Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 20, 2011

Nieuwsoverzicht

Er is ongeveer 250 miljard euro aan investeringen nodig om Duitsland over elf jaar uit kernenergie te doen stappen en te laten overschakelen naar hernieuwbare energie. Dat blijkt uit een schatting van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), de investeringsbank van de Duitse staat. Die prijs kan volgens de bank nog oplopen als Duitsland zichzelf nog ambitieuzere doelstellingen oplegt inzake de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De Duitse regering besloot in de nasleep van de kernramp van Fukushima enkele oudere kerncentrales te sluiten. Dat was een haalbare kaart, omdat Duitsland meer energie produceert dan het verbruikt. Maar tegelijk werd de doelstelling geformuleerd om tegen over een periode van elf jaar alle kerncentrales te sluiten.


Enkele opkomende landen participeren in het European Financial Stability Facility (EFSF), het noodfonds van de eurolanden. Dat heeft Christophe Frankel, de financiële topman van het noodfonds, bekend gemaakt. Hij stelde dat Brazilië, Rusland, India, Zuid-Afrika en China obligaties hebben opgekocht die het fonds vorig jaar heeft uitgegeven. De beslissing van de betrokken landen betekent volgens Frankel een interessante diversificatie van de investeerders van het noodfonds. Er is al verscheidene keren overleg gevoerd tussen het noodfonds en banken in de groeilanden om de investeringen te bespreken. Guido Mantega, Braziliaanse minister van financiën, had eerder gezegd met de andere groeilanden te zullen overleven op welke manier de Europese Unie zou kunnen worden geholpen.


Jens Weidmann, de president van de Duitse centrale bank, heeft zich in een toespraak tot het begrotingscomité van het Duitse parlement tegen de voorgestelde hervormingen van het European Financial Stability Facility (EFSF), het Europese steunfonds, gekeerd. De eurolanden hebben het steunfonds de bevoegdheid gegeven om voortaan ook staatsobligaties op te kunnen kopen van eurolanden die in moeilijkheden verkeren. Ook landen die nog niet acuut in nood zijn kunnen in de toekomst via het noodfonds worden geholpen. Deze beslissingen vormen volgens Weidmann een grote stap in de richting van verschuiving van de schulden naar een supranationaal niveau, zonder dat de controle en invloed op nationaal fiscaal beleid wordt versterkt.


De opbrengst van een nieuwe Griekse belasting op onroerend goed zal minder zijn dan de Griekse regering verwacht. Dit hebben inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie geconcludeerd. Griekenland maakte onlangs bekend met de heffing dit jaar 2 miljard euro te willen ophalen en zo het begrotingstekort terug te dringen. De inspecteurs verwachten echter dat de opbrengst niet meer dan 1 miljard euro zal zijn. Hierdoor zal Griekenland mogelijk aanvullende bezuinigingsmaatregelen moeten treffen. De Griekse regering kondigde de belastingverhoging ruim een week geleden aan, ondanks bezwaren van de inspecteurs, die van mening zijn dat Griekenland af zou moeten zien van belastingverhoging als middel om het tekort te beperken.


Het industrieel conglomeraat Tyco International wordt in drie zelfstandige bedrijven opgesplitst. De Noord-Amerikaanse divisie van het beveiligingsbedrijf ADT zal een eerste entiteit vormen. Daarnaast wordt een tweede bedrijf opgebouwd rond Flow Control, dat onder meer gespecialiseerd is in thermische systemen. In een derde onderneming wordt de internationale beveiligingsafdeling ondergebracht. Volgens analisten zullen de afzonderlijke entiteiten stuk voor stuk overnameprooien voor andere ondernemingen worden. Tyco International realiseert een omzet van 18 miljard dollar. Het industriële conglomeraat heeft ongeveer 106.000 werknemers.


Enkele Zwitserse banken laten hun Duitse klanten geen cash geld meer opnemen, totdat de belastingdeal tussen Zwitserland en Duitsland van kracht wordt. Dat heeft de Zwitserse vereniging van banken gemeld. Volgens de vereniging gaat het uitsluitend om cash-opnames en kan er nog steeds geld naar andere rekeningen worden overgemaakt. Op deze manier proberen banken te voorkomen dat ze door de Duitse overheid worden aangeklaagd in zaken rond belastingontduiking. Duitsland en Zwitserland sloten in augustus, na lange onderhandelingen een overeenkomst om belastingvlucht te voorkomen, maar de deal wordt pas morgen officieel ondertekend.


Het gerechterlijke gevecht tussen Samsung en Apple sleept zich voort. Een nieuwe aanval is gelanceerd door de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent, die in Australië een tegenaanklacht tegen Apple heeft ingediend. Samsung zelf werd eerder dit jaar aangeklaagd door Apple vanwege patentbreuk. Het bedrijf zou gebruik maken van technieken waarop Apple de octrooirechten zou bezitten. Volgens Apple lijkt de Galaxy-tablet teveel op de eigen iPad. Nu probeert Samsung de zaak om te draaien door juist te stellen dat het Apple is die inbreuk maakt op zijn patenten. Bij deze zaak gaat het om enkele octrooien rond draadloze communicatie tussen verschillende apparaten.


