Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 06, 2011

Vooral kleine ruimtevaartprojecten worden bedreigd

De kosten van de twee nieuwe hoofdprojecten van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) - de bouw van een nieuwe ruimtetelescoop en de bouw van een nieuwe raket - dreigen het grootste gedeelte van het budget van de ruimtevaartorganisatie op te slorpen. Daardoor zouden er mogelijk onvoldoende middelen beschikbaar blijven voor andere projecten. Die waarschuwing komt van een groep Amerikaanse politici en wetenschappers.

"De budgetten voor de James Webb Space Telescope en de nieuwe raket zijn inmiddels al met miljarden dollars gestegen tegenover de eerste schattingen," aldus een nota van de politici en wetenschappers. Het budget voor de Webb-ruimtetelescoop is inmiddels al gestegen van 3,5 miljard dollar naar 8,7 miljard dollar. De prijs van de Orion-ruimtecapsule wordt inmiddels geraamd op een bedrag van 32 miljard dollar, wat volgens het rapport wellicht een onderschatting is.

"Gevreesd wordt dat de aandacht voor die grote projecten alle budgetten zullen opslorpen die normaal zouden worden voorzien voor minder opvallende afdelingen, zoals de robotmissies naar de planeet Mars en de ontwikkeling van een hele reeks satellieten," aldus de Amerikaanse krant The Orlando Sentinel. "Bovendien blijft de Amerikaanse overheid aansturen op belangrijke budgetbeperkingen bij de ruimtevaartorganisatie. Gevreesd wordt dat tegen het einde van het decennium nog slechts vijf missies per jaar rond aardwetenschappen zullen worden opgezet. Op dit ogenblik zijn er twintig missies per jaar."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home