Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 21, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese ministers van landbouw zijn het niet eens geraakt over het behoud van het Europese voedselhulpprogramma voor armen. De middelen voor dat programma zouden volgend jaar met 80 procent verminderen. Het 'European Food Aid Programme for the most Deprived' (PEAD) biedt voedselhulp aan 40 miljoen arme Europeanen. Ondanks de steun van een meerderheid van de lidstaten werd een overgangsregeling voor een periode van drie jaar geblokkeerd door Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Tsjechië, Denemarken en Zweden. Dat beslissing zou kunnen leiden tot een forse inkrimping van het voedselhulpprogramma.


De Europese Commissie heeft zijn toestemming gegeven voor de miljardensteun van twee Duitse deelstaten voor HSH Nordbank. Voorwaarde is dat de landesbank uit Noord-Duitsland het balanstotaal met 61 procent terugdraait. Onder meer moet Nordbank bijvoorbeeld de financiering van luchtvaartactiviteiten stoppen. Nordbank, één van de Duitse overheidsgecontroleerde landesbanken, moest in volle bankencrisis in twee jaar geleden bij de deelstaten Hamburg en Sleeskwijk-Holstein aankloppen voor financiële steun. Nordbank kreeg een kapitaalinjectie van 3 miljard euro en kon rekenen op een zogenaamd risicoschild van 10 miljard euro. Daarbovenop kwamen nog liquiditeitsgaranties ter hoogte van 17 miljard euro. Die reddingsoperatie is nu door de Europese Commissie goedgekeurd.


Een rechter in Hamburg heeft een Duitse belasting op nucleaire brandstof vernietigd. De nucleaire taks was vorig jaar ingevoerd, als onderdeel van plannen om de vergunning voor de Duitse kerncentrales te verlengen tot het einde van het volgende decennium. Die verlenging werd ingetrokken na de kernramp in het Japanse Fukushima, maar de regering behield wel de taks. De uitbaters van de kerncentrale vochten de belasting juridisch aan en krijgen nu gelijk voor de rechter in Hamburg. Maar de discussie over de taks is daarmee niet van de baan. De taks werd niet ongrondwettig verklaard en lokale rechters kunnen er zich geval per geval over uitspreken.


De Britse tabloid News of the World geeft een schadevergoeding van 2 miljoen pond aan de nabestaanden van het vermoorde meisje Milly Dowler. Verslaggevers van de krant hadden negen jaar geleden, kort na haar verdwijning, de voicemail van haar mobiele telefoon gekraakt en berichten gewist. De familie van Milly Dowler kreeg daardoor de indruk dat het slachtoffer nog leefde. De onthulling van de feiten eerder dit jaar zorgde voor een golf van verontwaardiging in Groot-Brittannië. Uiteindelijk leidde het schandaal tot het opdoeken van de krant. News of the World vormde een onderdeel van de groep News Corp van Rupert Murdoch. De tabloid schenkt ook een bedrag van 1 miljoen pond aan een goed doel.


De internationale luchtvaartsector zal dit jaar een winst boeken van 6,9 miljard dollar. Dat heeft de International Air Traffic Association (IATA) bekend gemaakt. In juni werd door de internationale luchtvaartorganisatie nog een winst van 4 miljard dollar naar voor geschoven. De bijsturing is volgens de organisatie te danken aan het grote aantal passagiers. Ondanks het positievere nieuws blijven de vooruitzichten ver onder de winst van 16 miljard dollar die vorig jaar werd geboekt. Gezien de hoge olieprijzen en de economische onzekerheden is het volgens Tony Tyler, algemeen directeur van de internationale luchtvaartorganisatie, al een prestatie dat er nog steeds positieve winstcijfers kunnen worden opgetekend. Voor volgend jaar wordt een winst van 4,9 miljard dollar verwacht.


In de Italiaanse stad L'Aquila is het proces begonnen tegen wetenschappers die onvoldoende gewaarschuwd zouden hebben voor de aardschok van twee jaar geleden. De experts, die beschuldigd worden van doodslag, riskeren bij een veroordeling een gevangenisstraf van vijftien jaar cel. Bij de aardschok in de regio van L'Aquila verloren tweeënhalf jaar geleden 308 mensen het leven. De weken en maanden voordien waren al een aantal kleinere schokken waargenomen, maar één week voor de ramp had de Commissie voor Grote Risico's, een adviesorgaan van de Civiele Bescherming, de bevolking nog gerust gesteld. Het proces wordt door seismologen en geologen in de hele wereld met argusogen gevolgd. Aangevoerd wordt dat het onmogelijk is om een aardbeving exact te voorspellen.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de rating van Italië met één niveau verlaagd. Daarmee zakt de kredietwaardigheid van Italië, de derde grootste economie van de eurozone, onder het niveau van Slovakije. Aan die verlaging werd bovendien ook negatieve vooruitzichten gekoppeld. In zijn rapport wijst het ratingbureau op de verslechterende groeivooruitzichten van Italië. Daar bovenop komen de fragiele regeringscoalitie en politieke meningsverschillen in het parlement. Volgens het bureau werkt die politieke constellatie verlammend en zal Italië er niet doortastend genoeg door kunnen reageren op de economische problemen die in het verschiet liggen. De ingreep van het ratingbureau voert de druk op de Europese muntunie verder op.