De berichten in de media over afpersing bij Ikea zijn louter geruchten. Dat heeft de Zweedse meubelketen gezegd. Ikea geeft geen informatie vrij over de zaak, maar werkt wel nauw samen met de politie. In de Franse krant Le Parisien was onlangs een bericht verschenen dat Ikea de voorbije maanden het slachtoffer was geworden van chantage. Ikea zou begin september een brief hebben gekregen, waarin de anonieme schrijver een bedrag eiste van 6 miljoen euro. Anders zou hij een bom laten ontploffen in een winkel van de meubelketen. Ikea was de voorbije maanden het slachtoffer van enkele aanslagen, waarop de keten naar eigen zeggen de veiligheidsmaatregelen heeft versterkt. Volgens Le Parisien is de politie een bende op het spoor die actief zou zijn vanuit Polen.


De problemen in de eurozone hoeven niet te leiden tot het einde van de euro. Dat heeft John Carney, redacteur van de website CNBC.com, opgemerkt. Carney stelt voor dat de Europese Centrale Bank (ECB) zelfs desnoods de staatsleningen van landen opkoopt met nieuw gedrukt geld. In zijn betoog zegt Carney dat de Europese Centrale Bank een aantal veilige landen moet definiëren en bepalen dat voor die landen geen hogere rente getolereerd zal worden dan vooraf bepaald. Mocht de markt toch hogere rentes eisen, dan moet de Europese Centrale Bank volgens hem simpelweg de obligaties zelf opkopen met nieuw geld. Dan zou de instelling volgens hem handelen zoals iedere centrale bank met een eigen munteenheid.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een speech over zijn plannen om het begrotingstekort terug te dringen nog eens extra gehamerd op het verhogen van de belastingen voor de hogere inkomens. Obama zei een deal te willen sluiten met republikeinen over herziening van het belastingstelsel. In ruil voor belastingverhoging is Obama bereid de belastingen voor bedrijven te verlagen. Een voorwaarde is echter dat de belastinginkomsten toenemen. De president mikt voor de volgende tien jaar op 1,5 biljoen dollar extra inkomsten. In combinatie met 1,5 biljoen dollar aan bezuinigingen moet het begrotingstekort over deze periode met 3 biljoen dollar worden teruggebracht.


De Zwitserse grootbank UBS, waar recent een miljardenfraude aan het licht kwam, gaat in het licht van die affaire al zijn reclamecampagnes opschorten. De bank reageert op die manier op de schok die het uitlekken van de fraude - en het daaropvolgende miljardenverlies - heeft veroorzaakt. Volgens UBS is een reclamecampagne in de huidige context niet gepast. De bedoeling van de campagne was nieuwe klanten aan te trekken, wat door de omstandigheden weinig waarschijnlijk is geworden. Het heeft volgens de Zwitserse grootbank geen zin een campagne op te zetten rond vertrouwen en competentie, terwijl er daaromtrent een onderzoek wordt gevoerd. Een Londense trader van UBS heeft de bank opgezadeld met een verlies van 2,3 miljard dollar.


Naar schatting 60.000 mensen hebben in de Japanse hoofdstad Tokio tegen kernenergie geprotesteerd. De directe aanleiding voor de actie was de kernramp in Fukushima in de nasleep van de aardbeving en de tsunami tijdens de maand maart van dit jaar. Volgens de Japanse media is 70 procent van de bevolking voorstander van een uitstap uit kernenergie. De Japanse regering en Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, krijgen het verwijt feiten verzwegen te hebben tegenover de bevolking. Ruim een half jaar na de aardbeving zijn de getroffen reactoren in Fukushima nog steeds niet volledig onder controle.


Curatoren van de failliete Nederlandse DSB Bank zijn met de rechtsbijstandsverzekeraars en belangenorganisaties een compensatieregeling overeengekomen voor tienduizenden gedupeerde klanten. De regeling zal enkele honderden miljoenen euro's kosten. De betrokken partijen hopen dat met het akkoord een rechtszaak zal kunnen worden vermeden. Het gaat vooral om klanten die bij de bank een koopsompolis hadden afgesloten. Daarnaast zijn ook mensen betrokken met een beleggingsverzekering, een aandelenleaseproduct en kredietverlening. Tot nu toe hadden 8.000 mensen klacht ingediend. Andere klanten die in aanmerking denken te komen voor compensatie, kunnen dat nog doen tot eind dit jaar. Volgens de curator kan het gaan om meer dan 50.000 mensen.


Het Amerikaanse bedrijf Apple zal geen beroep meer doen op het Zuid-Koreaanse concern voor de levering van processoren voor de nieuwe tablets en smartphones te leveren. Dat heeft de technologiewebsite Boy Genius Report gemeld. Samsung leverde al vele jaren de processoren voor alle gadgets van het Amerikaanse concern. Nu lijkt Apple een overeenkomst te hebben met Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Het Taiwanese bedrijf zou de nieuwe generatie processoren vanaf volgend jaar beginnen te leveren. De keuze van Apple is hoogst waarschijnlijk een gevolg van de aanhoudende patentenoorlog met Samsung.


De onzekerheid over een schuldencrisis in sommige Europese landen en recessieangst kunnen de economische groei in Duitsland niet stuiten. Na een rustpunt wordt in het derde kwartaal weer rekening gehouden met een krachtige toename van de economische prestaties. Dat heeft de Duitse centrale bank in zijn maandelijkse rapport bekend gemaakt. De conjunctuurindicator voor de industrie en bouw ging tijdens de maand juli opnieuw omhoog. De industriële productie kende voor het eerst in zestien maanden een stijging. De verkoop van auto's, een indicator voor privéconsumptie, steeg voor het eerst in vijf maanden. Het ondernemersvertrouwen daarentegen zat in augustus op het laagste niveau in meer dan een jaar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home