Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 25, 2011

Nieuwsoverzicht

Miljardair Bill Gates, na de Mexicaanse zakenman Carlos Slim de rijkste man van de wereld, schaart zich onder de voorstanders van een heffing op financiële transacties, zodat meer geld vrijgemaakt zou kunnen worden voor armoedebestrijding. Gates heeft een rapport opgesteld over innovatieve strategieën om geld vrij te maken voor ontwikkelingshulp. De Franse president Nicholas Sarkozy had in februari van dit jaar aan Gates gevraagd een dergelijke rapport op te stellen. Sarkozy wil het rapport gebruiken als input voor de bijeenkomst van de G-Twintig in november in Cannes. Sinds de financiële crisis is er immers gevoelig gesneden in de officiële ontwikkelingshulp.


De Franse verzekeringsgroep AXA overweegt om zijn private-equitydivisie te verkopen. De verkoop kan de Franse groep volgens waarnemers meer dan 1,1 miljard euro opbrengen. Het proces zit echter nog wel in een pril stadium. Met ongeveer 21 miljard euro activa onder beheer is AXA Private Equity één van de grotere spelers in de sector in Europa. De Franse verzekeringsgroep is dit jaar al bijzonder actief geweest met de overname van activa van Citigroup, Barclays and HSH Nordbank. Vorig jaar kocht AXA Private Equity de Franse reissite Go Voyages van de Groupe Arnault en de Nationale Portefeuillemaatschappij. Drie jaar geleden werd ook de voedingsgroep Sfinc van het investeringsfonds Sfinc overgenomen.


De Duitse chemiegroep Evonik bergt zijn beursplannen op wegens de moeilijke marktomstandigheden. Evonik bereidt al jaren een beursnotering voor, maar wachtte op een goed moment om van start te gaan. Eerst moesten sommige activiteiten worden herschikt, wat intussen ook is gebeurd. Evonik wilde 1 miljard euro ophalen, al hadden sommige bronnen het over 7 miljard euro. Volgens waarnemers stelt Evonik zijn beursgang uit tot de lente van volgend jaar. Ook Siemens kwam onlangs terug op de plannen om zijn lichtafdeling Osram naar de beurs te brengen. Ook Facebook, Groupon, Manchester United en Hapag-Lloyd kwamen voorlopig terug op hun beursambities.


Pon Holdings, de Nederlandse eigenaar van fietsenfabrikant Gazelle, heeft een bod uitgebracht op het Duitse Derby Cycle. Sectorgenoot Accell, eigenaar van onder meer het merk Batavus, was ook geïnteresseerd in Derby, maar heeft aangekondigd geen tegenbod te zullen uitbrengen. Accell had nochtans al een belang van 22 procent in Derby Cycle. De directie van Derby Cycle steunt het overnamebod van Pon Holdings. Het Nederlandse concern heeft aangeboden Derby Cycle financieel te steunen bij de autonome groei en eventuele overnameplannen van het Duitse bedrijf. Pon Holdings heeft aangekondigd zijn bod gestand te zullen doen wanneer de groep minstens 50 procent plus één aandeel in handen krijgt.


Christophe de Margerie, voorzitter van de Franse oliegroep Total, heeft een plechtige brief uitgestuurd waarin hij een grondige reorganisatie aankondigt. De olieraffinageactiviteiten worden samengevoegd met de chemietak omdat die twee divisies de meest winstgevende zijn. Bovendien hangen ze nauw samen, want de chemische producten vloeien voort uit de afgeleide producten van de geraffineerde olie. De marketing-divisie, uitbater van de tankstations, blijft wel afzonderlijk. Die activiteiten zijn de jongste jaren zo uitgegroeid tot een algemene retail, met onder meer concurrentie van hypermarkten, dat een aparte aanpak is aangewezen. De plannen moeten nog wel worden voorgelegd aan de ondernemingsraad.


China heeft verontwaardigd gereageerd op het Amerikaanse besluit om voor 5,3 miljard dollar militaire steun te verlenen aan Taiwan. Toch zal de Chinese regering de zaak niet op de spits drijven. Het haalde immers een belangrijke slag thuis. De Amerikaanse president Barack Obama weigerde immers in te gaan op de vraag van Taiwan om 66 exemplaren van het jachtvliegtuig F-16 te leveren. Obama is beducht voor een nieuwe rel met China. Twee jaar geleden reageerde de Chinese regering al gebeten op een Amerikaanse wapenlevering aan Taiwan. Het schrapte meteen de militaire samenwerking met de Verenigde Staten en herstelde pas maanden later de contacten. China bestempelt Taiwan als een opstandige provincie.


De wanbetalingen bij de Spaanse financiële instellingen zijn in het voorbije kwartaal gestegen tot een record van 124,7 miljard euro. Dat is 6,9 procent van het totale kredietsaldo en het hoogste peil sinds het midden van de jaren negentig. Vorig jaar bedroegen de wanbetalingen 5,5 procent. Uit de jongste cijfers van de Spaanse centrale bank blijkt dat bij de wanbetalingen vooral naar de vastgoedsector moet worden gewezen. Vastgoedbedrijven betalen 17,8 procent van hun kredieten niet terug. Dat is ruim 2,5 procentpunt meer dan tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Eén jaar geleden bleven de projectontwikkelaars en de bouwbedrijven voor slechts 11,2 procent van hun leningen in gebreke.


