Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 22, 2011

Nieuwsoverzicht

De Brits-Zuidafrikaanse bierbrouwer SABMiller is er uiteindelijk toch in geslaagd de bierdivisie van de Australische groep Foster's over te nemen. Foster's stemde uiteindelijk in met een verhoogd bod van omgerekend 7,4 miljard euro. De voorbije zomer had de Australische groep nog een bod van 9,5 miljard 7,1 miljard euro afgewezen. In mei vorig jaar had Foster's bekend gemaakt zijn wijndivisie en bieractiviteiten te willen opsplitsen. De wijntak kampte met teruglopende omzetcijfers als gevolg van een overcapaciteit op de markt. In eerste instantie was het de bedoeling van Foster's om de wijnactiviteiten af te stoten. Met merken zoals Foster's Lager en Victoria Bitter controleert de Australische brouwer ongeveer de helft van zijn thuismarkt.


Autobouwer Saab heeft in beroep van een Zweedse rechtbank toestemming gekregen om een reorganisatie door te voeren. De noodlijdende Zweedse autoconstructeur, in handen van Swedish Automobile, is daardoor voor drie maanden beschermd tegen zijn schuldeisers. Volgens topman Victor Muller bevindt Saab zich nu in een veilige haven. Het belangrijkste is nu volgens Muller de productie te hervatten. Daarnaast wordt het volgens hem een stuk waarschijnlijker dat potentiële investeerders in Saab zullen stappen. Saab hoopt op de toegezegde investeringen van autodistributeur Pang Da en autobouwer Youngman, die echter nog toestemming moeten krijgen van de Chinese overheid.


De Franse bank BNP Paribas, die voor 3,5 miljard euro Grieks papier bezit, is bereid nog een deel van die Griekse schulden kwijt te schelden als er van de privésector een hogere bijdrage zou worden gevraagd. Dat heeft Baudouin Prot, topman van BNP Paribas, gezegd in een interview met een Frans radiostation. Hij stelde wel dat de prioriteit ligt bij de uitvoering van het tweede reddingspakket voor Griekenland. Dat reddingsplan werd in juli afgesproken door de Europese leiders. Toen toonde ook de privésector zich bereid om een bijdrage te leveren. Prot stelde zich ook positief op tegenover het eveneens geviseerde Italië, dat volgens hem echter als enige in de eurozone een primair begrotingsoverschot heeft en ook als enige over twee jaar naar een begroting in evenwicht streeft.


Verschillende stedelijke instellingen van Albacete, een stad in de Spaanse autonome regio Castilia-La Mancha, zijn zonder elektriciteit gevallen omdat ze door de leverancier werden afgesloten wegens onbetaalde facturen. Dat hebben het stadsbestuur van Albacete en de elektriciteitsmaatschappij Iberdrola gemeld. Albacete, een stad met 175.000 inwoners, heeft een schuld van meer dan 1 miljoen euro uitstaan bij de Spaanse elektriciteitsgroep Iberdrola. De facturen gaan twee jaar terug. Het stadsbestuur van Albacete vreest nog meer onderbrekingen. Iberdrola benadrukte dat de abonnees bij onderbrekingen steeds van tevoren op de hoogte gebracht worden. Albacete heeft een gecumuleerde schuld van meer dan 15 miljoen euro bij andere leveranciers.


De Nederlandse financiële groep ING heeft sinds eind juni zijn portefeuille Italiaans staatspapier met 2,6 miljard euro afgebouwd tot 4,7 miljard euro. Ook Spaanse staatsobligaties werden verkocht. Dat heeft de Nederlandse groep in een presentatie bekend gemaakt, met de bedoeling de beleggerszorgen enigszins weg te nemen na de recente ratingverlaging van Standard & Poor's voor Italië. De Nederlandse groep maakte de voorbije maanden gebruik van de obligatie-aankopen van de Europese Centrale Bank, die staatspapier van Italië en Spanje opkocht om de rente te drukken en de eurocrisis onder controle te houden. In totaal heeft ING nog voor 7,7 miljard euro Zuid-Europese staatsobligaties in portefeuille. De blootstelling van ING aan Zuid-Europa lijkt nu naar eigen zeggen beheersbaar.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de eurozone opgeroepen om de European Financial Stability Facility (EFSF) te gebruiken om de zwakste banken te herkapitaliseren, gezien de zware verliezen voor het bancaire systeem door de schuldencrisis. De instelling benadrukte bij de voorstelling van zijn rapport over de wereldwijde financiële stabiliteit dat het onvermogen van de politieke wereld om een antwoord te bieden op de huidige economische en financiële problemen in Europa en de Verenigde Staten, voor ongerustheid van de markten zorgt. De risico's zijn volgens de instelling groot en er wordt aan toegevoegd dat de tijd opraakt om de kwetsbaarheden aan te pakken die een bedreiging vormen voor het globale financiële systeem en het economische herstel.


Het Mexicaanse leger heeft drugsbaron Saul Solis, voormalig politiechef en ooit kandidaat voor het congres, ingerekend. Solis zou geen weerstand hebben geboden bij zijn arrestatie. Solis wordt beschouwd als één van de belangrijkste luitenanten van de Tempeliers, een pseudo-religieuze drugsbende die zich vorig jaar afscheidde van drugskartel La Familia. De Tempeliers houden zich vooral bezig met de handel in methamfetamine. Solis wordt beschuldigd van meerdere aanslagen op militairen en agenten. Ook wordt hij verdacht van het leiden van drugslaboratoria en van het beramen van aanslagen op politiefaciliteiten in de hele staat. Er was een beloning van 1,1 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.


