Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 16, 2011

Consument bereid extra te betalen voor genetisch gemanipuleerde voeding

De consument is geïnteresseerd in genetisch gemanipuleerde voedingsproducten die gezondheidsvoordelen bieden. Bovendien wil de gebruiker voor die producten ook een extra prijs betalen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek aan de Iowa State University. Onderzoeksleider Wallace Huffman stelde dat de consument bereid is om een meerprijs van 25 procent te betalen voor producten die dankzij de manipulatie met genen binnen de eigen soort onder meer een grotere hoeveelheid vitaminen of anti-oxidanten omvatten.

"Manipulatie met genen binnen de eigen soort kan vergeleken worden met de traditionele kruisbestuiving," merkt Wallace Huffman op. "Maar die intragenetische manipulatie is niet voor elke soort geschikt." Huffman stelt wel dat er een opmerkelijke evolutie kon worden opgetekend bij de Amerikaanse consument. Tien jaar geleden wenste de consument volgens hem 15 procent minder te betalen voor producten die transgenetisch waren gemanipuleerd - met genen buiten de eigen soort - om de productie van de landbouw op te voeren.

Het is volgens Huffman echter moeilijk vast te stellen of er bij de Amerikaanse consument nog een weerstand bestaat tegen het verbruik van genetisch gemanipuleerde voedingsproducten. "De consument erkent een meerwaarde in gemanipuleerde voeding die voordelen biedt voor de verbruiker en is bereid meer te betalen voor producten die door intragenetische methodes zijn gewonnen," voert hij aan. "Intragenetische manipulatie lijkt bij de consument geen grote problemen te creëren. Voor transgenetische manipulatie wil men echter geen extra prijs betalen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home