van infectieziektes.

Labels: , ,

Journalist mentaal even kwetsbaar als reddingswerker

Journalisten zijn bij de verslaggeving over grote catastrofes even gevoelig voor depressies en posttraumatische stress dan hulpverleners. Dat is de conclusie van het boek 'Trauma Journalism' van Mark Massé, professor journalistiek aan de Ball State University. Massé stelt dat de maatschappij bijzonder bezorgd is om de mentale gezondheid van soldaten, brandweerlui, politiemannen en andere reddingswerkers die bij grote catastrofen met grote trauma's worden geconfronteerd, terwijl pas recent ook de aandacht is gevestigd op de verslaggevers.

"Journalisten die de verslaggeving hebben gedaan over aanslagen van nine-eleven of Oklahoma City, werden rechtstreeks geconfronteerd met een ongelooflijke tragedie," merkt Mark Massé op. "Niet alle journalisten die met dergelijke situaties worden geconfronteerd, zullen met emotionele problemen te kampen krijgen, maar er is bewijs dat ze een verhoogd risico lopen. Ongeveer een kwart van de oorlogscorrespondenten blijkt aan een even zware posttraumatische stress te lijden als militairen."

Massé wijt een groot gedeelte van de problemen aan de journalistieke cultuur van onafhankelijke en afstandelijke verslaggeving. "Voor politiemensen, soldaten en reddingswerkers zijn debriefings en opvang voorzien, maar dat is bij de journalisten nagenoeg nooit het geval," merkt hij op. "Meestal krijgen de journalisten de raad in een café eventjes het probleem weg te drinken en de zorgen met ander werk te vergeten. Journalisten hebben meestal een grote weerstand. Dat is de aard van het beroep. Maar journalisten zijn geen superhelden. Ook zij hebben recht op bijstand."

Labels: , ,

Nieuw record voor Amerikaanse online reclamesector

De online reclamesector heeft tijdens de eerste helft van dit jaar in de Verenigde Staten een omzet gerealiseerd van 14,9 miljard dollar. Daarmee laat de sector een nieuw record optekenen. Tegenover de eerste helft van vorig jaar werd een groei met 23,2 procent opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Interactive Advertising Bureau (IAB) en consulent PricewaterhouseCoopers. Er wordt aan toegevoegd dat het groeiritme tegenover de eerste helft van vorig jaar, toen gewag werd gemaakt van een stijging met 11,3 procent, is verdubbeld.

Er wordt aan toegevoegd dat ook de cijfers voor het tweede kwartaal, waarbij een groei met 24,1 procent tot 7,7 miljard dollar werd geregistreerd, een nieuwe record hebben laten optekenen. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd een stijging met 13,9 procent tot 6,2 miljard dollar genoteerd. Het Interactive Advertising Bureau merkt op dat de reclame-inkomsten voor de eerste helft van het jaar het voorbije anderhalf decennium een constante groei hebben laten optekenen, op uitzondering van de dotcom-crisis tien en negen jaar geleden en de economische crisis twee jaar geleden.

Twee jaar geleden werd tijdens de eerste zes maanden een terugval met 5 procent opgetekend, nadat zes jaar op rij sterke groeicijfers waren geregistreerd. Drie jaar geleden werd nog een groei met 15 procent opgetekend. De grootste groei werd echter zeven jaar geleden geregistreerd, toen tijdens de eerste zes maanden een stijging met 40 procent werd opgetekend. De onderzoekers merken verder nog op dat de eerste jaarhelften het voorbije anderhalve decennium in totaal 94,6 miljoen dollar aan inkomsten werden geregistreerd.

Labels: ,

Opleidingsniveau belangrijk in het rookgedrag

Bouwvakkers, mijnwerkers en werknemers uit de voedingsservices zijn de meest verstokte rokers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Office on Smoking and Health van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. De onderzoekers stellen echter dat de resultaten mogelijk niet zozeer te maken hebben met het beroep zelf, maar wel met het lage opleidingsniveau dat de meeste werknemers in die sectoren hebben genoten.

De hogere rookniveaus in de betrokken sectoren worden gelinkt met een jongere leeftijd, een lagere opleiding en een lager inkomensniveau. "Bovendien werkt in een aantal van de betrokken sectoren een groter aantal medewerkers in open lucht, waar niet dezelfde wettelijke beperkingen op het rookgedrag gelden," voert Tim McAfee, directeur van het Office on Smoking and Health, op. Uit het onderzoek blijkt dat 19,6 procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking roker is.

In de mijnsector, bouwindustrie en voedingsservices ligt het aandeel van de rokers echter op 30 procent. Het laagste cijfer werd opgetekend bij leerkrachten en bibliothecarissen, waar minder dan 9 procent roker is. De onderzoekers merken op dat rokende bouwvakkers een belangrijk gezondheidsrisico lopen, vooral wanneer ze ook worden blootgesteld aan asbest. De combinatie zou het risico op longkanker gevoelig verhogen. In de mijnsector lopen rokers volgens de onderzoekers bij het ontsteken van een sigaret ook methaangas te laten ontploffen.

Sinds de tweede helft van de jaren zeventig zouden vier grote mijnexplosies in de Verenigde Staten veroorzaakt zijn door rokende werknemers. In totaal kwamen bij de explosies vierentwintig mensen om het leven.

Labels: ,

China pakt illegale exploratie zeldzame grondstoffen aan

China heeft een interprovinciaal initiatief op het getouw gezet om de productie van lichte zeldzame aardmetalen beter te reguleren. Daarmee wil de Chinese overheid de illegale exploratie van zeldzame aardmetalen bestrijden. Dat heeft het Chinese ministerie van grondstoffen bekend gemaakt. De samenwerking geldt voor de regio's Baotou (Mongolië), Jining (Shandong) en Liangzhou (Sichuan), waar het grootste gedeelte van de Chinese voorraden lichte zeldzame aardmetalen worden teruggevonden.

"De operatie moet de bescherming van de rationele ontwikkeling van de voorraden zeldzame aardmetalen van China stimuleren," merkte het ministerie op. "Bovendien moet de maatregel leiden tot een verdere regulering van de productie van de zeldzame aardmetalen." De lokale overheden zouden ook een samenwerking opzetten om een betere planning op de zetten voor de ontwikkeling van de zeldzame aardmetalen. Ook wordt gewag gemaakt van het opzetten van een strategische reserve en handelsplatformen voor zeldzame aardmetalen.

China produceert op dit ogenblik meer dan 90 procent van de wereldwijde voorraden zeldzame aardmetalen. Daarentegen vertegenwoordigt China slechts één derde van de wereldwijde reserves. Ondanks een striktere overheidscontrole, blijft het land geconfronteerd met een actieve illegale productie. Zeldzame aardmetalen vormen cruciale onderdelen voor een reeks gesofisticeerde producten zoals mobiele telefoons, windturbines, batterijen voor elektrische wagens en raketten.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Finse bedrijf Nokia ontslaat de volgende maanden 3.500 werknemers. De fabriek in de Roemeense stad Cluj gaat dicht, waar 1.300 banen verloren gaan. Daarnaast zullen ook vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten worden getroffen. De maatregel is noodzakelijk omdat het bedrijf geconfronteerd wordt met een dalende verkoop en dalende marges. Inmiddels heeft Nokia zijn marktleiderschap op het gebied van smartphones moeten afstaan aan Apple. Het Finse bedrijf hoopt het tij te keren door zijn toestellen geschikt te maken voor Microsoft Windows Phone. In april dit jaar schrapte Nokia al 4.000 banen.


De Duitse Bondsdag heeft zijn goedkeuring gehecht aan de uitbreiding van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF), dat de schuldencrisis moet bestrijden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel behaalde daarbij een symbolisch belangrijke kanseliersmeerderheid. Daarmee is de bedreiging haar centrumrechtse regering geweken. Het was vooraf onduidelijk of de coalitie op eigen kracht wel een meerderheid zou halen. In de christendemocratisce alliantie van Merkel heerste immers onvrede over het beleid van de bondskanselier inzake de Europese schuldencrisis. Ook bij de liberale coalitiepartner FDP bestond daarover onenigheid. De goedkeuring is wel een krachtig signaal voor de verdere aanpak van de eurocrisis.


Amadeu Altafaj, woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn, is verontwaardigd opgestapt uit het nieuwsprogramma Newsnight van de Britse openbare omroep BBC. In het nieuwsprogramma werd met Altafaj gesproken over de euro crisis. Tegenspeler van Altafaj was Peter Oborne, Brits journalist en politiek commentator, maar voor een notoir tegenstander van de eurozone en de Europese Unie. Tijdens het debat werd Altafaj door Oborne tot drie keer voor idioot uitgescholden. Dat eindigde pas nadat de presentator de journalist had aangesproken op zijn onbeschoft gedrag en hem verweten had het debat onmogelijk te maken. Inmiddels was Altafaj echter opgestapt. De Europese Commissie heeft verontschuldigingen van de BBC gevraagd.


De sportartikelenproducent Reebok heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen in een zaak over claims dat zijn sportschoenen de spieren van dijen en benen versterken. Reebok zal 25 miljoen dollar betalen om misleide consumenten te vergoeden. De Amerikaanse Federal Trade Commission had een klacht geformuleerd tegen Reebok, een dochterbedrijf van het Duitse Adidas. Volgens de autoriteiten kon Reebok in de reclameboodschappen de vermeende voordelen van zijn modellen EasyTone en RunTone niet bewijzen. De schikking moet adverteerders er volgens de autoriteiten dan ook aan herinneren voldoende bewijs te hebben voor hun claims. Reebok zegt echter achter zijn technologie te blijven staan en zich niet akkoord te kunnen verklaren met de stelling van de autoriteiten.


De Nederlandse financiële groep ABN Amro neemt de divisie LGT Bank Deutschland van de Liechtensteinse LGT Group over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. LGT Bank Deutschland heeft een beheerd vermogen van 2 miljard euro. ABN Amro voegt overgenomen divisie met de eigen Duitse vermogensbeheertak Delbrück Bethmann Maffei. Het beheerd vermogen van de financiële dienstverlener komt na de overname uit op 20 miljard euro. De deal wordt naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond. De overname past in de strategie van ABN Amro om zijn private banking-activiteiten in de eurozone en Azië te laten groeien. Deze tak wordt vaak gezien als de groeimotor voor de Nederlandse bank.


De Amerikaanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei gekend met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. De resultaten betekenen een verbetering tegenover de eerste ramingen, waarbij sprake was van een groei met 1 procent. De meevaller is vooral te danken aan de betere cijfers van de Amerikaanse uitvoer en de bestedingen van de gezinnen, die hoger lagen dan oorspronkelijk was ingeschat. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar had de Amerikaanse economie nog een groei van 0,4 procent laten optekenen.


De politie en douane uit 81 landen hebben 2,4 miljoen dosissen aan vervalste geneesmiddelen in beslag genomen die op het internet verkocht werden. Er wordt gewag gemaakt van een recordvangst. De voorraden vertegenwoordigden een waarde van 4,6 miljoen euro. Tijdens de operatie, onder leiding van de internationale politiedienst Interpol, werden 55 personen opgepakt. De operatie werd voor het vierde jaar op rij uitgevoerd. Tegenover de vorige actie werd het aantal deelnemende landen verdubbeld. Met de medewerking van internetdiensten zoals providers en betaalsystemen werden tijdens de actie 13.485 onwettige sites gesloten en 606 online advertenties weggehaald. De in beslag genomen geneesmiddelen variëren van middelen tegen kanker, antibiotica tot antidepressiva.


China heeft het eerste deel van het onbemand ruimtelaboratorium Tiangong gelanceerd van het ruimtevaartcentrum in Jiuquan. De module zal worden gebruikt voor koppelingsmanoeuvres en tests voor de ontwikkeling van een eigen Chinees ruimtelaboratorium. Begin november zal de lancering van het onbemande ruimteveer Shenzhou 8 volgen. Dan wordt voor de eerste keer een vanop afstand gestuurde koppeling met de module getest. Door die operatie zouden er volgend jaar astronauten moeten kunnen worden gestuurd naar het 8,5 zware testplatform, dat als een experimenteel miniruimtestation wordt gebruikt. China wil tegen het einde van het decennium een volwaardig ruimtestation met een omvang van ongeveer 60 ton bouwen.


De Deense speelgoedfabrikant Lego Groep heeft concurrent BanBao voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op het copyright. De minifiguurtjes van BanBao vertonen volgens Lego grote gelijkenis met de poppetjes van de Deense groep. Een aantal producten zouden volgens Lego zelfs identiek zijn. Het Deense bedrijf heeft het over een systematisch kopiëren van zijn producten, met inbegrip van kleuren en verpakkingen. De bouwblokken van Lego zijn juridisch niet meer beschermd, maar de minifiguurtjes zijn wel beschermd als vormmerk. De figuren zijn vooral bekend in de hoedanigheid van politieman, brandweerman en bouwvakker. Lego eist dat BanBao de gecontesteerde producten onmiddellijk uit de handel neemt.


De verkopen van commerciële voertuigen op de Europese markt zijn tijdens de maand augustus met 15,7 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Over de eerste acht maanden van het jaar kwamen de verkopen uit op 1,26 miljoen voertuigen. Dat betekent een groei van 12,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op uitzondering van Spanje leverden volgens de sectororganisatie alle belangrijke markten een bijdrage aan de groei. In Spanje werd een terugval met 6,3 procent opgetekend. De grootste groei werd opgetekend in Duitsland (25,3 procent) en Groot-Brittannië (22,8 procent).


Tijdens de maand september telde Duitsland 2,79 miljoen werklozen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse federale arbeidsbureau. Daarmee kende de werkloosheid een daling met 149.000 eenheden. De Duitse werkloosheid ligt daarmee op het laagste niveau in twintig jaar tijd. In vergelijking met september vorig jaar kende de werkloosheid een daling met 231.000 eenheden. Duitsland heeft nu nog een werkloosheid van 6,6 procent, tegenover 7,2 procent tijdens de maand september vorig jaar. De situatie op de Duitse arbeidsmarkt heeft zich tijdens de maand september volgens het arbeidsbureau opnieuw verbeterd. Opgemerkt wordt dat de vraag naar arbeidskrachten hoog blijft.


De Nederlandse bierbrouwer Olm is failliet verklaard. Het bedrijf vocht de voorbije periode een juridische strijd uit met Heineken, dat de veel kleinere concurrent betichtte van illegale marktpraktijken. Die strijd kon de kleine brouwerij volgens directeur Marc Schneider onmogelijk winnen. Door het faillissement gaan acht banen verloren. Olm had geen eigen brouwerij, maar kocht bier in uit Duitsland. Schneider zei goede hoop te hebben dat de opbrengst van de failliete boedel in ieder geval de achterstallen bij de leveranciers zou kunnen dekken. Een rechter had eerder bepaald dat Olm merkinbreuk pleegde door zijn goedkoper bier in nagevulde Heineken-vaten te verkopen. Er loopt een bodemprocedure over een schadevergoeding tegen Olm.


De Spaanse regering heeft de beursgang van zijn nationale staatsloterij El Gordo afgeblazen. De regering wilde 30 procent van de aandelen van de loterij op de markt brengen. Gehoopt was daarmee een bedrag van 9 miljard euro te kunnen ophalen. Door het slechte beursklimaat zou de Spaanse regering echter afgezien hebben van een beursgang. Indien er uitzicht was geweest op een goede prijs zou de beursgang volgens Elena Salgado, Spaans minister van economische zaken, doorgang hebben gevonden. Insiders melden echter dat de regering de beursgang heeft afgeblazen onder druk van de conservatieve oppositie en de banken die bij de beursgang betrokken waren. Die zouden de staatsloterij als een concurrent hebben beschouwd om kapitaal op te kunnen halen.


Actrice Kate Winslet lanceert samen met Lancôme een limited collection van make-up voor het goede doel. Vorig jaar lanceerde Kate Winslet de Golden Hat Foundation, een organisatie die zich inzet voor autistische kinderen. De Golden Hat Foundation wil autistische kinderen beter leren communiceren, maar organiseert onder meer ook vrijetijdsactiviteiten voor autisten. Sinds vier jaar is Kate Winslet het gezicht van Lancôme. Het partnership tussen het modemerk en de actrice besliste om nu ook een make-uplijn op de markt te brengen waarvan de opbrengsten integraal bestemd zijn voor de Golden Hat Foundation. De nieuwe collectie zal vanaf november in de winkels liggen.


De Roemeense regering eist dat het Finse bedrijf Nokia een gedeelte van de ontvangen overheidssteun terugbetaalt. De Roemeense overheden investeerden 20 miljoen euro in de inrichting van infrastructuur om Nokia te lokken. De fabriek werd immers gebouwd op voormalige landbouwgrond, waar destijds geen enkele nutsvoorziening aanwezig was. Nokia heeft nu echter aangekondigd om in het kader van een herstructurering de fabriek te sluiten. De Roemeense regering wil onderzoeken in hoeverre Nokia zijn overeenkomst met overheid is nagenomen en welke sommen er zouden kunnen worden teruggeëist indien het Finse bedrijf in gebreke zou zijn gebleven.


Meer Nieuws

Thursday, September 29, 2011

Millennials gaan voor alternatieve televisie-platformen

Vooral millennials schakelen massaal over op alternatieve televisieplatformen. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau Knowledge Networks. Daarbij wordt opgemerkt dat inmiddels 56 procent van de millennials inmiddels wekelijks gebruik maken van online streaming. Dat is twee keer zoveel als bij de babyboomers. Ook blijken millennials vier keer meer dan de babyboomers geneigd te zijn om mobiele video te consumeren.

De onderzoekers merken wel op dat digitale video in alle leeftijdscategorieën een groeiende populariteit kent. Volgens Knowledge Networks gebruikt inmiddels 35 procent van het publiek alternatieve platformen om televisie of film te consumeren. Vorig jaar was dat slechts 26 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de verhuur van streaming video is verdubbeld tegenover vorig jaar, net zoals het gebruik voor video van platformen zoals consoles en mobiele telefonie.

Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de respondenten geregeld videocontent bekijkt op mobiele platformen. Daarnaast zegt nog eens 35 procent geregeld videocontent te raadplegen op computer op laptop. "Naarmate mobiele apparaten populairder en meer geavanceerd worden, moet ook de content mee evolueren," voeren de onderzoekers. "Bedrijven die er niet in slagen om gepaste videocontent aan te bieden, dreigen een belangrijke handicap op te lopen tegenover de concurrentie."

Labels: , ,

Weinig optimisme over eindejaarsverkopen

De komende eindejaarsperiode ziet er voor de retailsector niet echt rooskleurig uit. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de bureaus BIGInsight en Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat 38,5 procent van de Amerikaanse consumenten aangeeft om dit jaar met de eindejaarsperiode een kleiner budget te zullen besteden dan vorig jaar. Daarnaast geeft nog eens 32,3 procent aan zijn budget op het peil van vorig jaar te zullen handhaven.

Slechts 5,9 procent van de ondervraagden zegt van plan te zijn om tijdens de komende eindejaarsperiode meer uit te geven dan vorig jaar. Een groep van 23,4 procent geeft aan dat het nog te vroeg is om al een indicatie aan te kunnen geven. Er wordt opgemerkt dat alle resultaten nagenoeg status-quo zijn gebleven tegenover september vorig jaar. De onderzoekers voegen er aan toe dat de bestedingsplannen van de consument voor alle retailtypes worden beïnvloed door hun huidige opstelling tegenover de economie.

Bij inkomens van meer dan 100.000 dollar zouden vooral de bestedingen aan online retailers, clubwinkels en kortingswinkels worden opgedreven tegenover vorig jaar. Bij gezinnen met een inkomen van minder dan 50.000 dollar zouden vooral de bestedingen in kortingswinkels, online retailers en supercenters worden opgedreven. Nielsen zegt te verwachten dat de consumenten zich dit jaar vooral pragmatische zullen instellen en zich vooral zullen richten op de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Labels: ,

Smartphones veel actiever dan featurephones

Het verzenden van tekstberichten is met een score van 86 procent de belangrijkste activiteit van smartphone-bezitters. Dat is de conclusie van een Amerikaanse onderzoek van de Mobile Marketing Association. Bij de bezitters van een featurephone bedraagt dat slechts 60 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de activiteit in sommige categorieën bij smartphone-bezitters gevoelig hoger ligt dan bij eigenaars van een featurephone. Onder meer blijkt dat 77 procent van de smartphone-bezitters emails verstuurt en ontvangt. Bij de bezitters van featurephones is dat slechts 14 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat 50 procent van de smartphone-bezitters gebruik maakt van gelokaliseerde diensten. Bij featurephones is dat slechts 7 procent. De onderzoekers stellen verder dat de smartphone-bezitters even geïnteresseerd zijn in mobiele browsers en applicaties. Daarbij wordt opgemerkt dat applicaties door 34,4 procent van de smartphone-populatie worden gebruikt, tegenover 26 procent vorig jaar. Bij mobiele browsers werd een groei van 25 procent naar 36,4 procent opgetekend.

