Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 26, 2011

Nieuwsoverzicht

De Britse defensiefabrikant BAE Systems wil ongeveer drieduizend banen schrappen. Dat hebben Britse media gemeld. De stap is het gevolg van de krimpende defensiebegrotingen van Europese landen. Volgens de berichten verdwijnen de meeste banen in de divisie die de militaire vliegtuigen Eurofighters bouwt. Het gaat vooral om banen in het noorden van Groot-Brittannië. BAE Systems heeft de voorbije jaren al meer dan 15.000 banen heeft geschrapt, zal de nieuwe inkrimping eerstedaags aankondigen. Een Britse vakbond noemde de maatregel een mokerslag voor de defensieindustrie. Het defensieconcern maakte in juli bekend dat de nettowinst tijdens de eerste helft van dit jaar met 22 procent was gedaald.


Vrouwen in Saudi-Arabië mogen over vier jaar voor het eerst hun stem uitbrengen in landelijke verkiezingen. Dat heeft de Saudische koning Abdullah tegenover de Shura, zijn adviesraad, aangekondigd. Over vier jaar worden in Saudi-Arabië gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Daarnaast zullen in de toekomst ook vrouwen worden benoemd in de Shura Raad, die nu nog volledig uit mannen bestaat.
Koning Abdullah nam de beslissing na een onderhoud met de belangrijkste geestelijken van het land. Het is veruit de grootste hervorming die de vorst doorvoert sinds hij in het midden van de jaren negentig aan de macht kwam. In het land is weinig te merken van de Arabische lente, maar toch waren er de jongste tijd tekenen van onvrede in het oosten van het land.


De volgende tien jaar staat de wereld een periode van toenemende schaarste van grondstoffen voor voedsel te wachten. De voedselproductie kan de groeiende bevolking niet bijhouden en de prijzen van grondstoffen stijgen en schommelen sterk. Dat staat in een rapport van Rabobank. Volgens het rapport kunnen de problemen alleen worden opgelost als alle grote partijen in de productieketen samenwerken en samen streven naar een verdubbeling van de productie op duurzame wijze. Alleen dan is er volgens Rabobank tegen het midden van de eeuw voldoende voedsel beschikbaar voor de wereldbevolking, die dan met 50 procent gestegen zal zijn tot 9 miljard eenheden.


Muziekdienst Spotify gaat op verzoek van Facebook muziek aanbieden aan leden van het sociale netwerk. Nummers kunnen gratis beluisterd worden via de site. De samenwerking was al meerdere malen uitgelekt via anonieme bronnen, maar de details bleven altijd onbekend. Tijdens een presentatie maakte Spotify bekend door Mark Zuckerberg gevraagd te zijn muziek te leveren voor Facebook. Gebruikers kunnen niet alleen via de website muziek luisteren, maar ook bijvoorbeeld delen. Muziek zal nu meer naar voren komen in het nieuwsoverzicht. Bovendien is het mogelijk lijsten aan te maken met favoriete nummers of bijvoorbeeld speciaal een lijst voor één specifiek iemand. Spotify begon vijf jaar geleden met zijn muziekservice.


De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia heeft er steeds meer vertrouwen in dat de nieuwe smartphone Windows Phone nog dit jaar de consument bereikt. Dat heeft een woordvoerder van het Finse concern bekend gemaakt. Nokia en Microsoft maakten in februari bekend intensief te gaan samenwerken om de strijd met Apple en Google op de smartphonemarkt aan te gaan. Nokia gaat onder meer nieuwe smartphones op de markt brengen die draaien op het besturingssyteem Windows Phone van Microsoft. Het Finse concern staat onder zware druk op de smartphonemarkt. Nokia verliest steeds meer aandeel vanwege de hevige concurrentie die het bedrijf ondervindt van de iPhone van Apple en van smartphones met Android-software van Google.


De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 6,1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 15 procent tot 645 miljoen dollar. De vraag steeg op alle markten, behalve in West-Europa. In de opkomende markten nam de omzet met 35 procent toe. Op de Noord-Amerikaanse markt lagen de verkopen 16 procent hoger. Het bedrijf zegt ook uitstekende verwachtingen te kunnen voorleggen. De bestellingen voor de volgende maanden stegen met 16 procent, vooral gestuwd door orders in opkomende landen.


Nippon Steel gaat samen met zijn brancgenoot Sumitomo Metal Industries. Nippon Steel is de grootste staalproducent van Japan, terwijl Sumitomo in de sector de derde plaats inneemt. Door het samenvoegen van de twee ondernemingen ontstaat het tweede grootste staalbedrijf ter wereld. Alleen ArcelorMittal is nog groter. De nieuwe onderneming, die begin oktober volgend jaar officieel van start zal gaan, wordt herdoopt tot Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation. Met de fusie willen beide concerns een wereldwijd netwerk creëren als reactie op de wereldwijd toenemende vraag naar staal. De focus komt te liggen op reorganisatie en uitbreiding van de productie en de verwerking en verkoop van staal in opkomende markten, vooral in China, Brazilië, India en Zuidoost-Azië.


Het Britse bedrijf Cuadrilla schat dat Engeland een voorraad schaliegas van 5.600 miljard kubieke meter herbergt. De Britse schaliegasvoorraad zou daarmee tien keer groter zijn dan tot dusver in het meest optimistische scenario werd aangenomen. Cuadrilla voert proefboringen uit in Noord-Engeland en gaat begin volgend jaar met dezelfde boor aan de slag in het Nederlandse Boxtel. Mark Miller, directeur van Cuadrilla, benadrukte geen uitspraken te doen over de voorraden die daadwerkelijk gewonnen kunnen worden. Groot-Brittannië zou volgens zijn schattingen echter meer schaliegas bezitten dan Polen en Frankrijk, die tot dusver als de meest veelbelovende markten werden beschouwd. De geschatte voorraad staat gelijk aan 56 jaar Britse gasconsumptie.


