Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2011

Sport wordt speelterrein van bionische superatleten

In het midden van de eeuw zullen de teams op de Rugby World Cup wellicht bestaan uit elite-sportmannen met bionische inplantingen, ingebouwde chips om de prestaties te volgen en shirts met nanotechnologie om kleine verwondingen te genezen. De wedstrijden zullen geleid worden door robots. De toeschouwers zullen de wedstrijden volgen vanuit luxueuze hotelkamers die het stadion omranden. Dat zegt Ian Yeoman, professor aan de Victoria University in Nieuw-Zeeland.

"Het beeld lijkt misschien op science-fiction, maar een aantal van die technologieën zijn al op de markt of worden op dit ogenblik ontwikkeld," voert professor Yeoman, die volgend jaar het boek 'Tomorrow's Tourism' lanceert, aan. Hij geeft toe dat zijn onderzoek zich toespitst op technologieën die mogelijk zijn en niet rekening houdt met een wenselijkheid. Hij stelt wel dat de ethiek constant verandert. Wat vandaag absoluut onmogelijk lijkt, kan volgens hem over twintig jaar misschien algemeen aanvaard zijn.

Bionische atleten - een samengaan van mens en robot - is volgens Yeoman duidelijk een realiteit aan het worden. "Genetische engineering biedt de mogelijkheid tot designer-babies," merkt hij op. "Bovendien zijn implantaten steeds meer gewoon geworden voor organen, beenderen en ledematen." Hij verwijst daarbij naar de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, die zich met twee prothese-benen geplaatst heeft voor de Olympische Spelen van Londen.

"Bovendien zijn er de zogenaamde nanobots, die de bloedsomloop kunnen binnendringen om cellen te voeden en afval af te voeren," merkt Yeoman op. "Mensen met injecties van deze nanobots kunnen uitstekende atleten worden. Nanotechnologie kan gebruikt worden bij textiel om microben en vervuiling te bestrijden. Dat wordt al gebruikt om de schoenen van atleten zuiver te houden. Volgens een aantal consulenten kan vooruitgang worden gebruikt om kwetsuren te detecteren vooral ze duidelijk worden."

Hij wijst er ook op dat vooruitgang in voeding en andere takken van de wetenschap een impact zullen hebben op de gezondheid en prestaties van atleten. "Het herstel na kwetsuren kan daarvoor met 300 procent worden versneld," aldus Yeoman. Verder heeft hij het over rugby-ballen met rfid-technologie en robot-lijnrechters, waardoor scheidsrechterlijke vergissingen grotendeels uitgesloten zullen kunnen worden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home