Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2011

Britse wetenschappers op zoek naar veertig jaar oude satelliet

Een team van Britse wetenschappers wil proberen om opnieuw contact te krijgen met de satelliet Prospero-X3, die veertig jaar geleden werd gelanceerd, maar waar de jongste vijftien jaar geen nieuws meer is van vernomen. Prospero-X3 is de enige satelliet in de geschiedenis die door een volledig Britse raket werd gelanceerd. De lancering gebeurde kort na de stopzetting van het Britse raketprogramma en was bedoeld om allerlei informatie over de ruimte in te winnen.

"De eerste uitdaging was het terugvinden van de originele codes om met Prospero te communiceren," merkt onderzoeksleider Roger Duthie op. "Dat was al een eerste moeilijkheid omdat het bureau dat verantwoordelijk was voor de lancering werd ontmanteld en opgedeeld over andere organisaties." Uiteindelijk werden de codes gevonden in de National Archives in Londen. Het team van Duthie moet ook een nieuw communicatiesysteem bouwen, want de originele versie is eveneens al lang verdwenen.

Eerst moet echter van de autoriteiten de toestemming verkregen worden om de betrokken radiofrequenties te mogen gebruiken, want ook die werden inmiddels door andere satellieten overgenomen. De onderzoekers moeten echter ook uitvinden of Prospero nog actief is, wat door de leeftijd van de satelliet niet erg waarschijnlijk wordt geacht. Indien de satelliet toch nog operationeel zou zijn, hopen de wetenschappers eind oktober een publieke presentatie te kunnen houden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home