Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 06, 2011

Amerikaanse vakbonden gaan door dalperiode

Door de economische crisis en de problemen op de arbeidsmarkt maken de Amerikaanse vakbonden een moeilijke periode door. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute for Research on Labor and Employment aan de University of California. Het lidmaatschap van de vakbonden is volgens de onderzoekers op het einde van het tweede kwartaal tot op een historisch dieptepunt gedaald. De onderzoekers noemen de evolutie slecht voor de vakbonden, de werknemers en de economie in het algemeen, aangezien het fenomeen slechte economische omstandigheden weerspiegelt.

In het rapport wordt opgemerkt dat op dit ogenblik nog 11,8 procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking bij een vakbond is aangesloten. Dat is het laagste niveau sinds met de metingen tijdens de eerste helft van de jaren tachtig werden opgestart. Maar er wordt opgemerkt dat ook geruime tijd voordien het percentage vakbonds-aansluitingen hoger zal hebben gelegen dan het huidige niveau. De onderzoekers merken op dat de populariteit van de vakbonden wellicht tot het laagste niveau is gedaald sinds de Grote Depressie.

Volgens de onderzoekers is de terugval vooral te wijten aan de privésector, net zoals vorig jaar. "De recessie sloeg in eerste instantie toe in de sectoren die weinig vakbonds-activiteit kennen, zoals vastgoed en financiële instellingen," wordt er opgemerkt. "Maar naarmate de economische crisis zich verder uitspreidde, werden ook sectoren geraakt met een belangrijke vakbondswerking. Technisch verkeert de economie zich weliswaar in een herstelfase, maar de tewerkstelling blijft achter. Bovendien is er bij de meeste nieuwe banen weinig sprake van vakbondsactiviteit."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home