Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 27, 2011

Tevatron eindigt tijdperk in Amerikaanse natuurkunde

In de Verenigde Staten wordt de deeltjesversneller Tevatron stilgelegd. Daarmee komt een einde aan een belangrijk tijdperk van natuurkunde in de Verenigde Staten. De Tevatron heeft in de staat Illinois een kwarteeuw lang gebouwd aan een reconstructie van de Big Bang, maar is door de large hydron collider van het European Center for Nuclear Research (CERN) in Genève overbodig geworden. Waarnemers verwachten niet dat de Verenigde Staten in staat zullen zijn om opnieuw een dergelijk project op te zetten.

"Financiering op lange termijn, zoals voor een nieuw project noodzakelijk zou zijn, ligt bijzonder moeilijk," merkt het persbureau AFP op. "De Amerikaanse natuurkundigen zullen zich in plaats daarvan op meer gerichte en minder dure projecten." De onderzoekers die bij Tevatron waren betrokken, zullen zich dan ook toespitsen op activiteiten waar ze de grootste wetenschappelijke bijdrage kunnen leveren. Dat zegt Pier Oddone, directeur van het Fermi National Accelerator Laboratory, dat de Tevatron beheerde.

Er wordt wel opgemerkt dat het stopzetten van Tevatron samenvalt met een moeilijke periode in de geschiedenis van de Amerikaanse wetenschap. Ook de Amerikaanse ruimtevaart heeft voorlopig zijn bemande ruimtevluchten stopgezet. Bovendien zijn de Amerikaanse overheidsinvesteringen in wetenschappelijke projecten door de economische problemen gevoelig teruggeschroefd. Bovendien moet er ook afgerekend worden met de politieke polarisering rond wetenschappelijke gebieden zoals de klimaatverandering.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home