Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 16, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo zou zijn benaderd voor een gedeeltelijke of gehele overname. Dat hebben een aantal bronnen gemeld aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de bronnen zou het gaan om de investeringsmaatschappij Silver Lake Partners, maar er zou nog geen ontmoeting geweest zijn tussen de twee partijen. Onlangs werd Carol Bartz, de topvrouw van Yahoo, ontslagen. Dat heeft vragen opgeroepen over de strategische koers van Yahoo. De marktwaarde van Yahoo bedraagt circa 18 miljard dollar. Yahoo bezit onder meer grote belangen in internetbedrijven in China en Japan. Drie jaar geleden deed Microsoft nog een overnamebod op Yahoo van ruim 47 miljard dollar, maar dat werd afgeslagen omdat het bod te laag werd bevonden.


Het Spaanse parlement heeft met een overweldigende meerderheid het tweede reddingspakket van 109 miljard euro voor Griekenland goedgekeurd. Het geld komt van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Griekenland kreeg vorig jaar al eens 110 miljard euro. Slechts vier Spaanse parlementsleden stemden tegen het reddingspakket. Na Frankrijk, België en Italië is Spanje is het vierde land dat goedkeuring verleend voor het pakket. Het gaat niet alleen over de Griekse steun, maar ook over het Europese reddingsfonds. Alle eurolanden - behalve Griekenland, Portugal en Ierland - moeten instemmen met het plan dat de Europese leiders in juli van dit jaar hebben afgesproken. Het Europese noodfonds krijgt na de ratificatie meer macht.


De Zwitserse bank UBS heeft bekend gemaakt bij transacties van zijn handelaar Kweku Adoboli (31) een bedrag van 2 miljard dollar verloren te hebben. Volgens de bank was de man niet bevoegd voor transacties met zulke grote bedragen. De politie in Londen heeft de handelaar inmiddels aangehouden. De betrokkene wordt verdacht van fraude en machtsmisbruik. De bank dreigt door de fout in het derde kwartaal verlies te lijden. Volgens de bank heeft de fout geen invloed heeft op het geld van klanten. Enkele jaren geleden verloor de Franse bank Société Générale een bedrag van 4,9 miljard euro door speculaties van zijn trader Jerome Kerviel. In het midden van de jaren negentig ging de Britse investeringsbank Barings failliet door een verlies van 1,4 miljard dollar door handelaar Nick Leeson.


Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, zegt niet te vrezen voor een nieuwe recessie of een dubbele dip, ondanks de verwachting dat de economische groei in de eurozone tegen eind dit jaar zo goed als volledig zal stilvallen. Dat heeft Rehn gezegd bij de voorstelling van de verslechterde economische groeiprognoses van de Europese Commissie. Concreet blijft het herstel van de financiële crisis een erg moeilijke horde. Rehn drong er opnieuw op aan dat probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal budgettair snel orde op zaken stellen. Hij verwelkomde alvast de nieuwe belastingen die Athene heeft aangekondigd, maar herinnerde eraan dat de nieuwe schrijf noodhulp van 8 miljard euro nog niet binnen is.


De wereldeconomie zit in een gevaarlijke situatie die alleen met gedurfde stappen en internationale samenwerking is op te lossen. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. De zwakke groei en de zwakke posities van overheden, financiële instellingen en huishoudens hebben volgens Lagarde een negatief effect op elkaar en stoken de vertrouwenscrisis op. Lagarde stelde dat die vicieuze cirkel steeds sterker wordt en wordt verergerd door besluiteloosheid en politiek onvermogen. Om een nieuwe recessie te voorkomen, moeten landen de handen volgens Lagarde weer ineenslaan, zoals ze dat ook deden tijdens de financiële crisis van drie jaar geleden.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt van mening te zijn dat de euro voor economische groei en jobs zorgt en dus ook welvaart creëert in Duitsland. Merkel noemde de redding van de eenheidsmunt dan ook haar belangrijkste missie. Volgens de Duitse bondskanselier is de euro al een succes geweest. De euro is volgens haar een stabiele munt die zijn waarde beter houdt dan de Duitse mark. Van een uitgifte van euro-obligaties wil de Duitse bondskanselier echter nog steeds niet weten. Dat zou volgens haar een dwaasheid zijn. Ondertussen escaleert de discussie over de hulp aan Griekenland binnen de Duitse regering. De liberale coalitiepartner gaf eerder bij monde van minister van economie Philipp Rösler te kennen een faillissement van Griekenland niet meer uit te sluiten.


Het internetconcern Google heeft bij de overname van het communicatiebedrijf Motorola erg agressief onderhandeld. Dat blijkt uit nieuwe details over de overname die door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werden vrijgegeven. Daarbij wordt opgemerkt dat het bod op één dag met een derde werd verhoogd. Dat toont volgens waarnemers aan dat Google de overname zo snel mogelijk wilde of moest rondkrijgen. Een publieke veiling zou de verkoop volgens Motorola immers in gevaar hebben gebracht. Vooral het gigantische patentenarsenaal van het communicatiebedrijf was belangrijk voor Google. Het internetbedrijf heeft die patenten nodig in de gerechtelijke strijd met concurrenten.


In de eurozone is de werkgelegenheid tijdens het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 0,3 procent. In de hele Europese Unie is er sprake van een groei met 0,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Op jaarbasis is er volgens Eurostat in de eurozone een stijging met 0,4 procent. De sterkste banengroei in de eurozone valt op te tekenen in de financiële dienstverlening (0,9 procent), gevolgd door de sectoren handel, transport en communicatiediensten (0,5 procent). In de bouw en industrie nam de werkgelegenheid met 0,2 procent toe. In de agrarische sector daalde de werkgelegenheid met 0,5 procent. In de eurozone hadden tijdens het tweede kwartaal 147 miljoen mensen een baan. In de Europese Unie gaat het om 223,4 miljoen mensen.