De onderzoekers merken wel op dat er duidelijke verschillen kunnen worden opgetekend per sector. Bij nieuwsdiensten zoals CNN maakt 88 procent van de mobiele bezoekers gebruik van een browser, terwijl 25 procent een beroep doet op applicaties. Bij e-commerce zoals Amazon.com halen browsers een score van 58 procent, tegenover 55 procent voor applicaties. Bij services zoals The Weather Channel halen applicaties daarentegen een totaal van 62 procent, tegenover 46 procent voor browsers.

Labels: ,

Red Bull Racing maakt 2,8 miljoen pond winst

Het behalen van het wereldkampioenschap voor constructeurs heeft Red Bull Racing vorig jaar een nettowinst opgeleverd van 2,8 miljoen pond. Dat heeft Christian Horner, verantwoordelijke van het team, bekend gemaakt. De winst werd voor 75 procent gerealiseerd door de activiteiten in de Formule Eén. De resterende 25 procent werd aangebracht door een aantal andere activiteiten. Het Oostenrijkse team is met zijn piloten Sebastian Vettel en Mark Webber de voorbije twee jaar de dominante kracht geworden in de Formule Eén.

"Sebastian Vettel en Mark Webber verzamelden vorig jaar ongeveer 56 miljoen pond aan prijzengeld voor Red Bull Racing, een volledige dochter van het Oostenrijkse frisdrankenbedrijf Red Bull," aldus het webmagazine Sportbusiness.com. "Het prijzengeld lag 20 procent hoger dan het jaar voordien. Daarnaast leidden de succes ook tot grotere inkomsten uit sponsoringprojecten, onder meer door nieuwe contracten met Pepe Jeans en LG Electronics."

Red Bull nam het raceteam zeven jaar geleden over van Ford en heeft sindsdien zwaar geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de renstal. Twee jaar geleden waren die kosten opgelopen tot 132 miljoen pond. Daarvan werd een bedrag van 96,9 miljoen pond door het team zelf gedragen. Dat is inmiddels gevoelig teruggebracht. Het aandeel van Red Bull Racing in de kosten van de Formule Eén zou nu minder dan 50 procent bedragen.

Labels: ,

Gerechtelijk systeem frustreert slachtoffers misdrijven

Vele slachtoffers van criminaliteit raken gefrustreerd door het contact met het juridisch systeem. Velen hebben het gevoel dat die contacten het gevoel van verlies en trauma nog hebben verergerd. Dat is de conclusie van een studie van de University of Melbourne en de organisatie Victim Support Australia. De onderzoekers merken op dat de resultaten van de studie duidelijk aangeven dat de opvang van slachtoffers op een andere manier moet worden aangepakt.

"Vele slachtoffers van misdrijven voelen dat in het gerechtelijk proces hun belangen en rechten opzij worden geschoven of als een secundaire materie worden bestempeld," aldus onderzoeksleider Stuart Ross. "Vooral wordt geklaagd over het gebrek aan informatie over het dossier, terwijl de slachtoffers vaak ook van mening zijn dat het hen onmogelijk wordt gemaakt om een beduidende rol te spelen in het proces. Ook vinden ze dat ze onvoldoende worden geraadpleegd over genomen beslissingen, vooral ten opzichte van de maatregelen die tegen de daders worden genomen."

De onderzoekers voegen er aan toe dat de respondenten in het algemeen wel tevreden zijn met het optreden van slachtofferdiensten. "Ook zijn de meeste mensen positief over hun interactie met de politie," voert Stuart Ross nog aan. De onderzoeker voegt er aan toe dat het noodzakelijk is om de behoeften van de slachtoffers te kennen, te achterhalen hoe zij de interacties met het juridische systeem ervaren en te weten waarom zoveel slachtoffers zich door het onderzoek in de steek gelaten voelen.

Labels: ,

Crisis leidt niet tot andere ontwikkelingsmodellen

Wereldwijde crisissen en de klimaatverandering hebben een diepgaande impact op het leven van de arme bevolking over de hele wereld. De evoluties hebben ertoe geleid dat de basisideeën van ontwikkeling in vraag moeten worden gesteld. Dat is de conclusie van een rapport van het Institute of Development Studies. Er wordt echter aan toegevoegd dat men zich moet afvragen of de nieuwe ideeën rond ontwikkeling efficiënter zijn dan de traditionele opvattingen.

In het rapport wordt onder meer opgemerkt dat economische groei niet altijd een goede ontwikkeling betekent. "Er is weliswaar geen alternatief voor groei, maar er bestaan wel alternatieve vormen van groei," wordt er opgemerkt. "Net zoals bij technologie is vooral de manier waarop die groei wordt beheerd, doorslaggevend." Er wordt aan toegevoegd dat de civiele maatschappij niet adequaat omgaat met de uitdagingen die door crisissen worden opgeworpen.

Ook stelt het rapport dat de nationale staat in het kader van ontwikkeling relevanter is dan multilaterale mechanismen. "Internationale akkoord rond klimaat, handel of drugs vormen geen basis voor het nationaal gedrag, maar nationale allianties bieden zuurstof en credibiliteit aan wereldwijde akkoorden," wordt er opgemerkt. "Uit diverse praktijkvoorbeelden kan worden afgeleid dat nationale belangen vaak een collectieve actie die op de lange termijn in het belang van iedereen is, ondermijnen."

"De wereldwijde crisissen van de voorbije vier jaar en de klimaatverandering hebben de levenswijze van de mensheid in vraag gesteld en hebben een fundamentele impact gehad op de internationale ontwikkeling," aldus Lawrence Haddad, directeur van het Institute of Development Studies. "Het onderzoek toont echter aan dat er weliswaar een aantal nieuwe ideeën aan de oppervlakte zijn gekomen, maar die zijn er niet in geslaagd om de gevestigde concepten uit te hollen en zijn ingebed geraakt in het ontwikkelingsdenken."

"Het is duidelijk dat de opkomende machten - zoals China, India en Brazilië - en de nieuwe verstrekkers van hulp en filantropen niet noodzakelijk andere wegen zullen bewandelen," zegt Haddad nog.

Labels:

Technologie moet parkeerellende helpen oplossen

Het technologieconcern IBM en het internetbedrijf Streetline stellen aan Amerikaanse steden een systeem voor dat een groot gedeelte van de parkeerproblemen zou moeten kunnen helpen oplossen. Met hun systeem 'Smarter Parking' willen de twee partners de verkeersdruk rond parkeergelegenheid aanpakken, terwijl tegelijkertijd de inkomsten uit parkeergelden zouden worden opgetrokken. Het systeem combineert de data-analyse van IBM met de parkeertechnologie van Streetline.

"Parkeerproblemen vormen wereldwijd een bron van ergernis," merkt het persbureau AFP. "Een onderzoek van IBM in twintig steden - waaronder Peking, Parijs en Los Angeles - wijst onder meer uit dat 60 procent van de autobestuurders het voorbije jaar minstens één keer zo gefrustreerd is geraakt door een hopeloze zoektocht naar een parkeerplaats, dat ze hun poging hebben opgegeven en hun plannen hebben veranderd. Bovendien blijkt dat meer dan een kwart van de autobestuurders al met een andere chauffeur ruzie heeft gemaakt over een parkeerplaats."

Uit het onderzoek van IBM blijkt dat 30 procent van het stadsverkeer vertegenwoordigd wordt door chauffeurs die op zoek zijn naar een parkeerplaats. "Er is echter een massa verkeersgegevens beschikbaar die steden kunnen helpen om het congestieprobleem aan te pakken en de transport-services, zoals parkeergelegenheid, aan de hand van technologie te verbeteren." Uit het onderzoek bleek dat New Delhi wereldwijd de stad met het grootste parkeerprobleem is, van dichtbij gevolgd door Bangalore en Peking.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse investeringsgroep North Street Capital neemt het sportwagenmerk Spyker over van Swedish Automobile. Daarover hebben beide partijen een voorlopige overeenkomst gesloten. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 32 miljoen euro. Swedish Automobile, ook het moederbedrijf van de Zweedse autobouwer Saab, wil de sportwagendivisie eerder verkopen aan de Russische miljardair Vladimir Antonov. Die verkoop werd vorige maand echter voorlopig opgeschort vanwege de onzekere toekomst van Swedish Automobile. Victor Muller, topman van Swedish Automobile, zou ook na de verkoop de leiding van Spyker in handen houden. Daarmee zou gestreefd worden naar een continuïteit van Spyker bij de aandeelhouders en klanten.


Het internetbedrijf Amazon heeft in New York de Kindle Fire, de eerste tablet van het concern, aan het publiek voorgesteld. De Kindle Fire zou medio november op de markt komen en kost 199 dollar. Daarmee is de Kindle Fire gevoelig goedkoper dan andere tablets. De Kindle Fire is uitgerust met de eigen browser Silk. Ook hebben de klanten toegang tot de online mediawinkel van Amazon. Voor de Kindle-content sloot Amazon contracten met onder meer filmstudio Twentieth Century Fox. Voorlopig wordt de Kindle Fire alleen in de Verenigde Staten op de markt gebracht. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de consument aan de Kindle Fire door de goedkope prijs de voorrang te zullen geven boven de iPad van Apple, die twee keer zoveel kost.


De Europese Commissie wil de banken een taks op financiële transacties opleggen. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, in het Europees Parlement aangekondigd. Barroso stelde dat de financiële sector de voorbije drie jaar 4.600 miljard euro steun en waarborgen heeft gekregen van de lidstaten. Het is volgens hem dan ook tijd dat de financiële iets terugdoet voor de maatschappij. Barroso stelt een taks voor van 0,1 procent op transacties met aandelen en obligaties en 0,01 procent op afgeleide financiële producten zoals opties. De belasting zou enkel gelden voor transacties tussen de financiële instellingen, maar niet voor de aandelen die burgers of bedrijven kopen of verkopen. Barroso schat dat de taks 55 miljard euro per jaar kan opbrengen.


