Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 11, 2011

Veeteelt belangrijkste drijven ontbossing Amazone

De ontbossing van het Amazone-gebied in Brazilië is grotendeels te wijten aan te veeteelt. Dat blijkt uit een onderzoek van satellietbeelden door het Braziliaanse ministerie van leefmilieu. Opgemerkt wordt dat de voorbije jaren een gebied van een 719.000 vierkante kilometer werd ontbost, waarvan een oppervlakte van 62 procent werd ingenomen door graslanden voor de veeteelt. De landbouw nam slechts 5 procent van de ontboste terreinen in.

"Inmiddels wordt een oppervlakte van gemiddeld één hectare per koe gereserveerd," merkt Izabella Teixeira, Braziliaans minister van leefmilieu, op. "Dat is compleet onaanvaardbaar. Er is hier duidelijk sprake van verspilling, want het bosgebied wordt vervangen door een alternatief dat geen bijkomend inkomen of economische groei creëert." Uit de cijfers blijkt verder dat 21 procent van het ontboste gebied inmiddels opnieuw aan het regenereren is door een natuurlijk herstel of de aanleg van plantages.

Nog eens 12 procent wordt ingenomen door een brede waaier van activiteiten, zoals mijnbouw, woongebieden, overstromingszones en andere ontwikkelingen. Brazilië, dat het grootste gedeelte van het Amazone-gebied beheert, heeft er zich toe verbonden om de ontbossing tegen het einde van het decennium met 80 procent terug te schroeven. "Uit voorlopige cijfers blijkt echter dat het proces tijdens de voorbije twaalf maand in realiteit met ongeveer 15 procent is toegenomen." De Amazone is het grootste regenwoud van de wereld.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home