Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 12, 2011

Politici moeten gebruik Facebook vermijden

Politici zouden het sociale netwerk Facebook niet mogen gebruiken om hun activiteiten te promoten. Dat heeft Ilse Aigner, Duits minister van consumentenbescherming, gewaarschuwd in een brief aan haar collega's in de Duitse regering. Aigner viseert vooral de like-functie van Facebook, die het sociale netwerk volgens haar toelaat om persoonlijke gegevens van consumenten te verzamelen. Ook privébedrijven zouden volgens het kabinet van Aigner de waarschuwing van de minister ter harte moeten nemen.

"Ilse Aigner stelt zich al langer kritisch op tegenover het privacy-beleid van Facebook," voert het persbureau AFP aan. "In de brief aan haar collega-ministers benadrukt ze dat ervoor gezorgd zou moeten worden dat de like-functie van Facebook op geen enkele officiële website van de regering wordt gebruikt. De minister voegde er aan toe dat zogenaamde fan-pagina's, die gebruikers de mogelijkheid bieden om informatie over organisaties te verkrijgen, omwille van juridische vraagtekens eveneens zouden moeten worden vermeden."

"Ministers en parlementairen moeten het goede voorbeeld geven en duidelijk maken dat de bescherming van persoonlijke gegevens cruciaal is," merkt AFP nog op. De Duitse overheid heeft de voorbije periode al herhaaldelijk gewaarschuwd voor het beleid van Facebook, waarbij vooral de like-functie, die de gebruikers toelaat om bij de navigatie door de site, hun interesses weer te geven, op de korrel werd genomen. De informatie zou immers kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde gebruikersprofielen op te stellen voor onder meer adverteerders.

Aigner zegt omwille van de privacy-problemen al meer dan een jaar geleden gestopt te zijn met het gebruik van Facebook. De Duitse minister maakte ook bekend naar de Verenigde Staten te zullen reizen om met de verantwoordelijken van Facebook en andere bedrijven om het belang van het Duitse en Europese beleid op het gebied van gegevensbescherming duidelijk te maken. Facebook, dat het verzamelen van gegevens ontkent, heeft zich bereid verklaard om in Duitsland een vrijwillige gedragscode te ondertekenen over de bescherming van persoonsgegevens.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home