Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 23, 2011

Nieuwsoverzicht

Meg Whitman, de gewezen chief executive van eBay, komt aan het hoofd te staan van het Amerikaanse computerbedrijf Hewlett-Packard. Whitman wordt bij het computerconcern de opvolger van Leo Apotheker, die al enkele tijd onder vuur lag bij de aandeelhouders. Whitman (55) werkte eerder ook bij concerns zals Procter & Gamble, Walt Disney en Hasbro. Sinds januari is ze bestuurder bij Hewlett-Packard. Whitman krijgt naast zich het gezelschap van uitvoerend voorzitter Ray Lane. Haar voorganger Apotheker moet na amper een jaar alweer opstappen. Hij legde bij het concern de klemtoon op software en diensten en splitste de computer-afdeling af. Onder zijn leiding werd ook het softwarebedrijf Autonomy overgenomen. De resultaten volgden echter niet al die inspanningen.


De Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden hebben beslag laten leggen op de 109 museumwagens van de Zweedse autobouwer Saab. De deurwaarder hoopte met een verkoop van de museumstukken geld binnen te halen voor de crediteurs, bij wie Saab naar eigen zeggen voor 150 miljoen euro schulden heeft. Op Zweedse bankrekeningen vond de deurwaardersorganisatie nog geen miljoen euro. De buitenlandse tegoeden blijven buiten het bereikt van Kronofogden. Omdat Saab van de rechter een goedkeuring voor reorganisatie heeft gekregen en dus beschermd is tegen zijn schuldeisers, kan Kronofogden de museumstukken niet verkopen. Het pronkstuk van de collectie is het prototype van het allereerste model van Saab.


De Europese Unie lijkt vaart te zetten achter de plannen voor een herkapitalisatie van de zestien banken die de voorbije zomer bijna faalden voor de stresstest. Volgens een Franse topambtenaar moeten ze acuut op zoek naar kapitaal. De afgelopen weken is er op de aandelenbeurzen gespeculeerd over nieuwe financieringsrondes voor Franse banken, die het meest zijn blootgesteld aan Griekenland. De lijst bestaat uit Espirito Santo en Banco Portugues (Portugal), Piraeus Bank en Hellenic Postbank (Griekenland), Banco Popular Espanol, Bankinter, Caixa Galicia, BFA-Bankia, Banco Civica, Caixa Ontinyent, Banco De Sabadell (Spanje), Banco Popolare (Italië), Nova Ljubljanska (Slovenië), Marfin Popular Bank (Cyprus), Norddeutsche Landesbank en de HSH Nordbank (Duitsland).


In Manhattan, in de directie omgeving van Ground Zero, is een controversieel islamitisch centrum geopend. Het centrum is erg omstreden omdat het vlak bij de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York is gelegen. Het centrum is volgens Sharif El-Gamal, de ontwikkelaar van het project, toegankelijk voor mensen van alle religies. Hij voegde er aan toe dat er een gedenkteken komt voor de aanslagen. El-Gamal noemde de weerstand tegen de bouw van het centrum een onderdeel van een campagne tegen moslims. Hij gaf eerder wel aan dat het fout was om de nabestaanden van de slachtoffers van niet bij het project te betrekken. Hij benadrukte dat er minstens één nabestaande in de raad van advies van het centrum zetelt.


De toelating van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone is uitgesteld. Dat is tijdens een vergadering van de ministers van binnenlandse zaken en justitie van de lidstaten van de Europese Unie beslist. De meeste lidstaten zijn voor de toelating van de twee landen, maar Nederland en Finland hebben hun veto gesteld. Bulgarije en Roemenië traden vier jaar geleden toe tot de Europese Unie, maar hun grenzen zijn nog niet open voor vrij verkeer voor personen. Nederland en Finland menen dat de twee landen meer inspanningen moeten doen om corruptie en de georganiseerde misdaad te bestrijden voordat ze kunnen toetreden tot de Schengenzone. Sinds het eerste bezwaar van Nederland tegen de toetreding blokkeert Roemenië de invoer van Nederlandse bloemen.


Het Amerikaanse koerierbedrijf FedEx heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 464 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 10,5 miljard dollar. Het bedrijf zegt echter te verwachten dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht. Dat is naar eigen zeggen het gevolg van een dalende vraag in de Verenigde Staten en Azië. De snelle daling van de vraag naar de pakjesdiensten van FedEx, vooral vanuit Azië, overtreft volgens het bedrijf de mogelijkheid om de operationele kosten te reduceren. De vraag naar de expressdiensten viel terug met ongeveer 4 procent.


De Franse bank BNP Paribas wil al over twee jaar voldoen aan zeer strenge internationale kapitaalnormen die normaal pas over acht jaar van kracht worden. Dat heeft Baudouin Prot, topman van de Franse bank, gezegd. Concreet wil BNP Paribas tegen eind volgend jaar zijn kernkapitaalratio volgens de verstrengde Bazel-normen optrekken tot 9 procent van het vermogen. Volgens de huidige normen bedraag die ratio 9,6 procent. De strengere regels gaan pas over acht jaar in, maar door veel sneller te gaan, hoopt Prot de markt gerust te kunnen stellen. BNP Paribas wil die doelstelling bereiken zonder vers kapitaal op te halen. Enerzijds zullen er voor 70 miljard euro aan risicovolle activa worden afgestoten, maar daarnaast zullen ook winsten van de volgende jaren worden ingehouden.


