Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 13, 2011

Nieuwsoverzicht

In de nucleaire verwerkingsfabriek Centraco van het bedrijf Socodei in het Zuid-Franse Marcoule, dertig kilometer ten noorden van Avignon, zijn bij een ontploffing één dode en vier gewonden gevallen. De ontploffing deed zich voor in een oven waar afval met een lage tot zeer lage radioactieve werking wordt gesmolten. In de oven wordt metaalafval en mogelijk gecontamineerd werkmateriaal, zoals handschoenen en andere werkkledij, verbrand. Een woordvoerder van Electricité de France (EdF), het moederbedrijf van Socodei, benadrukte dat het niet om een nucleair incident ging, maar wel om een industrieel ongeval. De Franse Autorité de Securité Nucléaire (ASN) stelde dat er geen nucleair lek is vastgesteld. De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend.


De Zweedse autobouwer Saab Automobile heeft bekend gemaakt de technologie van zijn conceptcar Phoenix in licentie te geven aan de Chinese constructeur Youngman. Het Chinese bedrijf betaalt een bedrag van 70 miljoen euro voor de niet-exclusieve rechten. Het geld zou beschikbaar komen via een brugfinanciering waarover nog met een bank onderhandeld wordt. Deze lening zou Saab terugbetalen eens de Zweedse constructeur de beschikking zou hebben over een bedrag van 245 miljoen euro dat met de eerder aangekondigde financiële akkoorden met Pang Da en Youngman zou zijn gemoeid. Saab stelde de Phoenix in maart voor op het jongste autosalon van Genève.


De Amerikaanse groep McGraw-Hill wordt opgesplitst. De divisie McGraw-Hill Markets, die ook het ratingagentschap Standard & Poor's omvat, zal zich bezighouden met de kapitaalmarkten en grondstoffensector, terwijl de tak McGraw-Hill Education zich zou toeleggen op educatieve diensten en digitaal leren. Met de opsplitsing wil de raad van bestuur naar eigen zeggen de groei versnellen en de aandeelhouderswaarde verhogen. De Amerikaanse groep rekent ook op kostenbesparingen. McGraw-Hill gaat daarnaast ook zijn aandeleninkoopprogramma versnellen. Tot dusver heeft het bedrijf voor 540 miljoen dollar eigen aandelen ingekocht, maar tegen eind dit jaar moet dat zijn opgelopen tot 1 miljard dollar.


De Organisatie van Olie-uitvoerende Landen (Opec) heeft de prognoses voor de vraag naar olie voor dit jaar en volgend jaar opnieuw naar beneden bijgesteld, vooral door het sombere economische klimaat. De Opec gaat voor dit jaar uit van een vraag naar 87,99 miljoen vaten per dag. Dat betekent een stijging met 1,06 miljoen vaten per dag tegenover vorig jaar. In een eerdere prognose in augustus was gewag gemaakt van 88,14 miljoen vaten per dag. Voor volgend jaar rekent de Opec op 89,26 miljoen vaten per dag. Daarvoor was bij de eerdere raming nog een productie van 89,44 miljoen vaten per dag naar voor geschoven. Die nieuwe productie ligt wel 1,27 miljoen vaten hoger dan vorig jaar.


Egypte heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 2,2 miljoen toeristen ontvangen. Dat betekent een daling met 35,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Egyptische overheid. Tijdens het eerste kwartaal werd een terugval met 45,7 procent opgetekend. Oorzaak van de achteruitgang zijn de onrusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waardoor toeristen uit veiligheidsoverwegingen voor alternatieve bestemmingen kiezen. De Egyptische overheid heeft inmiddels besloten om af te zien van een hervorming van de visa, want dat zou het moeilijker hebben gemaakt om het land binnen komen. De malaise in de toeristische sector begon in februari, met het vertrek van president Hosni Moebarak.


Dominique Strauss-Kahn, gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is door de Franse politie gehoord omtrent de zaak van de schrijfster Tristane Banon. Strauss-Kahn zou acht jaar geleden geprobeerd hebben om de schrijfster te verkrachten. De advocaten van Strauss-Kahn verklaarden dat hun cliënt als een getuige wordt gehoord. De politicus wilde volgens hen zo snel mogelijk worden verhoord om de zaak te kunnen afsluiten. Tristane Banon zegt dat Strauss-Kahn haar acht jaar geleden tijdens een interview in een verlaten appartement heeft aangerand. In juni diende ze een klacht in tegen de voormalige financiële topman, die de beschuldigingen ontkent. In de zaak is een vooronderzoek ingesteld. Om dit te kunnen afronden was een verhoor van Strauss-Kahn nodig.


De Turkse economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 8,8 procent gegroeid. Dat blijkt uit gegevens van het Turkse instituut voor de statistiek. Turkije blijft daarmee één van de snelst groeiende landen ter wereld. Het voorbije jaar realiseerde de Turkse economie al een groei met 8,9 procent. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd een recordgroei van 11 procent opgetekend. Het bruto nationaal product van Turkije bedroeg vorig jaar 10.079 dollar per inwoner. Het jaar voordien was er nog sprake van een bedrag van 8.590 dollar. De Turkse economie kromp dat jaar door de wereldwijde financiële crisis met 4,8 procent. Turkije is de zeventiende economie van de wereld.