Het Duitse modehuis Hugo Boss heeft tijdens de tweede wereldoorlog uniformen gemaakt voor de Schutztaffel en de Hitlerjugend. Dat is gebleken uit een studie naar het nazi-verleden van Hugo Boss van de historicus Roman Köster. In het boek staat onder meer vermeld dat de kledingfabriek van Boss in het Duitse Metzingen 140 dwangarbeiders en 40 krijgsgevangenen heeft ingezet om uniformen voor de nazi's te maken. Op die manier slaagde eigenaar Hugo Ferdinand Boss erin om een faillissement te vermijden. In het boek wordt wel ontkracht dat Boss de persoonlijke kleermaker van Adolf Hitler zou zijn geweest. Er wordt ook opgemerkt dat Boss de dwangarbeiders relatief goed behandelde. Boss werd na afloop van de oorlog wel veroordeeld tot een boete van 100.000 Reichsmark.


Bij de Zwitserse bank UBS werd nu toch het ontslag van chief executive Oswald Grübel gemeld. Grübel stond onder zware druk vanwege het fraudeschandaal waarbij UBS 2,3 miljard dollar heeft verloren door de praktijken van trader Kweku Adoboli. De chief executive had eerder wel gezegd alle verantwoordelijkheid voor het fiasco op zich te nemen, maar zich niet schuldig te voelen voor de criminele plannen van een medewerker en zich dus niet gedwongen te voelen om ontslag te nemen. Kweku Adobili werd onlangs in Londen gearresteerd en wordt beschuldigd van fraude en twee gevallen van valse boekhouding die drie jaar teruggaan. Grübel wordt voorlopig opgevolgd door Sergio Ermotti, die vroeger actief was bij UniCredit.


De Europese Commissie heeft aan de Duitse autogroep BMW de toestemming gegeven om ING Car Lease over te nemen. De verkoop leidt volgens de Europese Commissie immers niet tot een beperking van de concurrentie op de leasemarkt. Er wordt aan toegevoegd dat de toegang tot auto's van BMW voor de huidige concurrenten van ING Car Lease door de overname niet bemoeilijkt wordt. De Duitse autogroep betaalt 700 miljoen euro voor de leasedochter van het Nederlandse ING Groep. Het Nederlandse leasebedrijf heeft een vloot van 240.000 wagens in acht landen en telt 1.200 werknemers. Alphabet, de autoleasedivisie van BMW, heeft 300.000 auto's in veertien landen.


De Russische president Dimitri Medvedev heeft op een congres van zijn partij Verenigd Rusland huidig premier Vladimir Poetin voorgedragen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Met de voordracht lijkt de terugkeer van Poetin als de president van Rusland zo goed als zeker. Poetin moest vier jaar geleden afstand doen van het presidentschap omdat de Russische grondwet een maximum van twee opeenvolgende termijnen kent. Poetin werd daarop door Medvedev opgevolgd als president. Medvedev voegde er aan toe bereid te om een functie als minister in de regering te willen opnemen. Volgens waarnemers zal Medvedev dan ook wellicht Poetin opvolgen als eerste minister.


Softwarefabrikant Oracle eist van het internetbedrijf Google een schadevergoeding van 1,16 miljard dollar wegens patentbreuk. Dit blijkt uit de aanklacht die het bedrijf in de Verenigde Staten heeft ingediend. Eerder had Oracle nog een claim van 2,6 miljard dollar ingediend, maar die eis werd eind juli door de rechter afgewezen. Volgens Oracle heeft Google met Android, zijn besturingssysteem voor smartphones en tablets, inbreuk gepleegd op patenten van het computerprogramma Java, die het softwarebedrijf eerder bij de overname van Sun Microsystems had verkregen. De claim van Oracle wordt eind oktober door de rechter behandeld.


Wadah Khanfar stapt na acht jaar op als directeur-generaal van de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Khanfar is naar eigen zeggen geslaagd in zijn opdracht om van de zender een wereldspeler te maken. De kijkcijfers van Al Jazeera kregen dit jaar een stevige duw in de rug door de verslaggeving over de protestgolf in de Arabische wereld. Khanfar lanceerde vijf jaar geleden een populaire Engelstalige versie van de zender. Sommigen zien in het vertrek echter een machtsgreep van de koninklijke familie van Qatar, die eigenaar is van de zender. Khanfar wordt vervangen door een lid van het koningshuis. Amerikaanse diplomaten stelden eerder al dat Al Jazeera vehikel was voor de Qatarese diplomatie.


Een groep voormalige managers van de ontmantelde Russische petroleumgroep Joekos heeft een kleine overwinning behaald bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daar werd immers geoordeeld dat Joekos geen eerlijk proces heeft gekregen. Er werd echter niet ingegaan op de stelling van gewezen eigenaar Mikhail Khodorkovski, die aanvoert dat de Russische regering bewust op de ondergang van Joekos heeft aangestuurd. Er werd evenmin een uitspraak gedaan over de geëiste schadevergoeding van 100 miljard dollar. Daarvoor wordt afgewacht of het tot een schikking komt tussen de Russische regering en Khodorkovski, die nog steeds in de gevangenis blijft opgesloten.


De Duitse autobouwer Volkswagen moet publiek afstand nemen van de claim dat de Japanse autoproducent Suzuki het onderlinge samenwerkingscontract heeft geschonden door dieselmotoren te bestellen bij het Italiaanse Fiat. Dat heeft Osama Suzuki, topman van het Japanse concern, in een brief geschreven aan Martin Winterkorn, chief executive van Volkswagen. Suzuki geeft Volkswagen tot eind september tijd om de verklaring te herroepen. De Japanse automaker geeft niet aan wat de gevolgen zijn als Volkswagen de eis naast zich neerlegt. Eerder eiste Suzuki dat Volkswagen zijn belang van 19,9 procent in de Japanse automaker van de hand doet. Suzuki zei als een onderdeel van Volkswagen te worden behandeld en zegt dat zijn onafhankelijkheid onder druk stond.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home