Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 18, 2011

Nieuwsoverzicht

In de Italiaanse provincie Vicenza, gelegen in het noordoosten van het land, heeft de financiële politie een honderdtal luxeprostituees ontmaskerd die amper inkomsten aangaven, maar wel over villa’s en luxeauto’s beschikten. In Italië geldt geen verbod op prostitutie, maar wel op het ontduiken van belastingen. De rechercheurs gingen door de advertenties die de vrouwen op internet plaatsten. Het gaat vooral om vrouwen uit Oost-Europa, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. De vrouwen konden geïdentificeerd worden en hun levenswandel werd vergeleken met de inkomsten die ze hadden aangegeven. Volgens de financiële recherche draait de seksindustrie in Italië een omzet van 1 miljard euro tot 5 miljard euro per jaar. Het grootste deel daarvan ontsnapt aan belastingen.


De Nederlandse bierbrouwer Grolsch moet dan toch geen boete van 31,7 miljoen euro betalen wegens kartelvorming. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. De Europese Commissie had Grolsch de boete opgelegd wegens vermeende afspraken met Heineken en Bavaria tijdens de tweede helft van de jaren negentig, maar de Nederlandse bierbrouwer had tegen die uitspraak een klacht neergelegd bij het Europees Gerecht. Het Europese Hof verlaagde in juni de boetes voor Heineken en Bavaria, waarbij een gedeelte van de aanklacht van de Europese Commissie over afspraken in commerciële condities afwees. De Europese Commissie kan nog wel tegen de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in beroep gaan.


Het Franse luxehuis Hermès heeft van de rechter de toestemming gekregen om 50 procent van het aandelenkapitaal te bundelen in een privéholding. Met die ingreep wil het Franse familiebedrijf een vijandige overname onmogelijk maken nadat concurrent Louis Vuitton Moët Hennessy vorig jaar een groot pakket aandelen van het luxehuis had gekocht. Bij de vorming van een privéholding moeten alle overige aandelen worden teruggekocht. De eerdere goedkeuring door de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) werd aangevochten door de vereniging van minderheidsaandeelhouders, maar de rechtbank heeft die klacht afgewezen.


Oppositieleiders in Italië hebben een onderzoek geëist om te achterhalen of Italiaanse regeringsvliegtuigen zijn ingezet om jonge dames naar privéfeestjes van premier Silvio Berlusconi te laten overvliegen. Verschillende Italiaanse media publiceerden uittreksels van duizenden pagina’s aan onderschept telefoonverkeer. In één van die telefoongesprekken zou Berlusconi hebben opgeschept dat er elf meisjes voor zijn slaapkamer stonden te wachten. Het afluisteren van telefoongesprekken vond plaats in het kader van een onderzoek naar een Italiaanse zakenman die volgens aanklagers vrouwen betaalde om feestjes van Berlusconi op te luisteren en seks te hebben met de premier. Berlusconi zelf heeft altijd ontkend dat hij voor seks heeft betaald.


Het smartphonespel Angry Birds kost het Amerikaans bedrijfsleven ongeveer 1,5 miljard dllar aan verloren productiviteit per jaar. Dat heeft Alex Madrigal, journalist bij het Amerikaanse blad The Atlantic, berekend. Madrigal berekende dat de 108 miljoen Amerikaanse smartphone-gebruikers jaarlijks meer dan 886 miljoen uren aan het spel besteden. Als slechts 5 procent van die tijd binnen de werkuren valt, gaan er volgens Madrigal jaarlijks 43 miljoen uren productiviteit verloren. Aan een gemiddeld uurloon van 35 dollar, komt Madrigal tot een verlies van meer dan 1,5 miljard dollar. Een aantal onderzoeken tonen nochtans aan dat sociale netwerken de werkprestaties bevorderen.


De Chinese autodealer Pang Da Automobile Trade, dat samen met Zhejiang Youngman Lotus Automobile een contract heeft getekend om in het noodlijdende Saab, heeft een plan aangekondigd om obligaties uit te geven om op dit manier leningen terug te kunnen betalen en zijn werkkapitaal te vergroten. Pang Da zegt in totaal tijdens drie tranches voor een totaalbedrag van 3,8 miljard yuan te aan obligaties te willen verkopen aan de Shanghai Stock Exchange. Dat komt overeen met een bedrag van 594,9 miljoen dollar. Het concern merkt wel op dat voor de deal nog wel de goedkeuring moet worden verkregen van de lokale toezichthouders.


Het stadsbestuur van New York heeft beslist om tegen de volgende zomer een netwerk van openbare fietsen uit te rollen. Daarmee volgt New York het voorbeeld van andere westerse grootsteden. New York wil 10.000 fietsen inzetten, verdeeld over 600 stations. Geïnteresseerden kunnen een abonnement nemen op de fietsen of per individuele rit betalen. Een abonnement zou minder dan 100 dollar per jaar kosten. Het netwerk zal worden uitgebaat door het bedrijf Alta Bicycle Share, dat ook al actief is in Boston en Washington. Er zal onder meer gebruik gemaakt worden van smartphone-applicaties om het publiek te informeren over de beschikbaarheid van de fietsen.


