Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2011

Europese kaasmarkt staat onder grotere druk

De kaasmarkt van de Europese Unie maakt een moeilijke periode door. Producenten konden in het verleden terugvallen op een comfortabele omgeving, maar die situatie is geƫvolueerd tot een moeilijke markt waar de stijgende melkprijzen de winstmarges bedreigen. Dat is de conclusie van een rapport van Rabobank. Na verse melk was kaas in de Europese Unie tot nu toe volgens de onderzoekers het meest populaire markt voor de zuivelsector, maar die situatie zou gevoelig aan het veranderen zijn.

"De mature Europese kaasmarkt wordt geconfronteerd met een dalende groei en druk op de winstmarges," stippen de onderzoekers aan. "Die evolutie is te wijten aan de betere prijzen die voor melkpoeder en boterproducten kunnen worden verkregen, waardoor de prijzen van de verse melk voor de kaasproducenten worden opgedreven. Onder meer in het Midden-Oosten en Aziƫ is er een toenemende vraag naar melkpoeder en boterproducten."

Er wordt opgemerkt dat de Europese kaasmarkt weliswaar een verdere groei zal kennen, maar daarbij zal volgens de onderzoekers een duidelijke vertraging optreden. Voor de eerste vijf jaar van dit decennium wordt gewag gemaakt van een groei met 0,6 procent, tegenover 1,1 procent tijdens de tweede helft van het voorbije decennium. Volgens Rabobank moeten de producenten zich onder meer proberen te richten op gebieden buiten de Europese Unie waar de groeiende vraag naar verse melk weinig ruimte open laat voor kaasproductie.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home