Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 26, 2011

Amerikaanse ontkenning klimaatverandering is rechts populisme

De Verenigde Staten hebben een allergie tegen het begrip klimaatverandering ontwikkeld. Dat zegt Clive Hamilton, specialist economische ethiek, over de opvallende ontkenning van de opwarming van de aarde in de Verenigde Staten. De ontkenning van de klimaatverandering is volgens hem een onderdeel geworden van de bredere beweging van het rechtse populisme en kadert in een groeiende polarisatie tussen republikeinen en democraten.

"Tijdens de jaren negentig hebben de Verenigde Staten, onder impuls van campagnes die door de industrie werden gefinancierd, een transformatie ondergaan, waardoor de ontkenning van de klimaatverandering een weerspiegeling is geworden van de culturele identiteit van de groep Amerikanen die zich verongelijkt voelt," merkt Hamilton op. "De klimaatverandering is een strijdpunt geworden van het rechtse populisme, een beweging die een grondige hekel heeft aan milieubekommernis."

Uit een onderzoek van het bureau Gallup blijkt dat vorig jaar nog slechts 30 procent van de republikeinen en conservatieven gelooft aan een daadwerkelijke klimaatverandering. Twee jaar voordien was dat nog 50 procent. Bij democraten en progressieve Amerikanen blijft daarentegen 70 procent overtuigd van de klimaatverandering. Dat fenomeen ging volgens het Pew Research Center gepaard met de verkiezing van de democraat Barack Obama tot president en de mislukte pogingen van de democraten om een uitstootregeling op te leggen aan het bedrijfsleven.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home