Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2011

Progressieve belasting zorgt voor gelukkige bevolking

Een vlaktaks, waarbij iedereen een even groot gedeelte van zijn inkomen aan de belastingen moet afdragen, leidt tot een lager maatschappelijk welzijn. Dat is de conclusie van een internationaal aan de University of Virginia. Een progressief belastingstelsel leidt volgens de Amerikaanse onderzoekers daarentegen tot gelukkiger burgers. Indien de maatschappij de doelstelling heeft om zijn burgers gelukkig te maken, is een overwogen belastingbeleid volgens de onderzoekers van groot belang.

"De bevolking van landen met de meest progressieve belastingsystemen lieten ook de meest positieve evaluatie over hun eigen leven optekenen," merkt onderzoeksleider Shigehiro Oishi, psycholoog aan de University of Virginia, op. "Bovendien maakt deze groep ook gewag van meer bevredigende ervaringen en minder vervelende gebeurtenissen dan mensen uit landen met minder progressieve belastingstelsels." Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met een grotere tevredenheid over de publieke goederen, zoals huisvesting, onderwijs en openbaar vervoer.

"Grotere overheidsbestedingen leiden op zich niet tot een groter geluksgevoel, hoewel de perceptie over het welzijn gekoppeld wordt aan de tevredenheid met openbare diensten," voert Oishi nog aan. "In realiteit werd er zelfs een licht negatieve correlatie opgetekend tussen de overheidsbestedingen en het gemiddelde geluksniveau. Maar dat heeft wellicht te maken met nationale verschillen in de efficiƫntie waarmee deze diensten worden aangeboden en de toegankelijkheid voor de bevolking."

"De Verenigde Staten besteden meer aan onderwijs en gezondheidszorg dan de andere ontwikkelde landen, maar haalt in die sectoren toch weinig hoge scores," geeft Oishi als voorbeeld aan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home