Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2011

Nieuwsoverzicht

In het afluisterschandaal rond de opgedoekte Britse tabloid News of the World komt James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, steeds meer onder druk. In een hoorzitting van de bevoegde parlementscommissie hebben twee vroegere topmedewerkers van de tabloid immers gezegd dat James Murdoch met zekerheid kennis heeft gehad van een e-mail waaruit bleek dat niet alleen journalist Clive Goodman zich aan afluisterpraktijken schuldig had gemaakt. Juridisch manager Tom Crone gaf tegenover de commissie toe dat over de e-mail was gepraat en dat aan James Murdoch het probleem was voorgelegd om een oplossing uit te werken. Ook gewezen hoofdredacteur Colin Myler zei dat over het elektronisch bericht was gepraat. Murdoch zei niets van een e-mail te weten.


De luchtvaartcombinatie Air France-KLM gaat 700 miljoen euro tot 800 miljoen euro per jaar extra bezuinigen om het hoofd te bieden aan de economische onzekerheid en de groeiende concurrentie. Dat bedrag komt bovenop de eerder aangekondigde sanering van 470 miljoen euro. Pierre-Henri Gourgeon, bestuursvoorzitter van de luchtvaartmaatschappij, zou aan een groep vakbondsbestuurders hebben verteld dat er zwaar moet worden bespaard. De groep zou de kostenbesparingen willen gebruiken om zijn schulden te verlagen en investeringen te kunnen doen. Geen enkel bedrijfsonderdeel zou bij de bezuinigingsronde gespaard blijven. Topman Gourgeon zou ontslagen niet uitsluiten. Air France-KLM zou ook zijn groeiverwachting naar beneden hebben bijgesteld.


De Russische autoriteiten hebben voor het eerst gas gepompt door de 1.224 kilometer lange NordStream-aardgasleiding door de Baltische Zee. De pijpleiding verbindt Rusland met de Europese Unie. De eerste leveringen in Duitsland, waar de leiding aankomt, gebeuren volgens het Russische gasbedrijf Gazprom mogelijk eind oktober of begin november. Het zal immers ongeveer twee maanden duren vooraleer de druk in de leiding op een werkbaar niveau ligt en de hele pijplijn getest is op mogelijke lekken. Tegen eind volgend jaar zou nog een tweede pijpleiding klaar moeten zijn. NordStream zou vooral gebruikers in Duitsland, Tsjechië en Slovakije bevoorraden.


In heel Italië hebben tienduizenden manifestanten geprotesteerd tegen het besparingsplan van de Italiaanse overheid. Susanna Camusso, secretaris-generaal van de vakbond Confederazione Generale del Lavoro (CGIL), stelde dat het besparingsplan Italië geen enkel voordeel oplevert. Het land staat volgens haar aan de rand van de afgrond. Camusse stelde dat Italië een verantwoordelijke regering nodig heeft. De vakbond, die tot de manifestaties had opgeroepen, noemt het besparingsplan bijzonder onrechtvaardig, vooral omdat aan het arbeidsrecht wordt geraakt. Onder meer wordt het gemakkelijker om werknemers te ontslaan. De Italiaanse regering hoopt het besparingsplan tegen midden september te kunnen goedgekeurd krijgen.


De Europese overheden zouden zich opmaken voor een worstcase-scenario en beginnen na te denken over een manier om de Europese bankensector te ondersteunen. Volgens waarnemers onderzoeken medewerkers van verschillende Europese ministeries van financiën op welke manier er in noodgevallen nieuw overheidsgeld in de banken kan worden gepompt. De Europese topmedewerkers besloten rond de tafel te zitten omdat ze zich steeds meer zorgen maken dat er te weinig privégeld zal worden opgehaald voor het Griekse reddingsplan. Tot dusver ging men ervan uit dat het nieuwe hulpplan van 109 miljard euro deels zou worden gefinancierd door de banksector, maar als gevolg van de moeilijke marktomstandigen wordt gevreesd dat er te weinig middelen zullen kunnen worden opgehaald.


Martin Blessing, de topman van de Duitse Commerzbank, ziet ondanks de turbulentie op de markten geen grond voor paniek. Dat heeft Blessing gezegd op een bankenconferentie in Frankfurt. Blessing merkte op naar de toekomst met een zeker voorzichtig optimisme te kijken. Europa heeft volgens hem steeds getoond een stap vooruit te zetten wanneer het moeilijk wordt. Dat betekent niet dat Blessing de conjunctuur volledig rooskleurig inziet. Hij zegt uit te gaan van een zwakke groei. Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, zorgde eerder wel voor onrust te stellen dat de marktsituatie hem herinnert aan de herfst van drie jaar geleden. Het instorten van de Amerikaanse bank Lehman Brothers zorgde toen voor een wereldwijde recessie.


De Zwitserse nationale bank legt een minimumkoers van de frank tegenover de euro vast. Daarmee wordt gereageerd op de nieuwe recordkoers van de Zwitserse munt. De Zwitserse centrale bank tolereert geen wisselkoers meer waarbij minder dan 1,20 frank Zwitserse frank zou worden geboden voor één euro. De bank zegt de minimumkoers door de aankoop van valuta vastberaden te zullen doorzetten. De hoge koers van de Zwitserse frank - die door beleggers als een veilige haven in turbulente tijden wordt beschouwd - weegt zwaar door op de Zwitserse economie. Als gevolg van de maatregel verloor de frank al echter al wel terrein tegenover de euro.