In Griekenland is weer massaal geprotesteerd tegen de nooit eerder geziene besparingsmaatregelen die de regering oplegt om een faillissement van het land te vermijden. Onder meer het openbaar vervoer, taxi’s, de luchtvaart en het onderwijs werden zwaar getroffen. De algemene staking volgde op de aankondiging door de Griekse regering van draconische besparingen, waarbij onder meer 30.000 ambtenaren deeltijds moeten gaan werken, in een bijna wanhopige poging om een bankroet te vermijden. Naast de deeltijdregeling kondigde de Griekse regering aan te gaan bezuinigen op maandelijkse pensioenen boven de 1.200 euro, evenals op pensioenen van mensen onder de 55 jaar.


De Britse overheid is bereid een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van dertien Ierse betogers die negenendertig jaar geleden in Londonderry tijdens Bloody Sunday door Britse militairen werden doodgeschoten. Na een onderzoek van twaalf jaar heeft een commissie beslist dat Britse militairen volledig verantwoordelijk zijn voor het bloedbad. De Britse premier David Cameron stelde dat het onderzoek heeft aangetoond dat de moorden ongerechtvaardigd en niet te rechtvaardigen zijn. Sommige nabestaanden zegt geen enkele vorm van financiële compensatie te accepteren. Volgens hen moeten de verantwoordelijken strafrechtelijk worden vervolgd. Door Bloody Sunday vergrootte de steun van de katholieke bevolking van Noord-Ierland voor het Irish Republican Army (IRA).


De Franse justitie heeft Nicolas Bazire, een intieme vriend van president Nicolas Sarkozy, in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Nicolas Bazire (54) is mogelijk medeplichtig bij misbruik van overheidsgeld. Het onderzoek spitst zich toe op de financiering van de presidentiële kiescampagne van gewezen premier Edouard Balladur in het midden van de jaren negentig. Bazire was toen de campagneleider van Balladur, die uiteindelijk de duimen moest leggen voor Jacques Chirac. De advocaat van Bazire benadrukte dat zijn cliënt helemaal niet betrokken was in het dossier, net zoals Nicolas Sarkozy, die toen de woordvoerder van de campagne was. De Franse justitie spitst zich toe op een mogelijk corruptiecircuit bij de verkoop van duikboten aan Pakistan.


Bij de vier grootste commerciële banken van China is tijdens de eerste helft van september 420 miljard yuan spaargeld weggehaald. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 50 miljard. Dat zouden een aantal anonieme bronnen hebben gemeld tegenover de krant Zhongguo Zhengjuan Bao. Spaarders zoeken andere kanalen om hun spaargeld meer te laten opbrengen. De inflatie in China ligt momenteel boven 6 procent, terwijl het spaargeld bij de banken slechts 3,5 procent opbrengt. Het weggehaalde geld komt terecht in een parallel circuit, bij particulieren of bedrijven die niet het statuut van bank hebben, maar die een veel hogere opbrengst bieden dan de banken.


De Amerikaanse Federal Reserve gaat voor het einde van juni volgend jaar voor 400 miljard dollar aan staatsleningen met looptijden van zes tot dertig jaar opkopen. Een vergelijkbaar bedrag aan leningen met looptijden van drie jaar of minder wordt verkocht. Met deze Operation Twist wil de Federal Reserve de langlopende rente verder verlagen. Door de zeer lage rente zullen investeerders volgens de Amerikaanse centrale bank hopelijk op zoek gaan naar andere en beter renderende beleggingen, zoals aandelen en bedrijfsobligaties. Dit moet bedrijven aan extra liquiditeit helpen, waardoor ze meer investeringen kunnen doen. Ook moet de maatregel de huizenmarkt helpen omdat huizenbezitters door de lage rente hypotheken goedkoper kunnen herfinancieren.


Het kredietratingbureau Moody's heeft de langetermijnratings van Bank of America en Wells Fargo verlaagd. Citigroup zag zijn kortetermijnrating verlaagd. Volgens Moody's is het steeds minder waarschijnlijk dat de Amerikaanse overheid deze instellingen te hulp zal schieten bij eventuele noodgevallen.De Amerikaanse regering zal volgens het ratingsbureau vandaag sneller dan tijdens de financiële crisis een bank laten bankroet gaan indien ze in de problemen komt. De Amerikaanse financiële instellingen genieten vaak het aurool van too-big-to-fail, maar zouden die status volgens de kredietbeoordelaar kunnen verliezen nu de regulatoren een systeem opzetten voor de ontmanteling van grote bedrijven die in financiële moeilijkheden komen.


Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moedigt aan dat de Verenigde Staten ervoor kiezen om hun groei op korte termijn te stimuleren en dat de Europese Unie voorrang geeft aan het in evenwicht brengen van de publieke financiën. Dat heeft Lagarde gezegd ter gelegenheid van de opening van de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Verder zei ze nog dat er politiek leiderschap nodig is om de overeengekomen oplossingen uit te voeren. Er zijn volgens haar oplossingen voorhanden om de schuldencrisis aan te pakken, maar daarbij zal volgens haar wel politieke moed nodig zijn.


Bill Gates, de oprichter van Microsoft, behoudt met een vermogen van 59 miljard dollar zijn topnotering in de lijst van de vierhonderd rijkste Amerikanen van het magazine Forbes. Gates is voor het achttiende jaar op rij de rijkste Amerikaan. Het voorbije jaar nam zijn waarde nog toe met 5 miljard dollar. De gemiddelde welstand van de miljardairs in de lijst van Forbes steeg het voorbije jaar met 12 procent tot een gemiddeld niveau van 3,8 miljard dollar. De legendarische investeerder Warren Buffett behoudt met een vermogen van 39 miljard dollar zijn tweede plaats, maar laat wel de zwaarste daling optekenen. Hij verloor op één jaar tijd 6 miljard dollar. Larry Ellison, oprichter van het computerbedrijf Oracle, staat met een bedrag van 33 miljard dollar op de derde plaats.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home