De Zweedse autobouwer Volvo heeft bekend gemaakt volgend jaar met nieuwe doelstellingen op financieel gebied te zullen werken. De nieuwe maatstaven hebben vooral betrekking op de bedrijfsonderdelen die trucks, bussen, machines en motoren produceren. De onderneming wil vanaf volgend jaar de groei en winstgevendheid van de verschillende onderdelen gaan meten met die van de concurrentie. Tot nu toe werkt Volvo met op zichzelf staande doelen voor het concern als geheel. Volvo streeft voortaan naar een jaarlijkse omzetgroei die gelijk is of hoger dan het gemiddelde van dat van concurrerende bedrijven. Daarnaast wil het concern zich met zijn operationele marge elk jaar situeren tussen de top twee van relevante concurrenten.


Spanje heeft tijdens de maand augustus 7,64 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Dat is een nieuw absoluut record. Dat heeft het Spaanse ministerie van toerisme bekend gemaakt. Tegenover de maand augustus van vorig jaar werd een groei met bijna 10 procent opgetekend. Sinds begin dit jaar registreerde Spanje bijna 40 miljoen buitenlandse toeristen. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Met 9,5 miljoen toeristen blijft Groot-Brittannië de belangrijkste toeristische markt voor Spanje, gevolgd door Frankrijk en Duitsland, die elk voor meer dan 6 miljoen toeristen verantwoordelijk zijn.


Zhou Xiaochuan, gouverneur van de Chinese centrale bank, heeft op een vergadering in Washington vragen gesteld bij de middelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De middelen, die op dit ogenblik ongeveer 630 miljard dollar bedragen, zouden volgens hem niet adequaat kunnen zijn om het hoofd te bieden aan de potentiële noden van de landen die geteisterd worden door de crisis. Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, stelde dat de middelen behoorlijk zijn om de huidige noden op te vangen, maar moeten er vragen worden gesteld voor de mogelijke financieringsnoden van de kwetsbare landen en de landen die zijdelingse schade zouden ondervinden van de crisis. Volgens haar moet er indien nodig op een grotere schaal kunnen worden gereageerd.


De Franse regering heeft twee weken geleden tijdens een crisisvergadering aan vijf banken een reddingsplan van 10 miljard euro tot 15 miljard euro voorgelegd, maar dat plan is verworpen door BNP Paribas. Dat zouden een aantal bronnen aan de zondagskrant Le Journal du Dimanche hebben gemeld. De regering heeft het herkapitalisatieplan al ontkend. De banken zijn de jongste weken onder druk komen te staan door hun sterke engagementen in Griekenland en moesten aanzienlijke verliezen slikken op de beurs. De managers van Société Générale zouden het plan genegen geweest zijn, voor zover alle Franse grootbanken mee instapten. Rivaal BNP Paribas zou echter afwijzend gereageerd hebben omdat het niet in het openbaar de indruk wou wekken dat de Franse banken zwak staan.


De Wereldbank drijft haar hulp voor de Hoorn van Afrika, die door droogte en honger wordt geteisterd, op tot bijna 1,9 miljard dollar. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner bekend gemaakt. In juli besliste de Wereldbank nog om ongeveer 500 miljoen dollar uit te trekken voor dringende voedselhulp. Volgens de Amerikaanse minister van financiën zit in de nieuwe hulp een luik om de preventieve maatregelen te versterken, de lokale graancultuur te ondersteunen en de veerkracht van de regio in het oosten van Afrika te verbeteren door investeringen in een landbouw die in staat is het hoofd te bieden aan periodes van droogte.


Coca-Cola heeft aartsrivaal Pepsi in Australië aangeklaagd wegens diens nieuwe ontwerp voor een gebogen flesje. Volgens Coca-Cola lijken de flesjes sprekend op zijn eigen klassieke ontwerp. Coca-Cola eist een schadevergoeding, maar het is niet bekend hoe hoog de gevraagde som zou oplopen. Een eerste hoorzitting heeft inmiddels al in Melbourne plaats gehad, maar geen van beide rivalen maakte daarover iets openbaar. Het is ook niet geweten waarom Coca-Cola de klacht in Australië en niet in de Verenigde Staten ingediend heeft. De Coca-Cola Company verwijt concurrent Pepsico merkbeschadiging en bedrieglijk gedrag. De klassieke Cola-flesjes bestaan al vijfennegentig jaar. De specifieke vorm is naar eigen zeggen een uniek herkenningskenmerk voor Coca-Cola.


Brazilië heeft gevraagd dat de Wereldhandelsorganisatie (WHO) lidstaten zou toelaten om sancties te nemen tegen landen die hun wisselkoers te diep laten zakken. Het zou gaan om een nieuw concurrentie-instrument. Nu al kunnen lidstaten maatregelen treffen tegen landen die bijvoorbeeld producten op hun markten dumpen. Volgens Brazilië is een te lage wisselkoers een nieuwe vorm van dumping. De zet van Brazilië komt niet als een verrassing. De Braziliaanse munt is de voorbije drie jaar met 29 procent in waarde gestegen. Daardoor daalt de export en stijgt de import. Brazilië wordt overspoeld door import vanuit China. De Braziliaanse minister van financiën Guido Mantega heeft de voorbije maanden al enkele keren gewag gemaakt van een deviezenoorlog.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home