Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2011

Mannen zijn niet beter in ruimtelijk inzicht

Er is altijd onterecht verondersteld dat mannen beter zijn dan vrouwen in het oplossen van ruimtelijke problemen en dan ook een grotere natuurlijke aanleg hebben voor wiskunde en een reeks andere wetenschappen. Dat is gebleken uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of California bij twee Indiase gemeenschappen. De onderzoekers merken daarbij op dat het ruimtelijk inzicht wordt gevormd door de omgeving en niet afhankelijk is van het geslacht.

"Er is altijd beweerd dat mannen beter waren in het oplossen van ruimtelijke problemen," voert onderzoeksleider Moshe Hoffman aan. "Dat gegeven zou het verschil moeten verklaren in het aantal opleidingen in wiskunde en wetenschappen. Door dat ruimtelijk inzicht zouden mannen beter in staat zijn om zich in te beelden hoe bepaalde elementen in de loop van een proces in elkaar zouden passen in plaats van te werken met vallen en opstaan. Die theorie blijkt echter niet met de waarheid te stroken."

In een Indiase patrimoniale gemeenschap bleken mannen volgens de onderzoekers 36 procent sneller dan vrouwen de oplossing van een opgelegde puzzel gevonden te hebben. In een nabije gemeenschap, die matrimoniaal was gestructureerd, bleek er tussen de geslachten echter geen verschil opgemerkt te worden. "Dat geeft aan dat het verschil in de resultaten het gevolg is van culturele verschillen in plaats van geslachtsgebonden eigenschappen," merkt Hoffman op.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home