De acht grootste autofabrikanten van Japan hebben tijdens de maand augustus 670.836 wagens geproduceerd. Dat betekent een stijging met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste toename sinds de aardbeving en tsunami in maart van dit jaar. De Japanse fabrieken kampen als gevolg van de ramp nog steeds met toeleveringsproblemen. Globaal is er een toename in de productie, maar vier van de acht autofabrikanten produceren nog steeds minder wagens dan vorig jaar. Bij marktleider Toyota werd een toename met 11,9 procent tot 252.374 exemplaren opgetekend. Dat betekent de eerste groei in één jaar tijd voor het bedrijf. Ook Daihatsu, Mazda en Suzuki zagen hun productie herstellen.


Het sociale netwerk Facebook heeft toegegeven de internet-activiteit van zijn leden op te volgen, ook wanneer de gebruiker niet op de website is ingelogd. Daarmee moet Facebook opnieuw een privacy-blunder toegeven. Eerder was gebleken dat Facebook zijn 750 miljoen leden continu opvolgt. Volgens Facebook gaat het om een onbewuste fout, waarbij er automatisch software op de computers van gebruikers werd gedownload van zodra ze inlogden op de netwerksite. De privacyblunder werd ontdekt door een Australische blogger. Facebook zegt dat de gegevens niet werden gebruikt voor commerciële doeleinden. Het probleem zou inmiddels zijn verholpen.


Op het proces tegen de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft de verdediging de vrijspraak gevraagd. Timosjenko staat voor een rechtbank in Kieve terecht voor ambtsmisbruik omdat ze twee jaar geleden een contract met Rusland over de import van aardgas tekende. De prijs die hierbij bedongen werd zou volgens de openbaar aanklager met opzet te hoog zijn gehouden. De verdediging stelt echter dat het openbaar ministerie niet heeft bewezen dat Timosjenko schuldig is. De openbare aanklager had zeven jaar cel geëist voor Timosjenko, die de oppositie in Oekraïne leidt. Ook werd geëist dat Timosjenko een verbod zou opgelegd krijgen om nog een positie binnen de overheid te bekleden. Dat verbod zou drie jaar gelden. Ook werd een boete van 140.000 euro gevraagd.


De Brits-Zuidafrikaanse bierbrouwer SABMiller mag zijn Australische branchegenoot Foster's overnemen. Dat heeft de Australische mededingingsautoriteit meegedeeld. Het bestuur van Foster's verzette zich aanvankelijk tegen de overname, maar ging uiteindelijk toch akkoord met een verbeterd bod van SABMiller. Met de overname is een bedrag gemoeid van 9,9 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 7,3 miljard euro. De Australische mededingingsautoriteit zegt van mening te zijn dat de concurrentie op de biermarkt door de overname niet zal worden aangetast. SABMiller hoopt de overname tegen het einde van het jaar te kunnen afronden.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en zijn minister van financiën Giulio Tremonti zijn het niet eens over de aanduiding van een nieuwe Italiaanse centrale bankier. Mario Draghi, de huidige centrale bankier, wordt begin november hoofd van de Europese Centrale Bank. Volgens een aantal bronnen zou Silvio Berlusconi een voorkeur hebben voor Fabrizio Saccomanni, op dit ogenblik de nummer twee bij de Italiaanse centrale bank, om Draghi op te volgen. Tremonti zou echter Vittorio Grilli, zijn rechterhand op het ministerie van financiën, naar voor willen schuiven. Tremonti, de enige Italiaanse minister die nog het vertrouwen en respect van de markten geniet, ligt al langer overhoop met Berlusconi.


Alessio Rastani, die ophef maakte door zijn uitspraken over de beurswereld in een interview met de Britse omroep BBC, is geen echte beurshandelaar. Dat is gebleken uit een interview van de Britse krant Daily Telegraph met Rastani. De man gaf toe enkel maar op zoek te zijn naar aandacht. De omroep had Rastani als een professionele trader geïnterviewd. Rastani had onder meer verklaard dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de wereld dirigeerde en de beurswereld niet geïnteresseerd is in de gezondheid van de economie. De uitlatingen van Rastani zorgde voor heel wat protest. In het kranteninterview geeft Rastani toe dat beurshandel voor hem slechts een hobby is. Rastani is eigenaar van een communicatiebedrijf.


De Franse kernenergiegroep Areva overweegt om een aantal van zijn Duitse fabrieken te sluiten. Het Franse concern, de grootste producent van kerncentrales en nucleaire brandstof ter wereld, verwacht naar eigen zeggen immers een overcapaciteit na de kernramp in het Japanse Fukushima. Luc Oursel, topman van Areva, liet verstaan dat de sombere vooruitzichten voor kernenergie zouden kunnen leiden tot ontslagen, de verkoop van activa en het uitstellen van investeringen. Concrete plannen worden echter pas in december verwacht. Volgens een aantal bronnen zouden de drie Duitse fabrieken daarbij het eerst geviseerd worden. Duitsland besliste immers eerder dit jaar om zijn kerncentrales versneld te sluiten, wat een belangrijke negatieve impact zou kunnen hebben op de omzet van Areva.


Het Europees Parlement heeft de zes wetgevingsvoorstellen goedgekeurd die het economisch bestuur van de eurozone en de Europese Unie anders moeten organiseren. Het zogenaamde sixpack zorgt ervoor dat het begrotingsbeleid, de schuldgraad en het macro-economisch beleid van de lidstaten nauwlettender in de gaten worden gehouden. Bovendien kunnen hardleerse landen voortaan makkelijker financieel gesanctioneerd worden. De socialistische en groene fracties stemden tegen de sixpack. Volgens hen ligt de klemtoon van de besparingen te veel op besparingen en te weinig op investeringen. Eens de maatregelen van kracht zijn, kan Europa volgens José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, eindelijk werk maken van Europese obligaties.


De winkelketen 7-Eleven is in Taiwan gestopt met de verkoop van gadgets met daarop de beeltenis van een figuur die lijkt op Adolf Hitler. Dat heeft een vertegenwoordiger van de winkelketen bekend gemaakt. Met de maatregel wordt ingegaan op protesten van het Israëlische Economisch en Cultureel Bureau in Taipei. De sleutelhangers, USB-sticks en magneten droegen een afbeelding van een vampierfiguur met een snorretje zoals dat van Hitler. De kleuren van het bijhorende dollarteken refereerden volgens het protest teveel aan de symboliek van de Nazi-partij. Volgens de winkelketen was het echter niet de bedoeling een Hitler-lookalike op de gadgets af te beelden. De gadgets waren al drie jaar op de markt.


De Zwitserse bank UBS neemt zijn bedrijfsmodel onder de loep en heeft het personeel opgeroepen om achter de onderneming te blijven te staan na het fraudeschandaal waarbij het concern 2,3 miljard dollar heeft verloren. Dat blijkt uit een interne memo van interim-topman Sergio Ermotti. In de memo merkte Ermotti op dat alle werknemers diep gefrustreerd zijn vanwege het fraudeschandaal, dat de bank volgens hem een zware terugval heeft bezorgd in de pogingen het vertrouwen terug te winnen. UBS kwam onder zware druk te staan na het fraudeschandaal. Uiteindelijk nam topman Oswald Grübel ontslag, terwijl hij er eerder nog van overtuigd was te kunnen rekenen op de volledige steun van het bestuur.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verzet zich tegen het idee van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel om een regering te vormen voor de eurozone, geleid door Europees president Herman Van Rompuy. De Europese Commissie is volgens Barroso de economische regering van de Europese Unie. Daarvoor heeft Europa volgens hem zeker geen nieuwe instellingen nodig. Het plan van Sarkozy en Merkel wordt niet overal goed onthaald. Kleine lidstaten en het Europees Parlement vrezen dat de grote lidstaten op die manier enkel nog hun macht zullen vergroten, ten koste van de Europese Commissie en het Europees Parlement.


China heeft kritiek geuit op de Europese plannen voor een belasting op de uitstoot van broeikasgas voor luchtvaartmaatschappijen. Volgens China voert de Europese Unie de heffing unilateraal in. De Europese Commissie wil dat luchtvaartmaatschappijen die in Europa actief zijn vanaf volgend jaar bijdragen aan de bestrijding van klimaatverandering door een systeem van emissierechten. China vreest dat Chinese luchtvaartmaatschappijen jaarlijks 92 miljoen euro extra kwijt zullen zijn door de maatregel. Ook wordt gevreesd dat dit bedrag nog gevoelig zal stijgen. De luchtvaartbedrijven Air China, China Southern en China Eastern gaan samen een klacht indienen bij de Chinese luchtvaartassociatie. Amerikaanse maatschappijen hebben al een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie.


Meer Nieuws

Wednesday, September 28, 2011

Amazon beste retailer op de Britse markt

De Britse consument heeft het online bedrijf Amazon verkozen tot beste retailer van het land. Dat is de conclusie van een onderzoek van de vergelijkingsite Kelkoo. Amazon, naar omzet de 25ste retailer op de Britse markt, laat daarbij grote namen zoals Marks & Spencer, Apple en Argos achter zich. De onderzoekers merken op dat de eerste plaats van een online retailer verrassend mag lijken, maar er wordt op gewezen dat de internetverkoop dit jaar met 14 procent zal toenemen. Dat is tien keer meer dan de groei van de totale retailsector.

Amazon is de enige specifieke online retailer die in de top tien is terug te vinden. "De consument begint te beseffen dat Amazon zelf een retail-universum met talloze mogelijkheden en aanbiedingen vormt," merkt Mark Haupt, hoofd van de Britse divisie van Kelkoo, op tegenover het webmagazine BizReport. "Er wordt op Amazon niet alleen meer gekocht dan enkele jaren geleden, maar ook op een totaal andere manier. Dat heeft de consument aangezet om Amazon bij de andere grote retailers te rangschikken."

"Uit het onderzoek blijkt verder dat 54 procent van de Britse consumenten in de eerste plaats kijkt naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit," voert BizReport nog aan. "In die rangschikking wordt aan Amazon de eerste plaats toegekend." Daarnaast laat de Britse consument zich bij de keuze van een retailmerk naar eigen zeggen vooral leiden door aanbiedingen en kortingen (17 procent) en betrouwbaarheid (7 procent).