Griekenland heeft een bedrag van 1,3 miljard euro opgehaald via de uitgifte van staatsleningen met een looptijd van zes maande. Daarbij werd een rente van 4,8 procent bedongen. Die rentevoet is iets kleiner dan een gelijkaardige uitgifte ongeveer een maand geleden. Dat heeft het Griekse agentschap van de Schuld gemeld. Griekenland moet zich voorlopig financieren via kortlopende leningen. Langlopende leningen, met rentevoeten van meer dan 17 procent voor tienjarige staatsobligaties, zijn uitgesloten voor Griekenland, dat in zwaar financieel weer verkeert en al een tijd de hele eurozone in gevaar dreigt te brengen. Griekenland haalde met deze actie drie keer meer op dan door de financiële markten werd verwacht.


Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, zegt niet te verwachten dat de Verenigde Staten en de wereld opnieuw in een recessie zullen belanden. Dat heeft Zoellick gezegd op een conferentie in Singapore. Zoellick gaf wel toe dat de risico's voor de wereldeconomie toenemen. Vooral de eurozone zou volgens hem aankijken tegen een bijzonder gevoelige periode. Zoellick voegde er aan toe dat de vooruitzichten voor de eurozone afhangen van de juiste beslissingen van de Europese politici. De verklaringen van de Wereldbank-topman kwamen er na nieuwe zware koersdalingen op de beurzen, uit vrees voor een recessie en de zorgen om de Europese schuldencrisis.


De noodlijdende Spaanse staatsbank Caja Mediterraneo (CAM) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 1,14 miljard euro. Caja Mediterraneo is één van de vijf Spaanse financiële instellingen die niet geslaagd zijn voor stresstest van de Europese banken. Spaanse banken zijn zwaar getroffen door de instorting van de markt van onroerend goed in eigen land, waardoor veel mensen niet meer in staat zijn om hun leningen af te lossen. Caja Mediterraneo kwam tijdens de maand juli van dit jaar in handen van de Spaanse overheid, na een kapitaalinjectie van 2,8 miljard euro en het afsluiten van een nieuwe kredietlijn van 3 miljard euro.


De Griekse regering heeft van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) meer tijd gekregen om de beslissingen te nemen die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank in een Frans televisie-interview gezegd. Volgens Trichet heeft de troika Griekenland opgedragen de afspraken over de noodzakelijke maatregelen na te komen. De Griekse regering heeft volgens Trichet de boodschap begrepen en zal volgens hem doen wat nodig is om de doelen te halen.De Griekse regering heeft laten weten er nog steeds van overtuigd te zijn dat het volgende deel van de toegezegde noodleningen deze maand zal worden uitgekeerd.


Zuid-Afrika gaat reclame voor alcohol verbieden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister voor volksgezondheid Aaron Motsoaledi bekendgemaakt bij de start van een conferentie van de World Health Organisation (WHO). Motosaledi benadrukte dat alcohol een factor van geweld is. Daarbij verwees hij naar de situatie in zijn eigen land, waar alleen aids een belangrijker doodsoorzaak is dan geweld. Sinds enkele weken woedt er in Zuid-Afrika een debat over een verbod op alcoholreclame. Volgens een aantal bronnen werkt een regeringsteam aan een aantal belangrijke beperkingen en een verbod voor sommige segmenten van de media. Een volledig verbod zou er echter niet komen. Zuid-Afrika staat op de 52ste plaats op de wereldranglijst voor alcoholgebruik.


Het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle Group werkt aan een beursintroductie. Het fonds heeft bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, een aanvraag ingediend voor een notering op de beurs in New York. Eerder werd al bekend dat een beursgang 1 miljard dollar van het investeringsfonds zou moeten opbrengen. Als de beursgang doorgaat, voegt Carlyle zich bij rivalen Blackstone en Kohlberg Kravis Roberts (KKR), die beiden al een notering hebben. Carlyle is met een beheerd vermogen van 153 miljard dollar één van de grootste investeringsfondsen ter wereld. Verwacht wordt dat de beursintroductie tijdens de eerste helft van volgend jaar zal kunnen worden doorgevoerd.


Het olieconcern British Petroleum (BP) investeert, samen met twee andere bedrijven, bijna 800 miljoen euro in de ontwikkeling van olieveld Kinnoull in de Noordzee. Het olieveld werd drie jaar geleden ontdekt en zou ongeveer 45 miljoen vaten olie omvatten. De productie van Kinnoull zal naar verwachting over twee jaar worden opgestart. Het olieveld is voor 77 procent eigendom van British Petroleum. Het Italiaanse energieconcern ENI heeft een belang van 17 procent in het olieveld. Het resterende pakket van ruim 6 procent is in handen van het bedrijf Summit. De piekproductie van het olieveld wordt geraamd op 45.000 vaten per dag. De productie zou per pijpleiding naar Teesside op de Britse kust worden getransporteerd.


Het Amerikaanse technologieconcern Apple opent twee nieuwe winkels in China. In Hongkong opent volgens een woordvoerder van het bedrijf nog voor het einde van het jaar het eerste Apple-filiaal zijn deuren. Ook Shanghai krijgt er een winkel bij. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu vier eigen winkels in de Chinese volksrepubliek. De producten van Apple zijn bijzonder populair in China, maar in grote delen van het land kunnen gegadigden alleen via internet een iPhone of iPad bestellen. Er zijn echter ook veel elektronicazaken die de apparaten verkopen zonder dat ze daarvoor de toestemming hebben. Daarnaast zijn er volop namaakversies van de Apple-apparten te koop.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home