Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2011

Gezichtsherkenning efficiƫnt als leugendetector

Een team van de Bradford University heeft tijdens het British Science Festival in Bradford een nieuw type van leugendetector voorgesteld. Het nieuwe systeem werkt met gezichtsherkenning en meet de warmte die wordt afgegeven rond de ogen van de testpersoon en de subtiele gezichtsbewegingen die daarop met een speciaal algoritme worden geanalyseerd. Onderzoeksleider Hassan Ugail gaf aan dat het systeem in een testfase met vrijwilligers een juistheid van 70 procent liet optekenen.

"Het nieuwe systeem registreert de subtiele signalen die mensen uitstralen wanneer ze liegen, zoals een verhoogde bloedcirculatie rond de ogen en kleine bewegingen van de lippen en de neus," merkt Ugail op. "Al die informaties worden vervolgens ingevoerd in een computer die gebruik maakt van een algoritme op basis van het werk van de psychologen Paul Ekman en Walter Friesen. De uitkomst daarvan moet met een belangrijke graad van zekerheid aangeven of iemand al dan niet liegt."

De gezichtsherkenning heeft volgens Ugail belangrijke voordelen tegenover de klassieke leugendetectoren. "De technologie kan dan ook worden gebruikt zonder dat het doelwit op de hoogte is van de controle," voert de onderzoeker aan. "Daardoor is de technologie onder meer geschikt om passagiers op luchthavens te controleren." Het onderzoek werd gesteund door het Britse Border Agency, dat binnenkort met tests op een niet nader genoemde Britse luchthaven zou starten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home