Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2011

Amerikaanse cleantech krijgt te weinig steun

De tegenstand van een gedeelte van de Amerikaanse regering - onder meer door het negeren of ontkennen van de klimaatverandering en het vertrouwen in fossiele brandstoffen - zou de innovatie in de cleantech-industrie kunnen afremmen. Dat heeft John Doerr, partner van de investeringsgroep Perkins Caufield Byers, gezegd tijdens het congres TechCrunch Disrupt. Volgens Doerr is er nood aan een nieuw leiderschap en een druk vanuit de publiek opinie. De doorbraak van cleantech zal volgens Doerr niet zomaar nodig, maar zal moeten worden gestimuleerd.

"De investeringen in cleantech hebben de voorbije periode een aantal klappen gekregen," aldus het webmagazine Venture Beat. "Tijdens het tweede kwartaal zijn de investeringen in cleantech-bedrijven vertraagd. Dat is volgens Peter Thiel, mede-oprichter van PayPal, mede te wijten aan de afbouw van subsidies en steun voor cleantech. Dat heeft volgens hem geleid tot een misinformatie en een gebrek aan inzicht in de wetenschap achter nieuwe energie-technologieën."

De dalende populariteit is volgens Venture Beat onder meer te wijten aan het faillissement van Solyndra, dat gespecialiseerd was in zonnedaken. "Het bedrijf was een controversiële begunstigde van een kredietgarantie van 535 miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van energie," merkt het webmagazine op. "Solyndra was één van de eerste bedrijven die hulp van de Amerikaanse overheid ontving. Het faillissement heeft echter onzekerheid gecreëerd over de toekomst van het kredietgarantie-programma, wat de verdere innovatie in cleantech zou kunnen bedreigen."

"We moeten niet geloven dat de individuele ondernemer in zijn garage een industrie creëert," merkt Doerr op. "Iedereen gelooft in de mythe dat de informatica-industrie zichzelf groot heeft gemaakt. Maar men vergeet dat vooral de ondersteuning vanuit de overheid die groei mogelijk maakte. Dat heeft ook de cleantech-industrie nodig. Maar indien we geen overtuigde politici of een kiespubliek hebben dat beslissingen kan nemen op basis van wetenschap, dreigt cleantech een moeilijke toekomst tegemoet te gaan."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home