Het Amerikaanse internetconcern Google heeft zijn sociale netwerksite GooglePlus voor het grote publiek geopend. Met GooglePlus wil het concern de concurrentie aangaan met de wereldwijde marktleider Facebook. GooglePlus werd al in juni gelanceerd, maar aansluiten kon enkel op uitnodiging van iemand die al deel uitmaakte van het netwerk. Dat moest aan het nieuwe initiatief een zeker exclusief cachet geven. Ondanks deze beperking slaagde GooglePlus erin in op enkele weken tijd ongeveer 25 miljoen gebruikers aan te trekken. De vraag is echter of GooglePlus echt concurrentie zal kunnen betekenen voor Facebook, dat wereldwijd al ongeveer 750 miljoen gebruikers telt.


De Europese Centrale Bank heeft 500 miljoen dollar toegewezen aan één bieder tijdens een wekelijkse toewijzing van liquiditeiten, tegen een rente van 1,07 procent. Vorige week leende de Europese Centrale Bank ook al 575 miljoen dollar aan twee banken uit de eurozone. De identiteit van de betrokken banken werden niet vrijgegeven, maar de grote vraag naar liquiditeiten geeft aan dat er banken zijn die het moeilijk hebben om zich op de open markt bij elkaar te financieren. Vorige week kondigden de Europese Centrale Bankl en vier andere centrale banken aan dat ze tot het einde van dit jaar een massa dollars beschikbaar zullen maken voor de commerciêle banken.


De reële lonen van de Duitse werknemers zijn tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 1,9 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Die groei is volgens het rapport te danken aan betere collectieve arbeidsovereenkomsten en een langere arbeidstijd. Nominaal stegen de lonen met 4,2 procent. Dat is de sterkste groei in drie jaar tijd. Een gedeelte van die groei werd echter afgeroomd door de inflatie van 2,3 procent. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar stegen de reële lonen in Duitsland meer dan gemiddeld. De cijfers tonen aan dat ook de Duitse werknemers profiteren van het economische herstel na de financiële crisis.


De Britse verzekeringsgroep Lloyd’s of London heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geboekt van 697 miljoen pond. Oorzaak is een grote reeks natuurrampen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte de groep nog een winst van 628 miljoen pond. In totaal verwerkte Lloyd’s in het eerste halfjaar voor 6,7 miljard pond aan schadeclaims, waarmee het verzekeringsbedrijf, dat al meer dan drie eeuwen actief is, het duurste halfjaar uit zijn geschiedenis achter de rug heeft. Een pakket van 2,7 miljard pond was het gevolg van natuurrampen. De aardbeving en tsunami in Japan van maart dit jaar waren de duurste rampen. Lloyd’s zegt financieel sterk genoeg te zijn om een mogelijke verdere toename aan claims te kunnen verwerken.


De banken in de Europese Unie lopen door de Europese schuldencrisis het risico op verliezen ten belope van 300 miljard euro. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekend. Het pakket zou voor 200 miljard euro bestaan uit staatsobligaties die de banken in de boeken hebben. De resterende 100 miljard euro zou gelinkt zijn aan financiële verbintenissen die de banken onderling aangegaan hebben. Enkele banken krijgen al geen toegang meer tot private kapitaalbronnen. Daardoor verhoogt het risico op nieuwe tekorten aan kredieten. Om dat tegen te gaan moet de politiek volgens het Internationaal Monetair Fonds met geloofwaardige strategieën komen voor de schuldenafbouw en de belastbaarheid van de banken verhogen.


Het meubelbedrijf Ikea heeft bevestigd te worden afgeperst. Een woordvoerder van de Zweedse keten dat een persoon Ikea in een aantal landen heeft bedreigd. Eind mei ontploften bij vestigingen van Ikea in Eindhoven, Gent en Lille explosieven. Er vielen bij de incidenten echter geen slachtoffers. Europol maakte begin september bekend dat de ontploffingen waren veroorzaakt door lichte explosieven die vermoedelijk door één en dezelfde persoon zijn geplaatst. De verdachte is een Europees uitziende man tussen de vijfendertig en vijfenveertig jaar oud. De vermoedelijke dader werd in Eindhoven en Gent door bewakingscamera's gefilmd.


Full Tilt, een pokersite met honderdduizenden geregistreerde spelers, heeft op een frauduleuze manier 440 miljoen dollar van virtuele pokerrekeningen gehaald. De kans is groot dat de meesten, onder wie ook veel Europese spelers, hun geld nooit meer terugzien.Jarenlang had Full Tilt de reputatie een betrouwbare site te zijn die altijd op tijd uitbetaalde. Maar een onderzoek van het Amerikaanse gerecht bracht nu frauduleuze praktijken aan het licht. De pokersite had duidelijk het zogenaamde Ponzi-systeem ingevoerd. Dat houdt in dat er eigenlijk geen geld stond op de virtuele pokerrekeningen van de spelers, maar dat het gestorte geld gebruikt werd om het management van de site te betalen.


De Amerikaanse softwareproducent Oracle heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,84 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 1,35 miljard dollar geboekt. De omzet steeg van 7,5 miljard dollar naar 8,37 miljard dollar. Oracle zegt te verwachten dat de verkoop van software ook tijdens het tweede kwartaal met 6 procent tot 16 procent zal blijven groeien. Oracle zegt er ook alle vertrouwen in te hebben marktaandeel te kunnen winnen tegenover rivalen zoals SAP in Europa, dat samen met het Midden-Oosten en Afrika één derde van de omzet van het Amerikaanse concern vertegenwoordigt, maar geconfronteerd wordt met moeilijke economische omstandigheden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home