Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 14, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Unie is tevreden over de Italiaanse bezuinigingsmaatregelen. Wel moeten de plannen snel, effectief en rigoureus worden doorgevoerd. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd na een ontmoeting in met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Eerder had ook Europees president Herman Van Rompuy zich na een gesprek met Berlusconi al positief uitgelaten over de maatregelen die Italië neemt om de begroting in evenwicht te brengen. Berlusconi beloofde onder meer dat het Italiaanse parlement zou instemmen met een extra bezuinigingspakket van 54 miljard euro. Met de extra maatregelen reageert Italië op de groeiende druk van de financiële markten. Eerder had Berlusconi nog geprobeerd de bezuinigingen af te zwakken.


Griekenland kan de volgende twee jaar nog voor ongeveer 7,7 miljard euro een beroep doen op steunfondsen van de Europese Unie. Het gaat om geld dat bedoeld is om de economie te stimuleren en te zorgen dat er meer banen komen. Dat is door een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigd. Volgens de woordvoerder zijn ambtenaren van de Europese Unie bezig de Griekse regering te helpen bij het opzetten van projecten die voor de Europese subsidies in aanmerking komen. Dat zou de Griekse regering moeten toelaten de financiële hulp snel te kunnen binnenhalen. Van de zogeheten structuurfondsen en cohesiefondsen van de Europese Unie kunnen in principe alle lidstaten gebruikmaken.


Het is leeftijdsdiscriminatie om piloten te verplichten om met werken te stoppen wanneer ze zestig jaar oud zijn geworden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg geoordeeld. Volgens het hof mag wel rekening worden gehouden met leeftijdsgebonden fysieke capaciteiten van piloten, maar een algemeen verbod gaat volgens het oordeel te ver. Aanleiding voor de uitspraak was een klacht van drie piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De piloten stapten naar de rechter omdat hun contract op hun zestigste verjaardag automatisch werd beëindigd. Het dossier werd door de Duitse rechter voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.


Het Nederlandse bedrijf TomTom gaat nieuwe navigatieproducten leveren aan de Italiaanse autofabrikant Fiat. Dat heeft het bedrijf op de autoshow in Frankfurt bekend gemaakt. Financiële details over de overeenkomst werden niet vrijgegeven. Het nieuwe platform Blue&Me van TomTom zal volgens het Nederlandse bedrijf worden ingebouwd in de nieuwe editie van de Fiat Panda. Dat biedt gebruikers onder meer real-time informatie over verkeersdrukte. Het platform wordt in eerste instantie beschikbaar in Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en de Benelux. TomTom kondigde ook een vergelijkbare overeenkomst aan met het Japanse Mazda.


De Franse bank BNP Paribas heeft met klem ontkend financiële problemen te hebben. De bank reageerde daarmee op een artikel in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, waarin een anonieme manager van de bank stelde dat BNP Paribas geen toegang meer heeft tot leningen in dollars. BNP Paribas stelde met klem volledig in staat te zijn om op een normale manier fondsen in Amerikaanse dollars aan te trekken'', stelde de bank in een verklaring. Volgens BNP Paribas heeft de Amerikaanse krant het opiniestuk geplaatst zonder navraag te doen bij de bank. BNP Paribas heeft aan de Autorité des Marchés Financiers gevraagd een onderzoek te openen naar de publicatie van het artikel.


De rente die de Italiaanse overheid biedt op nieuwe vijfjarige staatsleningen is opgelopen tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Die hoge rente weerspiegelt de twijfel op de financiële markten over de mogelijkheden van de Italiaanse politiek om de staatsschuld van het land aan te pakken. De Italiaanse staat haalde een bedrag van 3,9 miljard euro op tegen een gemiddelde rente van 5,6 procent. Bij de vorige vergelijkbare uitgifte van leningen bedroeg de rente 4,9 procent. De interesse voor de vijfjarige lening was groot. In totaal kreeg de overheid biedingen ter waarde van bijna 5 miljard euro binnen. Bij een lening van 1,9 miljard euro op tien jaar steeg de rente van 3,9 procent naar 5,5 procent.


De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar en volgend jaar minder sterk toenemen dan eerder werd verwacht vanwege de afzwakkende economische groei in de wereld. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gezegd. De groeiverwachting voor dit jaar werd met 160.000 vaten per dag verlaagd tot 1,04 miljoen vaten per dag. De groeiprognose voor volgend jaar werd verlaagd met 190.000 vaten per dag tot 1,42 miljoen vaten per dag. Volgens de organisatie zal de wereldwijde dagelijkse vraag dit jaar uitkomen op 89,3 miljoen vaten en op 90,7 miljoen vaten volgend jaar. Het oliekartel Opec stelde eerder al de verwachting voor de vraag naar olie neerwaarts bij.


De Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti heeft de voorbije week gesprekken gevoerd met de topman van China Investment Corporation (CIC), het grootste staatsinvesteringsfonds van China. Dat heeft een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van financiën bevestigd, zonder op details over de gesprekken in te gaan. Giulio Tremonti had nochtans in het verleden nog uitvoering gewaarschuwd voor een omgekeerde kolonisatie van Europa door China. In het verleden ondersteunde China ook al Griekenland, Portugal en Spanje, al gaat het volgens waarnemers wellicht om heel beperkte projecten. China zou op dit ogenblik 4 procent van de Italiaanse staatsschuld in handen hebben.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips breidt zijn kostenbesparingsprogramma uit naar 800 miljoen euro. Dat heeft de onderneming verklaard in de aanloop naar een investeerdersdag. Eerder sprak het bedrijf nog over een kostenbesparingsprogramma van 500 miljoen euro. Het bedrijf kondigde in juli aan diep in de bureaucratie en de overheadkosten te willen snijden. Die plannen, die moeten leiden tot een totale besparing van 500 miljoen euro over een periode van drie jaar, zijn volgens het bedrijf inmiddels uitgewerkt. Tijdens dat proces werd voor nog eens 300 miljoen euro aan mogelijke extra besparingen gevonden. De uitwerking daarvan moet nog worden afgerond. Een woordvoerder van Philips kon niet aangeven hoeveel banen er bij de bezuinigingsronde verdwijnen.


De Australische toezichthouder op de beurshandel vermoedt dat bestuurders van het Chinese bedrijf Hanlong met voorkennis handelden in aandelen van de Australische mijnbouwers Sundance Resources en Bannerman Resources. De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) heeft daarrond een onderzoek aangekondigd. Hanlong bracht in juli een overnamebod uit van 144 miljoen Australische dollar uit op Bannerman en van 1,44 miljard Australische dollar op Sundance. Het Chinese concern is bij Bannerman vooral geïnteresseerd in de uraniummijnen van het bedrijf in Namibië, terwijl dat het bij Sundance vooral gaat om bezittingen in Kameroen en de Democratische Republiek Congo.


De Duitse autobouwer Volkswagen wil het gesprek aangaan met zijn Japanse sectorgenoot Suzuki, nadat laatstgenoemde had laten weten van de samenwerking met de Duitse autogigant af te willen. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, bekend gemaakt. Winterkorn merkte op dat de opinie van Volkswagen over Suzuki als investering niet is veranderd. De bestuursvoorzitter van Volkswagen gaf ook aan dat het Duitse concern ook niet aan alternatieve scenario's werk. Suzuki maakte onlangs bekend de samenwerking met Volkswagen te willen staken. Suzuki wil dat Volkswagen zijn belang in de Japanse automaker verkoopt. Het besluit volgt op een verschil van mening over het beleid van beide kanten.


De Japanse autobouwer Nissan gaat zijn volledig elektrisch aangedreven model Leaf exporteren naar China. Met deze stap wil de onderneming zijn aanwezigheid in China, de grootste automarkt van de wereld, verder uitbreiden. Nissan heeft op dit ogenblik een marktaandeel van 6,2 procent in China. Het Japanse concern verwacht tegen het midden van het decennium in China ongeveer 2,3 miljoen exemplaren te kunnen verkopen. Vorig jaar verkocht het concern 1,3 miljoen exemplaren op de Chinese markt. Nissan heeft naar eigen zeggen van de Chinese autoriteiten al een goedkeuring ontvangen voor de verkoop van het model. Het is echter nog niet duidelijk wanneer met de verkoop gestart zal worden.


Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in Frankrijk een rechtszaak aangespannen tegen Apple vanwege patentbreuk. De klacht werd in juli ingediend bij een rechtbank in Parijs. De zaak draait om de vermeende overtreding van drie technologiepatenten van Samsung door Apple. Het gaat volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf niet om het ontwerp van de tabletcomputer. De zaak wordt naar verwachting in december in behandeling genomen. In Duitsland kreeg Samsung vorige week van de rechtbank een verbod opgelegd voor de verkoop van de nieuwe Galaxy Tab omdat die te veel zou lijken op de iPad van Apple. Ook in andere landen heeft Apple zaken aangespannen tegen Samsung.


Carol Bartz heeft zich teruggetrokken uit de raad van bestuur van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo. Eerder was Bartz ontslagen als chief executive van het Amerikaanse concern, maar had aangegeven toch lid van de raad van bestuur te willen blijven, ondanks de aanhoudende druk van andere bestuursleden. De oorzaak van het ontslag zou moeten gezocht worden in de tegenvallende resultaten van Yahoo tijdens de voorbije kwartalen. De beslissing werd haar per telefoon medegedeeld door Roy Bostock, de voorzitter van de raad van bestuur van Yahoo. Carol Bartz reageerde verbolgen op haar ontslag en vertelde in een interview genaaid te zijn door een stel sukkels.


Het Zwitserse concern Swatch, de grootste horlogeproducent van de wereld, heeft zijn samenwerking met het de Amerikaanse juwelier Tiffany beëindigd. Swatch beschuldigt Tiffany ervan de ontwikkeling van het bedrijf te blokkeren. Het Zwitserse bedrijf voegde eraan toe een schadevergoeding te zullen eisen van de Amerikaanse firma als compensatie voor het verlies van de geplande activiteiten op de lange termijn. Swatch begon drie jaar geleden met Tiffany Watch. Bedoeling was om in samenwerking met de Amerikaanse juwelier horloges onder het merk Tiffany te ontwikkelen, produceren en distribueren. Tiffany legt de schuld voor het spaak lopen van de samenwerking bij Swatch, dat geen echte bereidheid tot samenwerking zou hebben getoond.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home