Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 13, 2011

Helft werknemers bereid om ethische principes opzij te zetten

Uit een internationaal onderzoek van de carrièresite Monster blijkt dat 47 procent van de werknemers bereid is om zijn principes opzij te zetten voor een baan. Daarbij wordt opgemerkt dat 12 procent van de respondenten aangeeft dat geld belangrijker is dan ethiek, terwijl 13 procent aangeeft te proberen om het bedrijf van binnenuit te veranderen. Een resterend gedeelte van 22 procent zegt een baan bij een onethische werkgever te overwegen wanneer er geen andere tewerkstelling beschikbaar zou zijn.

Anderzijds zegt 53 procent van de werknemers nooit te willen werken voor een bedrijf dat volgens hun mening onethisch handelt. Het onderzoek laat volgens de onderzoekers echter een duidelijk verschil zien tussen Europa en de Verenigde Staten. Daarbij wordt opgemerkt dat 31 procent van de Europeanen zich bereid toont om te werken voor een bedrijf dat in hun ogen onethisch handelt. In de Verenigde Staten is slechts 19 procent bereid om zijn principes opzij te schuiven.

"Een oordeel over het ethische optreden van een bedrijf is uiteraard subjectief," merken de onderzoekers op. "Toch zou iedereen bij een nieuwe werkgever moeten bekijken of de normen en waarden van de onderneming overeen komen met de persoonlijke principes. Wanneer daar een conflict optreedt, zou de werknemer zich na verloop van tijd ongelukkig kunnen beginnen te voelen binnen zijn situatie. Uiteraard kan dat worden afgewogen tegen de kansen die het bedrijf biedt of de mogelijkheid om de onderneming van binnenuit te veranderen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home