Labels: , ,

Amerikaans publiek gelooft niet in onafhankelijkheid pers

Bij het Amerikaanse publiek is de negatieve houding tegenover de pers in bepaalde categorieën tot een recordhoogte gestegen. Dat is de conclusie van een rapport van het Pew Research Center. Daarbij blijkt vooral dat 80 procent van de Amerikanen van mening is dat de nieuwsmedia te vaak worden beïnvloed door machtige personen en organisaties. Slechts 15 procent van de Amerikanen is van mening dat de media relatief onafhankelijk zijn.

Daarnaast zegt 77 procent dat de nieuwsmedia geneigd zijn om één partij te steunen, terwijl slechts 16 procent van mening is dat in de pers alle partijen op een evenwichtige manier aan bod komen. Ook wordt opgemerkt dat de media proberen hun eigen blunders te maskeren (72 procent), vaak incorrecte verhalen brengen (66 procent), politiek bevooroordeeld zijn in hun verslaggeving (63 procent) en zich niet bekommeren over de mensen waarover ze berichtgeving brengen (63 procent).

Er zijn echter ook een aantal positieve percepties over de pers. Daarbij wordt opgemerkt dat de pers erover waakt dat het journalistieke werk goed wordt gedaan (62 procent), ervoor zorgt dat leiders op het juiste pad worden gehouden (58 procent) en bijzonder professioneel is. Ook zegt 41 procent dat de pers de Verenigde Staten verdedigen. Volgens 42 procent beschermen de media de democratie. Een even grote groep zegt echter dat de pers schade toebrengt aan de democratie. (MH)

Labels:

Chinese politie moet gebruik maken van sociale netwerken

De Chinese regering heeft zijn politiediensten opgelegd om meer gebruik te maken van sociale netwerksites. Dat moet een grotere openheid verzekeren en misverstanden helpen vermijden. Dat heeft Huang Ming, Chinees vice-minister van openbare veiligheid, gezegd. Huang Ming wees erop dat internet-gebruikers één van de grote bevolkingsgroepen in de Chinese maatschappij zijn. Microblogs zijn in China bijzonder populair en hebben al bewezen om een efficiënt publiek platform te zijn om wantoestanden bij de politie en overheid aan de kaak te stellen.

"Microblogging in de openbare veiligheid moet zich stelselmatig over het hele land uitbreiden naar elke provincie en elke stad en uiteindelijk de ruggengraat vormen van de openbare veiligheid," merkt Huang Ming op. De Chinese online populatie wendt zich steeds meer tot internet-diensten zoals microblogs voor informatie in plaats van te vertrouwen op het nieuws van de officiële staatsmedia. De traditionele media, zoals dagbladen, worden immers gemakkelijker door de autoriteiten gecontroleerd.

Het persbureau AFP wijst onder meer naar een incident met een Chinese toerist die uit zijn hotelkamer in Peking werd gesleurd en zwaar werd mishandeld door veiligheidspersoneel dat door de lokale autoriteiten zou zijn ingehuurd. Dat incident leidde tot grote protesten bij de Chinese internet-gebruikers. Huang Ming merkt op dat de Chinese politie meer dan vierduizend accounts op microbloggingsites heeft geopend. Over heel China zouden ongeveer vijfduizend politiemensen microblogs gebruiken.

Labels: , , , ,

Ontwikkelingslanden hebben te weinig grote bedrijven

Economisten voeren al langer aan dat een gebrek aan een goed uitgebouwd financieel systeem voor ontwikkelingslanden een grote hinderpaal vormen om uit de armoede te geraken, maar uit een onderzoek van de University of Notre Dame blijkt dat daarbij vooral naar de gebrekkige financiële mogelijkheden voor investeringen in grote ondernemingen moet worden gekeken. Door geldgebrek krijgen ondernemers immers weinig opportuniteiten om grote projecten op te zetten.

"Een gebrekkige financiële omgeving beperkt de kansen van getalenteerde individuen om hun capaciteiten tenvolle te benutten en leidt tot een landschap met weinig grote ondernemingen en een grote massa kleine bedrijfjes," merkt Joseph Kaboski, professor economie aan de University of Notre Dame, op. "Dat vertraagt de economische groei. Hoewel het gebrek aan financiering alle sectoren treft, heeft het vooral een negatieve impact op grote ondernemingen."

"Door een tekort aan middelen is het immers moeilijk om activiteiten op te starten, waardoor er minder ondernemers opstaan en uiteindelijk nog minder grote entiteiten kunnen groeien," voert Kaboski aan. "Kleinere bedrijven kunnen daarentegen relatief gemakkelijker met zelf-financiering, zoals kleine retailshops, worden opgestart. Daardoor worden ontwikkelingseconomieën vaak geconfronteerd met een gebrek aan grote ondernemingen en een overvloed aan kleine bedrijfjes."

Labels: , ,

Eindelijk mobiele telefoon in metro New York

In het metrosysteem van New York kan voortaan gebruik gemaakt van mobiele telefonie. Daarmee komt New York jaren achter op andere grote wereldsteden en andere Amerikaanse metropolen zoals Boston of San Francisco. Voorlopig worden echter slechts zes metrostations in het westelijk gebied van Manhattan uitgerust met mobiele telefooninfrastructuur. Pas over vijf jaar zal het volledige netwerk zijn uitgerust. Dagelijks maken in New York 4,3 miljoen mensen gebruik van de metro.

Er wordt echter opgemerkt dat de reacties op het gebruik van de mobiele telefoon in de metro gemengd zijn. "Sommigen stellen dat de verplaatsing door het aanbod niet langer tijdverlies is, maar gebruikt kan worden om onder meer de rest van de dagelijkse agenda in te vullen," voert het persbureau AFP aan. "Er zijn dan ook heel wat gebruikers die verbaasd zijn dat New York pas nu de mobiele telefoon in de metro invoert. Het is volgens hen een bewijs dat de Verenigde Staten niet langer de grootste innovator van de wereld zijn."

Maar niet iedereen stelt zich even positief op tegenover de nieuwe mogelijkheden. "Sommige reizigers vrezen onafgebroken geconfronteerd te zullen worden met vervelende ringtones en eindeloze telefoongesprekken over nietszeggende onderwerpen," merkt het persbureau nog op. "Ook wordt opgemerkt dat de metro niet langer een oase zal zijn waar men aan het voortdurende contact met het bedrijf kan ontsnappen."

Labels: , ,

Israël meest intensieve gebruiker sociale netwerken

Israëlische internetgebruikers zijn het meest intensief actief op sociale netwerken. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. Tijdens de maand juni van dit jaar bleek de gemiddelde gebruiker in Israël 11,8 uur op een sociaal netwerk actief te zijn geweest. Op de tweede plaats staat Rusland met een gemiddelde van 10,6 uur, gevolgd door Argentinië met een gemiddelde van 10 uur. Het wereldwijde gemiddelde bedroeg 5,4 uur. Latijns-Amerika heeft vijf vertegenwoordigers in de top tien.

"In Latijns-Amerika heeft het publiek een hecht engagement met sociale netwerken," aldus ComScore. De regio is in de top tien nog vertegenwoordigd door Chili (8,7 uur), Colombia (8,4 uur), Venezuela (8 uur) en Mexico (7,1 uur). Europa, Noord-Amerika en Asia-Pacific hebben elk één vertegenwoordiger in de top tien. Het Midden-Oosten heeft twee vertegenwoordigers. Uit het onderzoek blijkt verder dat sociale netwerken bijna 14 procent van de totale internet-tijd vertegenwoordigen. Dat betekent één minuut op zes die online aan sociale netwerken wordt besteed.

"De eerste plaats van Israël kan moeilijk een verrassing worden genoemd," merkt de Israëlische internet-analist Gal Mor, auteur van de technologieblog Holesinthenet.co.il, op. "Israëli's behoren ook tot de meest intensieve gebruikers van mobiele telefoons ter wereld. Israël is een land van babbelaars. Sociale netwerken zoals Facebook en Twitter zijn voor de Israëlische gebruikers dan ook vooral een platform om te chatten."

Labels: ,

Corruptie blijft economische groei bedreigen

Een duidelijke toename van het aantal corruptie-gevallen ondermijnt de voordelen van de economische liberalisering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Greenwich. Door hun contraproductieve impact op menselijk kapitaal en openbare financiën vertragen praktijken zoals nepotisme, omkoperij en verduistering volgens de onderzoekers de economische groei op een directe en indirecte manier.

"Corruptie is een internationale publieke zonde en blijft niet beperkt tot landen met een laag inkomen," voeren onderzoekers Mehmet Ugur en Nandini Dasgupta aan. "Om een duurzame economische groei te creëren moet er een beleid uitgestippeld worden dat het bestrijden van corruptie stimuleert." Er wordt echter aan toegevoegd dat die maatregelen gekoppeld worden aan een beter bestuur, vooral bij het management van openbare investeringen en bestedingen. Pas dan krijgt de strijd tegen corruptie volgens hen een significante impact op de economische groei.

"Hoewel corruptie praktijken over de hele wereld worden aangetroffen, blijkt er in vele landen een groeiende vastbeslotenheid opgemerkt te kunnen worden om oneerlijke praktijken, die de rijken bevoordelen ten koste van de arme bevolking en de bredere economie in het algemeen, uit te roeien," aldus het webmagazine Science Daily. "De voorbije periode werd onder meer in Brazilië en India geprotesteerd tegen geheime partijfinanciering, het gedogen van illegale praktijken en het uitdelen van voordelen voor bewezen diensten."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Portugese economie zou volgend jaar nog meer kunnen inkrimpen dan eerder werd verwacht. Dat heeft de Portugese staatssecretaris Carlos Moedas gezegd. Tegenover een Portugese radiozender maakt Moedas gewag van een mogelijke inkrimping met 2,5 procent van het bruto binnenlands product. De internationale onzekerheid zou volgens Moedas een sterkere dan verwachte recessie kunnen uitlokken. Moedas is belast met de coördinatie van de uitwerking van het noodhulpplan voor Portugal van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Portugal kreeg eind mei nog een steunpakket ter waarde van 78 miljard euro toegezegd in ruil voor een streng besparingsprogramma en hervormingen de komende drie jaar.


Het Amerikaanse embargo tegen Cuba heeft het communistische eiland de voorbije vijftig jaar tegen de huidige goudkoers al 975 miljard dollar gekost. Dat heeft Bruno Rodriguez Parilla, de Cubaanse minister van buitenlandse zaken, in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gezegd. Parilla bood de Amerikaanse regering aan opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om de relaties tussen beide landen te herstellen. Volgens de Cubaanse minister hebben de Verenigde Staten hun inspanningen om de Cubaanse regering omver te werpen, nog geïntensifieerd. In het overleg wil Cuba ook onderwerpen als de strijd tegen de drugs, het terrorisme en de naleving van de mensenrechten op tafel leggen.


