Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 26, 2011

Lobby tegen genetische manipulatie bedreiging voedselzekerheid

Machtige lobbygroepen die zich tegen genetisch gemanipuleerde voeding verzetten vormen een bedreiging van de publieke aanvaarding van de technologie in Europa. Dat zeggen wetenschappers van de University of Edinburgh en de Warwick University. Bovendien vormen deze lobbygroepen volgens de wetenschappers een bedreiging voor de mogelijkheden van Europa om actie te ondernemen in het kader van de wereldwijde uitdaging om een voedselzekerheid te garanderen voor de huidige en volgende generaties.

"De Europese regelgeving op het gebied van genetische manipulatie is minder democratisch en minder gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dan in de jaren tachtig van de voorbije eeuw," voeren de onderzoekers aan. "Tegenstanders zoals lobbyisten voor organische voeding en milieugroepen domineren het beslissingsproces. Dat heeft geleid tot een grotere beperking voor het onderzoek en ontwikkeling van plantkundige biotechnologie in Europa tegenover de rest van de wereld."

De onderzoekers wijzen er ook op dat sommige ontwikkelingslanden zich verzetten tegen genetisch gemanipuleerde teelten, zelfs al zouden ze daar voordeel uit kunnen halen door grotere oogsten en kleinere verliezen. "Die landen beseffen echter dat ze de opbrengsten van die teelten niet in Europa op de markt zullen kunnen brengen," wordt er aangevoerd. De onderzoekers voegen er aan toe dat de regelgeving rond genetische manipulatie meer op wetenschappelijk bewijs in plaats van politieke lobby-activiteiten zou moeten gebaseerd zijn.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home