Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 08, 2011

Economie dankt edele metalen aan meteorieten

De toegankelijke voorraden edelmetalen zijn het resultaat van een bombardement met meteorieten meer dan tweehonderd miljoen jaar na de vorming van de aarde. Dat is de conclusie van een analyse van wetenschappers aan de University of Bristol in Groot-Brittannië van een aantal stalen van de oudste gesteenten van de aarde. De onderzoekers stellen dan ook dat de edele metalen die een groot gedeelte van de economie en industriële processen ondersteunen, toevallig op de planeet terecht zijn gekomen door een bombardement met ongeveer twintig miljard ton asteroïde-materiaal.

"Tijdens de vorming van de aarde zonk gesmolten ijzer naar het centrum van de planeet," merken de onderzoekers op. "Dat proces trok de grote meerderheid van de voorraden edele metalen - zoals goud en platinium - mee. In de kern van de aarde zijn er voldoende voorraden edele metalen aanwezig om het hele aardoppervlak met een laag van vier meter dik te bedekken. Daardoor zou de buitenste mantel van de aarde eigenlijk geen edele metalen meer kunnen bevatten, maar toch is die aanwezigheid tienduizenden keer hoger dan zou mogen verwacht."

Verondersteld werd dan ook dat de voorraden edele metalen in de mantel van de aarde afkomstig zouden zijn van een gigantische meteorieten-regen. Onderzoekers van de University of Bristol hebben die theorie getest en bevestigd aan de hand van gesteente uit Groenland dat bijna vier miljard jaar oud is. Die stenen bieden een beeld van de samenstelling van de aarde kort nadat de planeet was gevormd, maar voor de impact van de meteorenregen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home