De Europese Commissie doet onderzoek naar mogelijke belemmering van de concurrentie door bedrijven die zich bezighouden met de levering, transport en opslag van aardgas. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Verscheidene bedrijven in tien overwegend Oost-Europese lidstaten hebben onaangekondigde inspecties gekregen. De Europese Commissie verdenkt de de ondernemingen onder meer van het maken van verboden onderlinge afspraken over bijvoorbeeld marktverdeling en prijzen. Onder meer het Duitse Eon en het Pools PGNiG hebben bevestigd het voorwerp te zijn van een onderzoek. Ook Transgas, de Tsjechische dochter van het Duitse concern RWE, is bij het onderzoek betrokken.


Frankrijk zal een aantal nieuwe voorstellen op tafel leggen om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. Dat heeft de Franse premier François Fillon bekend gemaakt. Fillon zei wel dat de voorstellen pas zullen worden gepresenteerd als het Duitse parlement heeft ingestemd met aanpassingen aan de European Financial Stability Facility (EFSF) die al eerder door Europese leiders waren afgesproken. De plannen moeten de eurozone volgens Fillon beschermen tegen speculatieve aanvallen. Volgens een aantal ingewijden zal de Franse regering omvangrijke voorstellen doen om zowel Griekenland te helpen als de Franse bankensector te ondersteunen.


Het Griekse parlement heeft ingestemd met de invoering van een belasting op onroerend goed. Daarmee voldoet Griekenland aan de voorwaarden die de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank hebben gesteld aan uitbetaling van de volgende 8 miljard euro uit een vorig jaar opgezet noodfonds. Alle afgevaardigden van de socialistische partij van premier George Papandreou stemden voor het impopulaire voorstel. Daarmee kreeg het voorstel een nipte meerderheid. De nieuwe belasting moet de Griekse staat de komende twee jaar 2 miljard euro aan extra inkomsten opleveren. In totaal moet Griekenland tientallen miljarden bezuinigen om in aanmerking te komen voor Europese noodhulp.


Een uitbreiding van de European Financial Stability Facility (EFSF) is niet aan de orde. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble gezegd. Schäuble is bang dat de uitbreiding van fonds tot een ratingverlaging zou leiden van de landen met de hoogste kredietwaardigheid. Volgens een woordvoerder van Schäuble is het Duitse kabinet volledig eensgezind tegen een vergroting van het fonds. Het Duitse parlement moet nog stemmen over het huidige noodfonds van 440 miljard euro. Een eventuele vergroting van het fonds tot 2.000 miljard euro zou begin volgende maand worden besproken door de Europese regeringsleiders.


Als luchtvaartbedrijven moeten betalen voor de uitstoot van koolstofdioxide, gaat dat ten koste van investeringen in energie-efficiëntie. Daarvoor heeft de Association of European Airlines (ARA), de federatie van Europese luchtvaartmaatschappijen, gezegd. Daarmee reageert de organisatie op een bericht van de Europese Commissie, die aangekondigd heeft dat de luchtvaartmaatschappijen gratis emissierechten aangeboden zou krijgen. Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatactie, stelt wel dat het pakket zou moeten worden besteed aan innovatie. Dat is volgens de organisatie echter een absurde redenering. Er wordt opgemerkt dat de sector ook met het pakket nog altijd meer dan een kwart van de emissierechten zullen moeten aankopen.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zakenman Giampaolo Tarantini aangezet om tegenover de openbare aanklagers een verzonnen verhaal op te hangen over de aanwezigheid van prostituees op feesten van de regeringsleider. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Napels gezegd. Tarantini heeft toegegeven dat hij vrouwen betaalde om de feesten van de premier op te luisteren, maar hij stelde dat Berlusconi daarvan niet op de hoogte geweest was. De openbare aanklager merkte op dat telefoontaps duidelijk maakten dat Berlusconi van het inhuren van de escorte-meisjes op de hoogte was. Tarantini zou nadien Berlusconi hebben proberen af te persen. De raadkamer besliste om Tarantini vrij te laten.


De aanleg van een autostrade door het Amazone-regenwoud in Bolivië wordt voor onbepaalde tijd stilgelegd. Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales aangekondigd. De aanleg van de autostrade is volgens Morales noodzakelijk om Bolivië langs Brazilië en Chili toegang te verlenen tot de Atlantische Oceaan en Stille Oceaan. Tegenstanders stellen echter dat het traject van driehonderd kilometer door het Amazone-gebied de natuur bedreigd. Een protestmars van tegenstanders werd echter op hardhandige manier onderdrukt. Er werd gewag gemaakt van doden, maar dat wordt door de regering tegengesproken. Sinds de incidenten hebben al twee ministers ontslag genomen. Morales heeft nu een referendum beloofd over de aanleg van de autostrade.


In tegenstelling tot wat de Amerikaanse president Barack Obama lijkt te denken, liggen de problemen van Europa niet aan de basis van de economische moeilijkheden in de Verenigde Staten. Dat heeft Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, gezegd in een reactie op uitlatingen van Barack Obama, die kritiek had geuit over de traagheid van besluitvorming in de eurozone. Obama had daarbij opgemerkt zich zorgen te maken over de wereldwijde gevolgen van de Europese schuldencrisis. Schäuble merkte op dat de Amerikanen er beter aan zouden doen zich op hun eigen economie en overheidsfinanciën te concentreren in plaats van Europa de schuld te geven van alle problemen.


De technologiebedrijven IBM en Intel investeren de volgende vijf jaar samen 4,4 miljard dollar in een centrum voor onderzoek en ontwikkeling rond nanotechnologie in Albany. Dat werd bekend gemaakt door Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York. Volgens Cuomo zal ook New York 400 miljoen dollar investeren in het College of Nanoscale Science and Engineering van de State University of New York in Albany. Naast IBM en Intel nemen ook Samsung en Globalfoundries, een Taiwanese producent van halfgeleiders, deel aan het project. Het initiatief zou 6.900 banen moeten creëren. Daarbij zouden 2.500 hoogtechnologische werkplaatsen worden gecreëerd.


Het Russische leger koopt dit jaar geen halfautomatische geweren van producent Kalasjnikov. Het is de eerste keer dat er geen beroep wordt gedaan op de wereldberoemde wapenproducent. Het Russische leger zou een moderner wapen willen met een grotere draagwijdte en trefzekerheid. Ook voor de volgende twee jaar zijn voorlopig geen nieuwe aankopen gepland. Het Russische leger werkt aan de grootste hervorming in zijn geschiedenis. Het model AK-47 van Kalasjnikov, met het opvallend gekromde magazijn, behoort tot de meest verspreide wapens ter wereld. Uit respect voor zijn slechte gezondheid werd de legendarische ontwerper Michail Kalasjnikov (91) volgens familieleden niet over de plannen van het leger ingelicht.


De Griekse premier Papandreou heeft gezegd dat zijn land alle eisen zal vervullen die zijn gesteld door de zogenoemde trojka van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Griekenland streeft er volgens Papandreou naar om al voor volgend jaar en begroting op te stellen die, exclusief de rentebetalingen, sluitend zal zijn. Hij stelde dat het voor zijn land heel belangrijk was steunbetuigingen te krijgen van de Europese landen. De Duitse bondskanselier Merkel voerde aan een sterk Griekenland te willen zien. De bondskanselier zei daarbij alles te zullen doen wat nodig is om dat streven te realiseren.


De Palestijnen kunnen producten uit de landbouw en visserij vanaf volgend jaar direct naar de Europese Unie exporteren. Dat is het gevolg van de goedkeuring van een nieuwe handelsovereenkomst met de Palestijnse Autoriteit in het Europees Parlement. Groenten en fruit zijn in de overeenkomst echter niet opgenomen. Door de beslissing van het Europees Parlement is een doorvoer via Israël niet langer noodzakelijk. Bovendien moeten de Palestijnen voortaan ook geen heffingen meer te betalen voor een toegang tot de Europese markt. De nieuwe overeenkomst moet volgens het Europees Parlement bijdragen om de welvaart van de Palestijnen te verhogen.


Het Zwitserse farmabedrijf Novartis wil een experimenteel product voor de behandeling van chronisch obstructieve longziekte (COPD) op de markt brengen. Novartis verwacht dat de ingediende aanvraag voor de Europese markt in de loop van volgend jaar definitief zal worden beoordeeld. Wereldwijd lijden 80 miljoen mensen aan de longziekte. De patiënten hebben meer moeite met ademhalen. Het product van Novartis verbetert de werking van de longen en remt de verergering van de ziekte. Volgens analisten zou het product jaarlijks 500 miljoen dollar aan extra omzet opleveren. Een combinatiebehandeling met een ander product zou daar op jaarbasis nog eens 2 miljard dollar aan kunnen toevoegen.


Meer Nieuws

Tuesday, September 27, 2011

Voorraden rivierbekkens voldoende voor eenentwintigste eeuw

De grote rivierbekkens van de wereld hebben voldoende watervoorraden om de behoeftes van voeding, energie, industrie en milieu tijdens de eenentwintigste eeuw te voldoen. Dat is de conclusie van een rapport van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR). Daarbij wordt opgemerkt dat schaarste niet de belangrijkste uitdaging voor de toekomst vormt, maar wel het inefficiënt gebruik en de gebrekkige distributie van de grote watervoorraden van onder meer de Nijl, Ganges, Andes, Yellow River, Niger en Volta.

"De mogelijkheid om voldoende voeding te produceren, wordt niet in gevaar gebracht door een eventuele waterschaarste," merkt Alain Vidal, directeur van het Challenge Program on Water and Food (CPWF) van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) op. "In bepaalde regio's is er weliswaar sprake van schaarste, maar het grootste probleem is de moeilijkheid om de watervoorraden in deze rivierbekkens op een efficiënte en eerlijke manier te gebruiken. Het probleem ligt niet bij de beschikbare bronnen, maar bij het politiek beleid."