De inflatie in de eurozone is tijdens de maand augustus uitgekomen op 2,5 procent. Dat betekent een status-quo tegenover de maand juli. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat, het Europese bureau voor de Statistiek. Bij een eerdere raming voor augustus werd ook al een inflatie van 2,5 procent waargenomen. Voor de Europese Unie kwam het inflatiecijfer tijdens de maand augustus uit op 2,9 procent. Ook dat betekent een status-quo tegenover de maand voordien. De cijfers liggen in lijn met de verwachtingen van analisten. Toch wordt opgemerkt dat de inflatie boven het streefcijfer van 2 procent dat door de Europese Centrale Bank naar voor werd geschoven.


China heeft de verwachtingen getemperd op een Chinese redding van Europa en de Verenigde Staten tijdens deze schuldencrisis. Dat heeft Zhang Xiaoqiang, vice-voorzitter van de Chinese Hervormings- en Ontwikkelingscommissie (NDRC), bekendgemaakt. Hij drong er tijdens een panelgesprek op het World Economic Forum in Chinese Dalian op aan dat Europese landen hun eigen situatie in orde moeten brengen. Europa, de Verenigde Staten en Japan moeten volgens Xiaoqiang het juiste beleid voeren naargelang hun situatie en hun verantwoordelijkheden opnemen. Xiaoqiang verduidelijkte daarmee de eerdere uitspraken van de Chinese premier Wen Jiabao, die had verklaard dat China een helpende hand zou reiken en investeringen in Europa zou opvoeren.


Microsoft, Yahoo en AOL hebben de voorbije weken de reclamesector een gezamenlijk advertentiesysteem voorgelegd. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Op die manier willen de betrokken bedrijven samen de strijd aanbinden tegen de internetbedrijven Google en Facebook, die bijzonder veel onlinereclame aantrekken. Het systeem, dat eind dit jaar of begin volgend jaar wordt gelanceerd, maakt het adverteerders mogelijk banners en andere reclameruimte te kopen op de sites van Yahoo, AOL of Microsoft. Volgens de Amerikaanse krant zouden de adverteerders echter twijfelen aan de capaciteit van de drie bedrijven om van het systeem een succes te maken.


De Chinese autobouwer Zhejiang Youngman Lotus Automobile gaat mogelijk 900 miljoen euro investeren in het Zweedse automerk Saab. Dat heeft Rachel Pang, chief executive van de autodivisie van Youngman, tegenover de Zweedse krant Dagens Industri gezegd. Pang voegde er aan toe dat Saab winstgevend kan worden, anderhalf jaar nadat Youngman and Pang Da Automobile Trade een meerderheidsbelang in het bedrijf hebben genomen. De Chinese bedrijven kwamen deze zomer overeen om voor in totaal 245 miljoen euro in Saab te investeren, maar de overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de Chinese National Development and Reform Commission (NDRC). Pang zegt echter alle vertrouwen te hebben in die goedkeuring.


Het Hongaarse aluminiumbedrijf MAL, dat in oktober vorig jaar bij een dambreuk verantwoordelijk was voor de grote ramp met de giftige rode modder, krijgt van de Hongaarse autoriteiten een boete van 500 miljoen euro opgelegd. Dat heeft de Hongaarse regering bekend gemaakt. De boete moet binnen de twee weken worden betaald en is volgens de Hongaarse regering bedoeld als compensatie voor de schade aan de natuur. Bij het berekenen van de boete hielden de autoriteiten onder meer rekening met de hoeveelheid rode modder die vrijkwam. In totaal kwam bij de ramp ongeveer 1,88 miljoen ton giftige modder vrij. Bij de ramp kwamen tien mensen om het leven. MAL kan binnen de twee weken bij de bevoegde regionale autoriteiten nog beroep aantekenen tegen de beslissing.


Autoverhuurder Avis Budget Group heeft zich teruggetrokken uit de strijd om sectorgenoot Dollar Thrifty. Daarmee blijft Hertz Global Holdings over als enige gegadigde voor de Amerikaanse verhuurder. Het besluit van Avis Budget om niet langer mee te dingen naar Dollar Thrifty heeft onder meer te maken met de marktomstandigheden. Door de huidige volatiliteit is het moeilijker en duurder geworden om op de markt geld op te halen. Avis Budget gaat zich nu eerst en vooral focussen op de financiering van de overname en integratie van zusterbedrijf Avis Europe. Hertz en Avis Budget streden meer dan een jaar om Dollar Thrifty. Om de overname te bekostigen zal ook Hertz de markten moeten aanspreken.


Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft de plannen onthuld voor een nieuwe raket die astronauten tot diep in de ruimte zal kunnen brengen. De bedoeling is dat het ruimtetuig aanvankelijk astronauten naar nabijgelegen asteroïden brengt. De ultieme bestemming is de planeet Mars. De raket zal worden aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De eerste versie zal beschikken over een laadvermogen van 77 ton tot 100 ton. Later moet het laadvermogen stijgen naar 130 ton. Charles Boden, directeur van de NASA, benadrukte dat het nieuwe Space Launch System veel goedbetaalde Amerikaanse jobs opleveren, het Amerikaanse leiderschap in de ruimte zal verzekeren en miljoenen mensen over de hele wereld zal inspireren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home