Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 24, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Daimler heeft een eerbetoon gebracht aan zijn gastarbeiders. Dieter Zetsche, topman van Daimler, verwees daarbij naar de inzet van Turkse migranten voor het bedrijf. Migranten zijn volgens Zetsche onder geen enkel beding nog weg te denken, van de montage tot het management. Dat is volgens hem de manier waarop een bedrijfsvoering moet gebeuren. Zetsche wees er daarbij op dat topprestaties niet afhankelijk zijn van nationaliteit, geslacht of afkomst. Daimler was één van de eerste bedrijven in Duitsland waar Turkse migranten werden ingezet. Het concern telt wereldwijd ongeveer 120.000 Turkse medewerkers. In Duitsland werken er meer dan 120 nationaliteiten voor de autobouwer.


Het Griekse telecombedrijf Ote, dochter van Deutsche Telekom, heeft een akkoord aangekondigd tussen directie en vakbonden over een verlaging van de lonen met 11 procent over drie jaar. De arbeidstijd zal met vijf uur per week worden verkort. Daardoor zal er nog vijfendertig uur per week worden gewerkt. Ote is daarmee het eerste grote privé-bedrijf in Griekenland dat de lonen verlaagt. Over vier jaar zullen de lonen en de arbeidstijd bij Ote, het grootste telecombedrijf van Griekenland, naar het huidige niveau worden teruggebracht. De vakbonden zeggen tijdens de onderhandelingen het behoud van de 12.000 banen bij Ote als een prioriteit te hebben beschouwd.


De juridische strijd tussen Samsung en Apple duurt voort. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern heeft een kort geding aangespannen tegen Apple vanwege het schenden van patenten. Samsung eist een verkoopverbod op alle iPhones en iPads van Apple die gebruikmaken van technologie van de derde generatie. Er wordt een een dwangsom geëist van 1 miljoen euro. Verder eist Samsung een opgave van de verkochte aantallen en de gemaakte winst. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil verder dat de producten uit de winkels worden gehaald. Samsung en Apple liggen al langer met elkaar in de clinch. Beide bedrijven beschuldigen elkaar van het schenden van patenten. Apple wist daarbij in Nederland een verkoopverbod van bepaalde modellen van Samsung af te dwingen.


De Spaanse staatsloterij Loterias wordt gedeeltelijk geprivatiseerd. De Spaanse ministerraad heeft zijn toestemming gegeven voor een beursgang van het bedrijf. De Spaanse staat kan tot 30 procent van de aandelen verkopen. Dat is de grootste privatisering uit de geschiedenis van Spanje. Een woordvoerder van de Spaanse regering benadrukte dat de verkoop zich zowel naar institutionele investeerders als private spelers richt. De waarde van Loterias wordt door het loterijbedrijf zelf geraamd op een bedrag van 21 miljard euro. De Spaanse staat hoopt 7 miljard euro te kunnen genereren uit de verkoop. Loterias zou tijdens de maand oktober naar de beurs worden gebracht.


Het staalconcern ArcelorMittal wil volgend jaar 1 miljard dollar besparen door een aantal Europese sites stil te leggen en de productie te verhuizen naar goedkopere alternatieven. Dat heeft Lakshmi Mittal, voorzitter van het staalconcern, tijdens een investeerdersdag gezegd. De sites die momenteel stilliggen zullen volgens Mittal niet erg snel opnieuw opgestart worden. Kleinere reserves dan tijdens de wereldwijde economische crisis van drie jaar geleden betekenen volgens hem dat ArcelorMittal goed voorbereid is op recessiescenario's. De orders uit de opkomende markten en het Midden-Oosten vertragen volgens het concern wegens een gebrek aan duidelijkheid over de economische vooruitzichten.


Het economische herstel in Oost-Europa en Centraal-Azië gaat langzamer dan in andere ontwikkelende regio's. Hun economie hangt ook sterk af van Westerse economieën, waardoor die landen riskeren meegesleurd te worden met de eurozone in moeilijkheden. Dat heeft Philippe Le Houerou, vicevoorzitter van de Wereldbank voor de regio's Europa en Centraal-Azië, benadrukt tijdens de bijeenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Hij stelde dat West-Europa als afzetmarkt immers cruciaal is voor Oost-Europa en Centraal-Azië. Bovendien betekent de sterke financiële connectie met West-Europa, wat in de boomjaren zorgde voor groei, volgens Le Houerou nu een kwetsbaarheid voor bepaalde landen.


De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos heeft voor het eerst over een begeleid faillissement van zijn land gesproken, waarbij obligatiehouders een verlies van 50 procent zouden lijden. Dat zeggen Griekse media. Venizelos zou volgens hen aan de leden van zijn partij gezegd hebben drie mogelijke uitkomsten te zien voor de schuldencrisis. Eén daarvan zou een begeleid faillissement inhouden. Een andere optie zou de uitvoering van het tweede steunpakket voor Griekenland inhouden. Een derde scenario zou een ongecontroleerd bankroet zijn, wat door Venizelos echter als een complete ramp zou worden bestempeld. In een reactie stelde Venizelos echter dat elk woord over een potentieel faillissement contraproductief werkt.