Vidal voegde er aan toe dat gigantische voorraden regenwater verloren gaan of nooit worden gebruikt. Dat is volgens hem vooral het geval in de regengebieden in de Sub-Sahara in Afrika. "Zelfs met beperkte middelen kan de omvang van de voedselproductie twee tot drie keer worden opgedreven," stipt Vidal aan. Maar ook in een aantal gebieden in Azië en Latijns-Amerika ligt de productie volgens rapporten minsten 10 procent onder de potentiële mogelijkheden. In het gebied van de Indus en Ganges zou 23 procent van de rijstsystemen slechts de helft van de mogelijke productie opleveren.

Labels: ,

Amerikaanse ruimtevaartbedrijven werken aan reconversie

Bedrijven uit de Amerikaanse ruimtevaartindustrie proberen hun activiteiten te diversifiëren. Daartoe werden ze gedwongen door de beslissing van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) om het spaceshuttle-programma na ruim dertig jaar stop te zetten. Volgens een aantal waarnemers hebben vooral jonge ruimtevaartbedrijven de grootste kans om met succes een reconversie te maken. Voor gevestigde partners van de Amerikaanse ruimtevaartsector zou die omschakeling veel moeilijker worden.

"De inspanningen van de sector om een reconversie te realiseren heeft gemengde resultaten opgeleverd," merkt de Amerikaanse krant The Orlando Sentinel op. "Volgens Marcia Gaedcke, president van de Titusville Area Chamber of Commerce, zijn er heel wat succesverhalen op te tekenen van bedrijven die erin geslaagd zijn een nieuwe toekomst te vinden. Gaedcke waarschuwt echter wel dat het transformatieproces nog niet helemaal achter de rug is. Volgens haar moet de grote impact van het wegvallen van de spaceshuttle-contracten nog komen."

Chester Straub, executive director van de Technological Research & Development Authority in Flordia, merkt daarbij op dat oudere onderaannemers zich helemaal op de ruimtevaart hebben afgestemd en nooit iets anders hebben gekend dan de spaceshuttle. "Deze bedrijven zijn vaak niet flexibel genoeg of niet in staat om zich snel genoeg om te schakelen," merkt Straub op. "Bedrijven die niet snel reageren, dreigen kansen aan zich voorbij te zien gaan."

Labels: ,

Tevatron eindigt tijdperk in Amerikaanse natuurkunde

In de Verenigde Staten wordt de deeltjesversneller Tevatron stilgelegd. Daarmee komt een einde aan een belangrijk tijdperk van natuurkunde in de Verenigde Staten. De Tevatron heeft in de staat Illinois een kwarteeuw lang gebouwd aan een reconstructie van de Big Bang, maar is door de large hydron collider van het European Center for Nuclear Research (CERN) in Genève overbodig geworden. Waarnemers verwachten niet dat de Verenigde Staten in staat zullen zijn om opnieuw een dergelijk project op te zetten.

"Financiering op lange termijn, zoals voor een nieuw project noodzakelijk zou zijn, ligt bijzonder moeilijk," merkt het persbureau AFP op. "De Amerikaanse natuurkundigen zullen zich in plaats daarvan op meer gerichte en minder dure projecten." De onderzoekers die bij Tevatron waren betrokken, zullen zich dan ook toespitsen op activiteiten waar ze de grootste wetenschappelijke bijdrage kunnen leveren. Dat zegt Pier Oddone, directeur van het Fermi National Accelerator Laboratory, dat de Tevatron beheerde.

Er wordt wel opgemerkt dat het stopzetten van Tevatron samenvalt met een moeilijke periode in de geschiedenis van de Amerikaanse wetenschap. Ook de Amerikaanse ruimtevaart heeft voorlopig zijn bemande ruimtevluchten stopgezet. Bovendien zijn de Amerikaanse overheidsinvesteringen in wetenschappelijke projecten door de economische problemen gevoelig teruggeschroefd. Bovendien moet er ook afgerekend worden met de politieke polarisering rond wetenschappelijke gebieden zoals de klimaatverandering.

Labels: ,

Meer dan half miljoen internet-verslaafden in Duitsland

Duitsland telt meer dan een half miljoen internet-verslaafden. Dat zegt Mechthild Dyckmans, specialist verslavingen bij de Duitse regering. Opgemerkt wordt dat 560.000 Duitsers het gebruik van het internet niet onder controle kunnen houden. Bij tienermeisjes zou 5 procent aan een internet-verslaving lijden. Bovendien wordt er aan toegevoegd dat nog eens ongeveer 2,5 miljoen Duitsers moet worden bestempeld als een problematisch internetgebruiker.

"Internetverslaafden blijken vaak in het werkelijke leven niet veel erkenning gevonden te hebben en blijken het ook moeilijk te hebben om vrienden te maken," voert Mechthild Dyckmans tegenover het persbureau AFP aan. "Deze groep voelt zich comfortabeler om online naar vrienden te zoeken." Dyckmans voegt er aan toe dat vooral de jongere internet-gebruikers gevoelig zijn voor een mogelijke internet-verslaving.

Dyckmans merkt op dat 5 procent van de jonge vrouwelijke internet-gebruikers met een problematisch online gedrag wordt geconfronteerd. "Daarmee vormt deze groep de meest kwetsbare populatie van alle internetgebruikers," voert ze aan. De oorzaak van het fenomeen moet volgens haar vooral gezocht worden in de grote populariteit van sociale netwerken bij deze bevolkingsgroep. Met 3 procent zijn jongens van dezelfde generatie volgens Dyckmans iets minder bedreigd. In die bevolkingsgroep komt volgens het gevaar vooral van online games.

Labels: , ,

Skolkovo richt zich ook op duurzaam bouwen

Het innovatiecentrum Skolkovo in de buurt van Moskou moet niet alleen vooruitstrevend worden op het gebied van nieuwe technologieën, maar ook leidinggevend worden op het gebied van duurzaam bouwen. Daarover heeft de Russische regering met de duurzame bouwsector een akkoord afgesloten. Guy Eames, voorzitter van de Russian Green Building Council, voert daarbij aan dat Skolkovo het imago van de duurzame bouwsector in Rusland gevoelig moet verbeteren.

"In het akkoord is voorzien dat er onder meer congressen en training in het gebruik van milieuvriendelijke materialen en bouwtechnologieën in Skolkovo zullen worden gehouden," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Belangrijk is echter vooral dat het akkoord voorziet dat de nieuwe constructie in Skolkovo zal gebeuren volgens de internationale normen van duurzame bouwmethodes. Daarmee zou Skolkovo een toonbeeld in Rusland en heel Europa moeten worden."

Gehoopt wordt dat Skolkovo een belangrijke stimulans zal kunnen worden voor de Russische duurzame bouwsector. "Rusland heeft de beste patenten ter wereld op het gebied van duurzame bouwtechnologieën en afvalverwerking, maar die projecten moeten ook in de reële wereld kunnen worden toegepast," merkte Rinat Gizatulin, Russisch vice-minister van natuurlijke rijkdommen en milieu, op. "Skolkovo kan daarin een cruciale rol vervullen."

Labels: , ,

Twitter populairste sociale netwerk bij journalisten

Bij het gebruik van sociale netwerken vertonen journalisten een duidelijke voorkeur voor Twitter, vooral voor het verspreiden van informatie. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universidad Carlos III de Madrid (UC3M). Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 13 procent van de journalisten van het mediabedrijf een richtlijn heeft gekregen over het gebruik van sociale media. Bij 45 procent van de ondervraagden er is geen sprake van een gericht beleid.

Uit het onderzoek blijkt dat journalisten sociale netwerken in eerste instantie gebruiken om informatie te publiceren en te verdelen (95 procent), maar ook om tendenzen te identificeren (86 procent), informatie te zoeken (82 procent), informatie over hun medium te verspreiden (82 procent) en publiekstrouw op te bouwen (78 procent). Daarentegen zegt slechts 25 procent van de ondervraagden de netwerken te gebruiken om onderzoeksjournalistiek uit te voeren.

"Het gebruik van sociale netwerken door journalisten weerspiegelt niet noodzakelijk het specifiek karakter en de achterliggende logica van het medium om nieuwe content te creëren," merken de onderzoekers nog op. "De journalisten gebruiken sociale netwerken vooral als een viraal mechanisme, waarbij het systeem gebruikt wordt voor de verdeling van content die meestal buiten het kader van het specifieke medium is gecreëerd en waarbij gebruik gemaakt werd van de traditionele vormen van de journalistieke productie."

Labels: ,

Patiënt niet erg enthousiast over stagiair bij ingrepen

Ziekenhuispatiënten willen op de hoogte gebracht worden of er bij medische ingrepen stagiairs worden betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Madigan Army Health System in de Amerikaanse staat Washington. De Amerikaanse onderzoekers stellen dat de meeste patiënten zich weliswaar niet verzetten tegen de aanwezigheid van stagiairs, maar de instemming wordt in belangrijke bepaald door de ernst van de ingreep.

"Hoewel er een massale steun bestaat voor trainings-opportuniteiten, wenst de grote meerderheid van de patiënten vooraf geïnformeerd te worden over de deelname van een stagiair aan een medische ingreep die ze moeten ondergaan," merken de onderzoekers op. "In het geval van een belangrijke operatie, vraagt 95,7 procent op de hoogte gebracht te worden van de betrokkenheid van een stagiair. Maar ook bij een beperkte ingreep wenst 87,5 procent daarover geïnformeerd te worden."

De onderzoekers merken op dat 94 procent van de ondervraagde patiënten zou toestaan dat een assistent aan de medische ingreep zou deelnemen. Bij een stagiair daalt dat cijfer echter tot 85 procent. Slechts 80 procent zou toelaten dat een student bij de ingreep zou worden betrokken. Er wordt ook opgemerkt dat 57,6 procent zou toelaten dat een assistent de behandelende arts rechtstreeks zou bijstaan tijdens de ingreep. Slechts 25,6 procent zou de assistent de ingreep onder supervisie laten uitvoeren, terwijl 18,2 procent zijn toelating zou geven om de assistent zonder supervisie te laten optreden.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Rusland is bereid het gascontract met Oekraïne te herzien. Dat heeft de Oekraïense premier Mykola Azarov gezegd nadat de twee landen op hoog niveau besprekingen hadden gevoerd. De voormalige Sovjet-republiek wil af van een overeenkomst die de vorige regering twee jaar geleden met Rusland sloot. Oekraïne vindt de prijs van het Russische gas buitensporig hoog. Rusland zou ook samen met Oekraïne en de Europese Unie een onderneming willen oprichten om de gaspijpleidingen in Oekraïne te vernieuwen en te beheren. Het gaat om de belangrijkste route van Russisch gas naar Europa. Het Russische energieconcern Gazprom benadrukte dat de onderhandelingen met Oekraïne worden verder gezet.