Een aantal Europese banken hebben wellicht extra kapitaal nodig als de crisis in de eurozone erger wordt. Dat heeft nu ook Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, toegegeven. Niet alleen de negen banken die eerder dit jaar faalden voor de stresstest, moeten opnieuw naar extra kapitaal op zoek. Ook andere banken moeten dat wellicht doen. Almunia wil de mogelijkheid van staatshulp aan banken desnoods verlengen. Die regeling werd drie jaar geleden ingevoerd en zou normaal dit jaar aflopen. Almunia benadrukte wel dat banken de staatssteun als laatste redmiddel moeten beschouwen. Eerst moeten ze volgens hem proberen op de markt kapitaal op te halen. Enkele weken geleden reageerde de Europese Commissie nog afwijzend op een herkapitalisatie.


De Engelse voetbalclub Manchester United heeft de plannen voor een notering aan de beurs van Singapore voorlopig uitgesteld vanwege de aanhoudende onrust op de financiële markten. De regerende Engelse landskampioen wil nog wel voor het eind van dit jaar een notering. Manchester United wil naar verluidt 1 miljard dollar ophalen met het naar de beurs brengen van een deel van de aandelen van de voetbalclub. De beursgang werd reeds eerder goedgekeurd door de beursautoriteiten in Singapore. De Amerikaanse eigenaars van de club willen de controle behouden door slechts een gedeelte van de aandelen aan te bieden aan het publiek en door de stemrechten te beperken. Manchester United noteerde vroeger in Londen maar werd zes jaar geleden van de beurs gehaald.


Saab betwist de faillissementsaanvragen die de twee personeelsvakbonden hebben ingediend. Saab voerde daarbij aan dat het bedrijf niet bankroet is, maar slechts tijdelijke liquiditeitsproblemen ondervindt. Die problemen zullen voorbij zijn als de geplande investering van de Chinese firma's Pang Da en Youngman binnen komen. Naar verwachting komt dat geld in november, als daarvoor de vergunningen zijn verstrekt door de Chinese overheid. Verder meldt Saab de beslissing van de hogere rechtbank in Göteborg af te wachten over een reorganisatie van het bedrijf. Saab tekende beroep aan tegen een eerdere beslissing om de reorganisatie af te wijzen. Als de rechtbank het beroep gegrond verklaart, krijgt Saab de mogelijkheid drie maanden in alle rust orde op zaken te stellen.


Het ratingbureau Fitch behoudt de hoogste kredietwaardigheid voor Duitsland. Ook de vooruitzichten blijven volgens het ratingbureau stabiel. Volgens het ratingagentschap wordt het behoud van de rating gerechtvaardigd door de robuuste en gediversifieerde Duitse economie, de gezonde arbeidsmarkt, het voorzichtige macro-economische beheer en de stevige investeringen. Er wordt wel gewaarschuwd dat het oplossen van de crisis in de eurozone blijft een doorslaggevende factor om de stabiliteit van de Duitse economie te verzekeren. Het besmettingsrisico van die schuldencrisis voor Duitsland blijft volgens Fitch hoog, verwijzend naar de exportgerichte economie van Duitsland, de deelname aan het Europese reddingsplan en de blootstelling van de Duitse bankensector.


Het vorstendom Monaco heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de openbare financiën te saneren. Daarbij werd aangedrongen op een strikte begrotingsdiscipline. Monaco hoopt binnen drie jaar het begrotingstekort volledig te hebben teruggedrongen. De ministaat vreest dat een crisis in de eurozone een zware impact zal hebben op de plaatselijke economie en wil daarom besparen in onder meer gezondheidszorg, sociale diensten, veiligheid en ambtenarenlonen. Het recente huwelijk tussen prins Albert II van Monaco en prinses Charlene heeft het vorstendom naar schatting 29 miljoen euro aan inkomsten opgeleverd.


De wereldwijde economie zal dit jaar een groei kennen van 4 procent. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In juni was nog een groei met 4,3 procent in het vooruitzicht gesteld. Vooral de zorgwekkende situatie in de Verenigde Staten en de eurozone zijn volgens de organisatie reden voor de somberder vooruitzichten. Daarbij wordt gewag gemaakt van een groei met twee snelheden, waarbij vooral de rijke landen disproportioneel zwaar worden getroffen. De groei van de Amerikaanse economie werd van 2,5 procent naar 1,5 procent bijgesteld, terwijl voor de eurozone een bijstelling van 2,1 procent naar 1,6 procent gebeurde. Volgend jaar wordt voor de wereldwijde economie eveneens een groei met 4 procent verwacht.


De Nederlandse luchtvaartbedrijven Fokker Aircraft Services (FAS) en Fokker Services (FS) fuseren. De fusiegroep zal de operaties onder naam van Fokker Services verder zetten. Fokker verwacht dat de combinatie beter in staat is de concurrentie uit vooral lagelonenlanden het hoofd te bieden. De twee bedrijven hebben samen ongeveer duizend werknemers. Bij de fusie zullen er echter een zestigtal werkplaatsen verdwijnen. De sanering zal hoofdzakelijk gebeuren bij Fokker Aircraft Services uit Woensdrecht, dat al verscheidene jaren verlieslatend is. De leiding probeert naar eigen zeggen gedwongen ontslagen te vermijden door mensen te herplaatsen bij andere onderdelen van moederconcern Stork.


Na een zwakke augustusmaand heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn winstverwachting voor het hele jaar naar beneden bijgesteld. Eerder was opgemerkt dat de luchtvaartmaatschappij verwachtte het operationeel resultaat van 876 miljoen euro van vorig jaar te verbeteren. Die prognose wordt nu echter opgegeven. De winstwaarschuwing wijt Lufthansa aan een tegenvallende vraag voor passagiersvluchten tijdens de maand augustus. De aanhoudende economische onzekerheden hebben er inmiddels ook toe geleid dat de Duitse onderneming besliste om zijn capaciteit voor het winterseizoen terug te schroeven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home