Een faillissement van Griekenland vormt op geen enkele manier een oplossing voor de financiële problemen van het land. Dat heeft Antonio Borges, Europees directeur van het Internationaal Monetair Fonds, gezegd. Zelfs wanneer Griekenland zou besluiten om zijn schulden niet meer te betalen, blijft het land volgens Borges nog steeds afhankelijk van buitenlands kapitaal. Hij voegde er aan toe dat Griekenland ook zonder rente en aflossing een groot tekort heeft. Bovendien zorgt de import volgens Borges voor een groot tekort op de Griekse handelsbalans. Hij benadrukte dat dergelijke problemen niet door een faillissement worden opgelost. Om een bankroet te voorkomen, is het volgens Borges noodzakelijk dat Griekenland alle beloofde maatregelen doorvoert.


De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble sluit een aanpassing van het tweede reddingspakket voor Griekenland niet uit. Dat heeft hij gezegd in de marge van de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Schäuble voorziet vooral aanpassingen aan het eerder overeengekomen tweede pakket indien zou blijken dat Griekenland er niet in slaagt om aan de voorwaarden te voldoen voor de volgende schijf internationale steun uit het eerste pakket. De zogenaamde troika van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet beslissen of aan die voorwaarden is voldaan. Volgens Schäuble zal Griekenland alle schulden kunnen blijven afbetalen.


De Spaanse regering heeft erkend dat de economische groeidoelstellingen die zijn vooropgesteld voor dit jaar en de volgende jaren, moeilijk te bereiken zullen zijn. Daarbij wordt gewezen op de gewijzigde economische context sinds de vooruitzichten zijn opgesteld. De Spaanse regering had een groei van de economie voor dit jaar vooropgesteld van 1,3 procent, terwijl er op de markt een consensus bestaat over een groei van 0,8 procent. Een lagere economische groei betekent extra begrotingsinspanningen van de Spaanse regering om, zoals beloofd aan de markten en de Europese Unie, de begrotingstekorten terug te dringen. Spanje heeft bijzonder zware klappen gekregen van de economische crisis en het uiteenspatten van een vastgoedzeepbel.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van acht Griekse banken met twee stappen verlaagd. De afwaardering volgt op een onderzoek dat tijdens de laatste week van juli werd opgestart. Er wordt opgemerkt dat de geviseerde instellingen veel Griekse staatsobligaties in hun portefeuille hebben. Ook de snel verslechterende economische situatie in Griekenland ligt aan de basis van de kredietverlaging. Moody's voegt er aan toe dat ook de vooruitzichten voor alle betrokken banken negatief zijn. Het gaat om de banken National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece, Attica Bank, Emporiki Bank of Greece en General Bank of Greece.


De World Trade Organization (WTO) heeft zijn verwachting van de groei van de wereldhandel voor het lopende jaar neerwaarts bijgesteld van 6,5 procent naar 5,8 procent. De organisatie verwacht dat de export van ontwikkelende economieën met 2,5 procent toeneemt, tegenover een stijging van het bruto binnenlands product met 1,5 procent. Volgens de organisatie zullen de slechtere economische vooruitzichten hun invloed hebben op de wereldhandel. De organisatie roept haar leden op vooral niet over te gaan tot handelsbeperkende maatregelen. Er wordt opgemerkt dat het multilaterale handelssysteem tijdens de crisis erger heeft kunnen voorkomen doordat open handel in stand werd gehouden.


De Europese Commissie wil gemeenschappelijke obligaties invoeren van de zes eurolanden die nog de hoogste rating behouden. Daarvoor moet het verdrag van de Europese Unie volgens Viviane Reding, vice-voorzitter van de Europese Commissie, niet moeten worden gewijzigd. Het gaat om Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk. Volgens Reding zouden die landen een grote Europese kernmarkt met een sterke liquiditeit en soliditeit kunnen vormen. Duitsland heeft het voorstel van Reding echter al afgewezen. Duitsland is altijd al gekant geweest tegen de zogenaamde eurobonds. Opgemerkt wordt dat de verschillende rentes immers disciplinerend werken op de respectieve begrotingen.


De ministers van financiën en centrale bankiers van de G-Twintig hebben in Washington een verklaring uitgebracht waarin ze beloven te komen met een sterk en gecoördineerd internationaal antwoord op de hernieuwde uitdagingen waar de mondiale economie voor staat. Volgens de Franse minister van financiën François Baroin was de verklaring niet gepland, maar was het een antwoord op de belangrijke verliezen op de beurzen. In de verklaring beloven de ministers voor de top van de G-Twintig begin november in Cannes met een actieplan te komen. In de verklaring wordt opgemerkt dat men er zorg voor zal dragen dat de banken voldoende kapitaal en toegang tot financiering hebben om de huidige risico's het hoofd te kunnen bieden.


Een Grieks faillissement kan niet langer worden uitgesloten. Dat heeft Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad. Knot zei er zelfs rekening mee te houden dat op korte termijn de noodfinanciering van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie wordt stopgezet als Griekenland niet voldoet aan de doelstellingen om het tekort terug te brengen. Het is voor het eerst dat een bestuurslid van de Europese Centrale Bank openlijk speculeert op een Grieks faillissement. Knot benadrukte wel nog altijd te hopen dat het niet tot een Grieks faillissement zou komen en dat het land alle beloftes over economische hervormingen zal nakomen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home