Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 21, 2011

Schaliegas alternatief voor steenkool in Poolse dorpen

Poolse landelijke gemeenschappen zouden in schaliegas een alternatief kunnen vinden voor het gebruik van de goedkope, maar vervuilende steenkool. Dat heeft de Poolse regering gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat in de kleine Poolse dorpen elke woning nog zijn eigen individueel verwarmingssysteem heeft, meestal op basis van steenkool, omdat er moeilijk toegang kan worden gekregen tot andere energiebronnen. De Europese Unie stuurt echter aan op het gebruik van milieuvriendelijker brandstoffen.

"Vele Poolse dorpsbewoners schakelen echter over naar verwarming met hout, aangezien dat product goedkoop is en lokaal kan worden gevonden," aldus een woordvoerder van de Poolse regering tegenover het webmagazine Euractiv. "Opslagproblemen houden echter de vraag naar steenkool op een hoog niveau. Er zal Europees geld nodig zijn om de nodige veranderingen door te voeren. Polen moet de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen, maar zonder Europese hulp zal dat proces moeilijker verlopen en langer duren."

Polen genereert op dit ogenblik ongeveer 95 procent van zijn elektriciteit op basis van steenkool. De Poolse premier Donald Tusk kondigde eerder deze maand echter aan dat de Poolse regering een strategische verschuiving naar schaliegas op het oog heeft. Die productie zou over ruim twee jaar van start kunnen gaan. Er wordt aan toegevoegd dat al negentig schaliegas-licenties zijn toegekend aan energiebedrijven zoals Total en ExxonMobil. Polen heeft naar verwachting een gasreverve van ongeveer 5,3 triljoen kubieke meter.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home