Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 24, 2011

Administratie blokkeert duurzame energie landelijke gebieden

Projecten rond zuivere energie in landelijke gebieden in Europa worden nog altijd geblokkeerd door administratieve belemmeringen. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie tegenover het webmagazine Euractiv gezegd. Nochtans zijn de lidstaten van de Europese Unie één jaar geleden al gestart met de implementering van de National Renewable Energy Action Plans (NREAP). Vooral voor elektriciteitsprojecten zou het lang duren vooraleer vergunningen worden toegekend en een planning wordt opgesteld.

Landelijke gebieden vertegenwoordigen 90 procent van de totale oppervlakte van de Europese Unie. Ook woont 56 procent van de Europese bevolking in landelijke gebieden. "Landelijke gemeenschappen worden echter vaak geconfronteerd met problemen om toegang te verkrijgen tot duurzame energie aan een betaalbare prijs," aldus Euractiv. "Deze regio's hebben slechts een beperkte keuze en moeten meestal terugvallen of olie en steenkool. Bovendien zijn deze gebieden ook het meest kwetsbaar bij onderbrekingen."

Tegelijkertijd blijken hernieuwbare projecten ook bij de lokale bevolking op verzet te stuiten, zoals het protest tegen de aanwezigheid van windturbines of bovengrondse kabels. "Dat zou gedeeltelijk kunnen worden aangepakt door het gebruik van ondergrondse kabels, maar dat valt voor energiebedrijven vaak te duur uit," wordt er aangevoerd. Ook wordt gesteld dat duurzame energie in landelijke gebieden vaak wordt geconfronteerd met energie-inefficiënte woningen, terwijl de verspreiding van lokale gemeenschappen vaak tot problemen voor de netwerken zorgt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home