Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2011

Buurtbewoners cruciaal voor reddingswerken bij rampen

Het is heel belangrijk om zijn buren te kennen. Bovendien is het cruciaal om waarschuwingen ernstig te nemen. Dat zijn twee lessen die kunnen worden geleerd uit de aardbeving en tsunami die zes jaar geleden Japan hebben getroffen. Dat zegt Daniel Aldrich, professor politieke wetenschappen aan de Amerikaanse Purdue University. De onderzoeker waarschuwt ook dat privacy-bepalingen een hinder kunnen vormen bij reddingswerkzaamheden.

"Het kennen van de buren kan bij een ramp het verschil betekenen tussen leven en dood," merkt Daniel Aldrich op. "Overlevingskansen hangen vaak af van de integratie in de gemeenschap. Dat was vooral het geval in de Japanse kustgemeenschappen, waar oudere bewoners op anderen beroep moesten doen om geƫvacueerd te worden. De eerste reddingswerkers zijn immers geen professionelen, maar wel buren die wisten hoeveel mensen er in de nabijgelegen woningen leefden en die de gewoonten van de bewoners kenden, zodat ze wisten waar er naar overlevenden moest worden gezocht."

Aldrich voegde er aan toe dat vele dodelijke slachtoffers weigerden om geƫvacueerd te worden omdat ze uit ervaringen met vorige tsunami's meenden dat de vloed niet zo erg was als oorspronkelijk was gewaarschuwd. "Dat moet eraan herinneren dat elke waarschuwing uniek is," merkt hij op. "Wat vooraf is gebeurd, heeft geen enkel belang." Daarnaast stelde Aldrich dat er bij de reddingswerkzaamheden veel tijd verloren is gegaan omdat het omwille van de privacy-bescherming moeilijk bleek gezondheidsinformatie over de slachtoffers te verkrijgen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home