De belangrijkste economieën in de wereld krijgen te maken met een veralgemeende economische vertraging. Dat blijkt uit een barometer van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De indicatoren voor de maand juli wijzen naar eigen op een vertraging van de economische activiteit in de meeste lidstaten van de organisatie en bij een aantal grote landen die niet bij de Oeso zijn aangesloten. In vergelijking met de meting van de maand voordien wijzen de cijfers sterker op een economische vertraging voor Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Brazilië, China en India. Ook voor de Verenigde Staten en Rusland wijzen de indicatoren van de Oeso nu duidelijker op een vertraging.


Het tweede Europese hulpplan voor Griekenland kan enkele maanden tijd kopen, maar zal niet volstaan om een default van het land te voorkomen. Dat heeft de Duitse econoom Lars Feld, één van de economische adviseurs van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, gezegd. In een gesprek met het persbureau Bloomberg benadrukte Feld dat een grotere Griekse schuldherschikking op een zeker ogenblik nodig zal zijn. Hij verwijst daarbij naar de door economen varwachte haircut van 50 procent, waardoor de Griekse schuldeisers de helft van hun vorderingen zouden zien verdwijnen. Zelfs als Griekenland alle Europese eisen inwilligt en het tweede hulppakket wordt vrijgemaakt, wordt daarmee volgens Feld hooguit tijd tot de lente of de zomer van volgend jaar wordt gekocht.


De Zweedse vakbonden Unionen en Ledarna hebben een aanvraag ingediend voor het faillissement van autoconstructeur Saab. De vakbonden nemen niet langer dat de uitbetaling van de lonen van de medewerkers uitblijft. Als de lonen voor de maand augustus alsnog zouden worden gestort, zullen de bonden naar eigen zeggen de aanvraag terug intrekken. De twee vakbonden vertegenwoordigen 1.300 werknemers uit de middelste en hogere kaders bij Saab. De aanvraag zou mogelijk ook worden ondersteund door de derde vakbond Svenska Ingenjörer. Een vierde vakbond, IF Metall, zou voorlopig afzien van de indiening van een faillissementsaanvraag.


De schuld van de zevenentwintig lidstaten van de Europese Unie is dit jaar opgelopen tot 82,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Vier jaar geleden bedroeg die schuld 59 procent. Voor volgend jaar wordt een cijfer van 83,3 procent naar voor geschoven. In de zeventien landen van de eurozone is de schuldgraad op vier jaar tijd opgelopen van 66,3 procent naar 87,9 procent. Volgend jaar zou dat cijfer verder oplopen tot 88,7 procent. De eurolanden met de grootste schulden zijn Griekenland, Ierland, Portugal en Italië. Hun schulden komen uit boven de 100 procent van het bruto binnenlandse product.


De zogenaamde credit default swaps, producten waarmee beleggers zich kunnen indekken tegen een wanbetaling van een bank of overheid aan wie ze geld geleend hebben, zijn gestegen tot een nieuwe recordhoogte. Dat heeft het financiële persagentschap Bloomberg gemeld. Aanleiding is de onrust nadat was uitgelekt dat Duitsland rekening zou houden met Grieks faillissement. Een dergelijk scenario zou zowel gevolgen hebben voor de financiële instellingen in Europa als voor de overheden, die beide heel wat Grieks staatspapier in handen houden. Ook de rente die Griekenland moet betalen op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, is naar een nieuw record voor de eurozone gestegen.


Het gebruik van kernenergie zal de volgende twee decennia blijven toenemen. Dat heeft Yukiya Amano, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), gezegd. Volgens Amano zal het aantal werkende kerncentrales in de wereld tot 2030 met 90 stijgen tot 350. Op dit moment zijn er 432 centrales in 29 landen. Amano noemde de groei ,,significant'', maar wel lager dan eerdere schattingen. Sommige landen hebben investeringen in kerncentrales geschrapt of uitgesteld vanwege de kernramp in Fukushima. Duitsland sloot zelfs per direct een aantal reactoren en wil in 2022 al zijn kerncentrales hebben gesloten. ,,De meeste groei wordt verwacht in landen waar al kerncentrales zijn. China en India zullen de centra van expansie blijven'', aldus de IAEA-topman. Verder zetten volgens Amano ook veel landen hun plannen door om nucleaire energie te introduceren.


Duitsland wil graag dat Griekenland in de eurozone blijft, ondanks de schuldencrisis in het land. Dat heeft een woordvoerder van Philipp Rösler, Duitse minister van economische zaken, gezegd op een ogenblik dat er volop wordt gespeculeerd over een gedwongen vertrek van Griekenland uit de muntunie. Duitsland tekende wel aan dat de uitkomst van het jongste onderzoek naar de Griekse financiën door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds cruciaal is. Het gezamenlijke doel is volgens de woordvoerder een stabiliteit van de euro. Roesler zorgde eerder nog voor onrust door te stellen dat er geen taboe meer mag rusten op het idee van wanbetaling door Griekenland.


Autofabrikant Saab is bij de Zweedse rechtbank in hoger beroep gegaan tegen de afwijzing van een verzoek voor bescherming tegen schuldeisers. Dat heeft Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, bekend gemaakt. Een rechter had eerder het verzoek van Saab voor bescherming tegen schuldeisers afgewezen. Volgens de rechtbank was uit de aanvraag van Saab niet duidelijk op te maken wanneer bijvoorbeeld Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. Als de aanvraag deze keer wel wordt gehonoreerd, krijgt die overeenkomst voorrang boven de faillissementsaanvragen van de bonden. Swedish Automobile zei verder te verwachten dat de investeringen van de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman van 245 miljoen euro in Saab begin november kan worden afgerond.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home