Europese topambtenaren overwegen om een agentschap op te zetten dat zich bezig moet gaan houden met de uitgifte van obligaties en het opkopen van Europese staatsschulden. Dat zouden een aantal insiders tegenover de Amerikaanse televisiezender CNBC hebben bevestigd. Het geld voor de beoogde operatie zou moeten komen uit een verruiming van de de European Financial Stability Facility (EFSF), het Europese noodfonds. Volgens de Amerikaanse televisiezender zal een ander gedeelte van het uitgebreidere noodfonds gebruikt worden voor de versterking van de kapitaalbuffers van een aantal Europese banken.


De Europese Unie heeft onvoorwaardelijk ingestemd met de beoogde overname van truckbouwer MAN door Volkswagen. Sinds juli van dit jaar heeft Volkswagen, de grootste autogroep van Europa, een belang van 55,9 procent opgebouwd in de vrachtwagenbouwer. Volgens de Europese Commissie Volgens Brussel bestaat er na afronding van de voorgenomen acquisitie nog voldoende concurrentie in de Europese markt voor zware vrachtwagens en bussen. Daarbij wordt gewezen op gevestigde namen zoals Daimler, Volvo, Iveco en DAF op de vrachtwagenmarkt. Bij de productie van bussen zal rekening moeten worden gehouden met de concurrentie van VDG, Daimler, Volvo, Iveco en Solaris.


Verizon Wireless, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten, schaart zich aan de zijde van Samsung in diens juridische gevechten met Apple. Dat blijkt uit documenten die Verizon Wireless heeft ingediend bij een rechtbank in Californië. Apple diende half april een verzoek in bij de rechtbank om de verkoop van sommige apparaten van het Zuid-Koreaanse concern in de Verenigde Staten te verbieden. Verizon Wireless is geen partij in de zaken tussen Apple en Samsung, maar kan toch gevraagd of ongevraagd stukken aan de rechtbank sturen. Verizon Wireless vreest onder meer door een verbod op de producten van Samsung klanten verliest voor zijn eigen mobiele telefonie van de vierde generatie.


Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de Amerikaanse belegger Warren Buffett, gaat eigen aandelen inkopen. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan klachten van aandeelhouders, die van mening zijn dat het aandeel te laag staat gewaardeerd. Buffet gaf aan maximaal een premie van 10 procent te willen betalen bovenop de boekwaarde van de aandelen op het einde van het tweede kwartaal, toen een bedrag van 98.716 dollar werd geregistreerd. De maximale prijs in het inkoopprogramma komt daarmee op 108.588 dollar per aandeel. Berkshire Hathaway gebruikt beschikbare financiële middelen voor de inkoop van de aandelen. Het bedrijf had eind juni nog voor bijna 48 miljard dollar aan kasmiddelen, maar investeerde sindsdien tenminste 15 miljard dollar.


De Italiaanse oliegroep ENI en het Franse Total zijn als eerste westerse maatschappijen begonnen opnieuw olie te produceren in een aantal Libische velden. Ze hebben daarvoor een akkoord gesloten met de Libische overgangsraad. Zowat alle Libische installaties lagen stil sinds er hevige gevechten uitbraken tussen rebellen en het regime van kolonel Muammar Khadaffi. ENI en Total verwachten dat ze volgende maand al aardolie en aardgas kunnen exporteren. Dat is goed nieuws voor de consumenten in Europa. Libië is een belangrijke leverancier van brandstoffen aan meerdere Zuid-Europese landen. De volledige hervatting van de Libische energieproductie kan meer dan een jaar duren.


De Brits-Griekse ondernemer Stelios Haji-Ioannoue, de oprichter van easyJet, heeft plannen om een nieuwe luchtvaartmaatschappij op te richten. Het bedrijf zou Fastjet heten. Haji richtte zestien jaar geleden easyJet op, maar leeft al een tijd in onmin met het management van de maatschappij. Als Haji zijn nieuwe plannen uitvoert, zal easyJet naar eigen zeggen onderzoeken of er stappen moeten worden ondernomen. De maatschappij merkte echter op tot een constructieve dialoog met Haji te willen komen. Haji is met een belang van 26 procent nog altijd veruit de grootste aandeelhouder van easyJet. Samen met zijn familie beheert hij ruim 38 procent van de aandelen.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Boeing heeft een eerste exemplaar van de nieuwe Dreamliner opgeleverd. Het toestel wordt in gebruik genomen door de Japanse maatschappij All Nippon Airways (ANA). De oplevering van het toestel heeft ruim drie jaar vertraging opgelopen. De Boeing B787 Dreamliner heeft een romp die bijna volledig uit kunststof in plaats van aluminum bestaat. Daarnaast zal van extra krachtige en zuinige motoren van General Electric of Rolls-Royce gebruik gemaakt worden om de energieconsumptie met 20 procent terug te schroeven. De Dreamliner had meer dan achthonderd vaste bestellingen voor de eerste levering. Daarmee is het toestel het succesvolste vliegtuig uit de luchtvaartgeschiedenis.


De Amerikaanse kortingssite Groupon kan nog steeds geen duidelijkheid bieden over het juiste moment voor de geplande beursgang. Daarbij wordt wordt verwezen naar een onderzoek van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), waarbij een aantal opmerkingen over de boekhouding van de kortingssite naar voor werden geschoven. Op last van de Amerikaanse financiële autoriteit diende Groupon de omzet over het voorbije jaar van 713,4 miljoen euro naar 312,9 miljoen euro terug te schroeven. Maar ook de situatie op de financiële markten zou de beursgang van Groupon vertragen. Groupon vroeg in juni een beursnotering in New York aan. Het bedrijf hoopte toen een bedrag tussen 25 miljard dollar en 30 miljard dollar te kunnen ophalen.


Tony Hayward, de gewezen topman van het olieconcern British Petroluem (BP), stapt uit de raad van bestuur van de joint-venture TNK-BP. Daarmee knipt Hayward zijn laatste banden met British Petroleum door. Eerder moest Hayward bij het Britse olieconcern ontslag nemen na zware kritiek op de stuntelige manier waarop hij de ramp met het olieplatform in de Golf van Mexico had afgehandeld. Ook bij TNK-BP slaagde Hayward er niet in de problemen op te lossen. Binnen de joint-venture kwam het geregeld tot conflicten tussen het Britse concern en zijn Russische partner Renova, een consortium van vier Russische miljardairs. Door het conflict moest British Petroleum zich onder meer terugtrekken uit een olieproject in het noordpoolgebied.


Alexei Koedrin, de Russische minister van financiën, heeft ontslag genomen na onenigheid met president Dmitri Medvedev. Koedrin kon zich niet akkoord verklaren met de plannen van president Medvedev en premier Vladimir Poetin. Bij de parlementsverkiezingen in december wordt Medvedev als kandidaat-premier naar voor geschoven. Poetin zou vervolgens volgend jaar kandidaat zijn voor de presidentsverkiezingen. Koedrin zei niet te willen deelnemen aan een regering met Dmitri Medvedev als premier. De minister van financiën zei te vaak gebotst te hebben met Medvedev. Zelf had Koedrin ook ambities voor het premierschap. Medvedev noemde de kritiek van Koedrin ongerechtvaardigd en onbeleefd.


Industrieel Liang Wengen (57), de rijkste man van China, maakt grote kans om volgend jaar toe te treden tot het centraal comité van de Communistische Partij. Hij zou daarmee de eerste zakenman zijn die doorstoot tot de top van het regime. Liang Wengen heeft volgens het zakenblad Forbes een persoonlijk vermogen van 6,9 miljard euro. De industrieel nam in de jaren tachtig ontslag bij een staatsbedrijf om in de zakenwereld te stappen. Na een reeks mislukkingen richtte hij in het midden van de jaren tachtig het bedrijf Sany, producent van bouwmachines, op. Het bedrijf profiteerde de voorbije periode van de enorme overheidsinvesteringen in infrastructuurwerken. De omzet van het concern bedraagt 50 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 5,8 miljard euro.


De bloggingsite Tumblr heeft een bedrag van 85 miljoen dollar opgehaald om zijn groei te financieren. Eén van de nieuwe investeerders is Richard Branson, de topman van de Virgin-groep. Ook Greylock Partners, een aandeelhouder van Facebook, stapte in het kapitaal van de bloggingsite, net zoals Chernin Group en Insight Venture Partners, dat eerder al investeerder in Twitter. Ook de bestaande investeerders Spark Capital, Union Square Ventures en Sequoia Capital namen aan de operatie deel. Door de nieuwe operatie wordt de waarde van Tumblr geraamd op 800 miljoen dollar. Eind vorig jaar werd de waarde van Tumblr geraamd op 120 miljoen dollar.


De Europese schuldencrisis jaagt de hele wereld schrik aan. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. In een toespraak in Mountain View in de staat Californië stelde de Amerikaanse president dat de Europese leiders wel aan een oplossing werken, maar dat gaat volgens Obama niet snel genoeg. De Amerikaanse president benadrukte dat de eurolanden onvoldoende zijn hersteld van de financiële crisis en niet alle problemen van de Europese banken hebben kunnen regelen, terwijl de regio nu wordt geconfronteerd met de problemen in Griekenland. Volgens Obama staan de financiële en begrotingsproblemen van Europa het herstel van de Verenigde Staten in de weg. Het Amerikaanse economische herstel is cruciaal voor de herverkiezing van Barack Obama.


De Britse openbare BBC gebruikt niet langer de termen 'voor Christus' en 'na Christus' in zijn tijdsaanduiding. Reden is dat de Britse openbare omroep de niet-christenen niet voor het hoofd wil stoten. De BBC beveelt zijn journalisten en presentatoren daarom voortaan aan de termen 'before common era' en 'common era' te gebruiken. Omdat de BBC er zich toe verbonden heeft onpartijdig te zijn, is het volgens de omroep passend termen te gebruiken die niet-christenen niet kwetsen De BBC zegt niet van plan te zijn het gebruik van de termen te verplichten. De keuze ligt volgens de omroep bij de redacties en de presentatoren van de programma's. Critici noemen de beslissing een aanval op de christelijke basis van de Britse cultuur, taal en geschiedenis.


Meer Nieuws