Een Amerikaanse federale rechter heeft een reorganisatieplan voor de failliete Amerikaanse televisiekerk Crystal Cathedral in Garden Grove, opgericht door reverend Robert Schuller, in de staat Californië goedgekeurd. In het plan is de mogelijkheid tot een verkoop van de kerk opgenomen. Over het plan zal volgende maand een beslissing worden genomen door ongeveer vierhonderd schuldeisers. Onder meer het Roman Catholic Diocese van Orange County (53,6 miljoen dollar) en de Chapman University (50 miljoen dollar) willen een bod doen op de kerk, wat Crystal Cathedral de kans zou bieden om de gebouwen terug te huren en een aantal belangrijke gebouwen terug te verwerven.


Bank of America gaat de volgende jaren 30.000 banen schrappen. Dat heeft Brian Moynihan, topman van Bank of America, aangekondigd. Daarmee bevestigt Moynihan de geruchten van de voorbije periode over de besparingsplannen bij de bank. Bank of America wil met de reorganisatie de kosten terugdringen. Een groot gedeelte van de ontslagen zou moeten kunnen gerealiseerd worden door natuurlijke afvloeiingen. Het Amerikaanse financiële concern wil uiteindelijk een bedrag van 5 miljard dollar per jaar besparen. Bij Bank of America werkten eind vorig jaar ongeveer 288.000 mensen. Moynihan merkte op dat Bank of America niet alles moet proberen te doen.


De Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft Ted Weschler aangetrokken als hefboomfondsbeheerder. Vorig jaar werd daarvoor ook al Todd Coombs aangetrokken. Het duo moet een aandelenportefeuille van 67 miljard dollar van het investeringsfonds Berkshire Hathaway beheren. Weschler en Coombs zijn relatief onbekend in de financiële wereld. Weschler beheert op dit ogenblik het hefboomfonds Peninsula Capitol Advisors uit Charlottesville, een stad in de zuidelijke staat Virginia. Weschler startte zijn fonds twaalf jaar geleden. Voor investeerders van het eerste uur zou Weschler tot nog toe een rendement van 1.236 procent kunnen voorleggen.


Het copyright op muziekuitvoeringen in de Europese Unie gaat omhoog van vijftig naar zeventig jaar. Daarover hebben de lidstaten van de Europese Unie een overeenkomst bereikt. De Europese Commissie lanceerde vier jaar geleden een voorstel om het copyright voor studiomuzikanten en uitvoerders te verlengen van vijftig tot vijfennegentig jaar. De maatregel, die retroactief werkt, moest volgens de Europese Commissie vooral jonge uitvoerders een grotere financiële zekerheid bieden. De beschermingstermijn werd door het Europees Parlement echter teruggebracht tot zeventig jaar. Critici merkten echter op dat de maatregel vooral de muziekindustrie zelf ten goede zou komen. De meeste uitvoerders en vertolkers dragen de rechten immers over aan platenfirma's of producenten.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft een definitieve order geplaatst voor vijftig nieuwe vliegtuigen. De orders werden gelijkmatig verdeeld over de fabrikanten Airbus en Boeing. Het nieuwe order zou volgens een aantal bronnen een waarde hebben van 11,3 miljard dollar. Het Frans-Nederlandse bedrijf heeft een optie lopen voor nog eens zestig toestellen bij beide vliegtuigproducenten. De Nederlands-Franse combinatie wil op deze manier een deel van de huidige vloot vervangen. Het gaat om de eerste gezamenlijke order van Air France en KLM sinds het samengaan van de twee ondernemingen. Franse politici oefenden de laatste tijd veel druk uit op Air France-KLM om de hele opdracht aan het Europese Airbus toe te kennen.


India zal over drie jaar ruim 300 miljoen internet-gebruikers tellen. Dat is een verdrievoudiging tegenover het huidige niveau. Dat heeft Rajan Anandan, topman van Google in India, in een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. Volgens Anandan is de stijging toe te schrijven aan de investeringen van telecombedrijven in snelle draadloze verbindingen. Verder verwacht Google dat smartphones steeds goedkoper worden. India is op dit ogenblik de derde grootste internet-regio van de wereld. Op de eerste plaats staat China, gevolgd door de Verenigde Staten. Op dit ogenblik is slechts 8 procent van de Indiase bevolking aangesloten op het internet.


Het internetbedrijf Google heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Intel. Bedoeling is dat de chips van Intel beter afgestemd zullen worden aan het mobiele besturingssysteem Android van Google. Dat heeft Paul Otellini, president van Intel, tijdens het Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco bekend gemaakt. Otellini maakte ook bekend dat Intel werkt aan een technologie die het stroomverbruik van chips met een factor twintig moet reduceren. Daarmee zouden onder meer de ultrabooks, waarop Intel zich wil specialiseren, moeten worden uitgerust. De ultrabook is de grotere versie van de notebook en moet snelle, dunne en lichte laptops opleveren.


De regering van Myanmar heeft voor het eerst in verscheidene jaren het verbod op een aantal websites opgeheven, waaronder enkele sites van in ballingschap levende dissidenten. Internationale nieuwssites zoals die van Voice of America en de BBC zijn nu toegankelijk in Myanmar. Daarnaast heeft de bevolking nu ook toegang tot de Democratische Stem van Birma (DSB), Radio Free Asia en Youtube. Sinds de introductie van het internet in Myanmar ongeveer tien jaar geleden, houden de autoriteiten het internetverkeer in het land strak in de gaten. Websites die kritiek uiten op de regering worden vaak geblokkeerd gedaan. In Myanmar heeft slechts 0,3 procent van de bevolking toegang tot het internet.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home