Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 12, 2011

Europese Unie moet ontwikkelingshulp efficiënter organiseren

De Europese Unie, met een bedrag van 53 miljard euro per jaar de grootste verstrekker van internationale ontwikkelingshulp, zou 4 miljard euro kunnen besparen door de budgetten en leningen efficiënter te beheren. Andris Piebalgs, Europees Commissaris voor ontwikkelingshulp, merkte op een aantal voorstellen te zullen uitwerken om de Europese ontwikkelingshulp, onder meer door een gezamenlijke programmering, beter te coördineren.

"Ik ben er mij van bewust dat er meer inspanningen moeten worden gedaan om de ontwikkelingshulp te optimaliseren," merkt Piebalgs op tegenover het webmagazine Euractiv.com. "In een crisisperiode moeten er maximale pogingen worden ondernomen om geld te sparen, terwijl tegelijkertijd de impact van de hulp zou kunnen worden opgedreven." Hij wees er wel op dat de efficiëntie van de Europese ontwikkelingshulp boven het wereldwijde gemiddelde ligt.

Uit een onderzoek blijkt dat de Europese ontwikkelingshulp transparanter en meer voorspelbaar en gecoördineerd is geworden dan in het verleden en zijn de inspanningen ook beter afgesteld op de nationale prioriteiten van de ontwikkelingslanden. Toch zeggen hulporganisaties dat er nog een grotere nood aan hervormingen is. Daarbij wordt opgemerkt dat de Europese Unie ervoor moet zorgen dat ontwikkelingslanden een grotere controle krijgen over de hulp door fondsen rechtstreeks ter beschikking te stellen van de regeringen.

Er wordt aan toegevoegd dat de Europese Unie ook meer hulpgelden lokaal moet investeren en de ondersteuning niet aan voorwaarden mag koppelen. "De Europese Commissie zegt een voorstander te zijn van een vermenging van leningen en hulp en het gebruik van innovatieve middelen op ontwikkelingshulp te genereren om bijkomende fondsen te creëren, maar er wordt niet aangegeven op welke manier daarbij de financiële instellingen zullen worden gekozen en op welke manier de sociale impact van de hulp effectief kan worden gemeten," stippen de hulporganisaties aan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home