Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 08, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe heeft de Duitse financiële steun voor Griekenland en het Europese noodfonds goedgekeurd. Een aantal Duitse eurosceptische academici en politici hadden gevraagd dat de financiële steun op zijn grondwettelijkheid zou worden getest. Onder meer wezen ze daarbij naar het Europese verdrag, waarin staat dat lidstaten geen schulden van elkaar mogen overnemen. Duitsland is de belangrijkste geldschieter voor de Europese financiële steunoperaties die werden gelanceerd. Indien de Duitse bijdrage onwettelijk was verklaard, zouden de gevolgen voor de eurozone desastreus zijn geweest. Wel wil het hof meer inspraak van het Duitse parlement bij toekomstige beslissingen over steunoperaties.


Het Amerikaanse bedrijf Groupon, online aanbieder van kortingsbonnen, bergt zijn plannen voor een beursgang voorlopig op. Groupon was van plan om eerstdaags zijn aandelen op de beurs te laten noteren en zou normaal gezien deze maand nog de intekenprijs daarvoor bekendmaken. Daarna was een roadshow gepland tijdens dewelke Groupon institutionele beleggers warm wilde maken voor de beursintroductie. Er werd geschat dat die intekenprijs het bedrijf op ongeveer 20 miljard dollar zou waarderen. De extreme volatiliteit op de aandelenbeurzen heeft er echter toe geleid dat Groupon de beursgang voor onbepaalde tijd uitstelt. Ook een aantal andere bedrijven hebben de voorbije periode hun beursplannen voorlopig opgeborgen.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft zijn chief executive Carol Bartz ontslagen. Financieel directeur Tim Morse komt tijdelijk aan het hoofd van het internetbedrijf, dat een moeilijke periode doormaakt. Carol Bartz (63) volgde twee jaar geleden Jerry Yang, oprichter van Yahoo, als chief executive van het internetbedrijf op. Het werd Yang kwalijk genomen dat hij, ondanks zware druk van de aandeelhouders van Yahoo, een overnamebod ter waarde van 47,5 miljard dollar van Microsoft geweigerd. Yahoo was één van de grote bedrijven uit de beginperiode van het internet, maar staat nu in de schaduw van jongere concerns, zoals Google en Facebook. De raad van bestuur van Yahoo zegt echter nog altijd enorme groeimogelijkheden te zien voor het bedrijf.


Bij het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service zullen de volgende drie jaar 138.000 banen moeten verdwijnen. Daarmee zal het overheidsbedrijf zijn personeelsbestand met ongeveer een kwart afbouwen. Dat heeft Patrick Donahoe, topman van het bedrijf, gezegd tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Eerder was er sprake geweest van 120.000 ontslagen. Donahoe zei de bedoeling te hebben om de jaarlijkse kosten met 20 miljard dollar te verminderen. Daardoor zouden de jaarlijkse kosten onder 60 miljard dollar zakken. Het Amerikaanse postbedrijf houdt nog ongeveer 425.000 personeelsleden overhouden. Drie jaar geleden telde het bedrijf nog 663.000 medewerkers. US Postal Service wordt echter al verscheidene jaren met financiële moeilijkheden geconfronteerd.


De Griekse regering heeft beslist om haar privatiseringsplannen versneld uit te voeren. Een eerste reeks activa wordt met onmiddellijke ingang overgemaakt aan het bevoegde fonds. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos gezegd. Het fonds voor de exploitatie van het Griekse staatspatrimonium zal volgens Venizelos gelast worden met de onmiddellijke opstart van een uitbreiding van de concessie van de luchthaven van Athene, de verkoop van staatsparticipaties in gasbedrijf Depa en oliebedrijf Helpe en de verkoop van een eerste reeks vastgoed van de staat. De Griekse regering heeft er zich toe verbonden om tegen het midden van het decennium voor 50 miljard euro te privatiseren. Dit jaar zouden activa voor een bedrag van 5 miljard euro moeten worden afgestoten.


Portugal heeft voor 854 miljoen euro aan staatspapier met een looptijd van drie maanden uitgegeven. Dat gebeurde tegen een rente van 4,959 procent, wat hoger is dan bij een vorige uitgifte. Half augustus had Portugal nog 985 miljoen euro aan overheidsobligaties uitgegeven met een looptijd van drie maanden tegen een rente van 4,854 procent. Portugal kreeg in mei van dit jaar een hulppakket van 78 miljard euro over drie jaar van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor een belangrijk bezuinigingsprogramma. Het waren de hoge rentevoeten op obligaties met een lange looptijd die Lissabon dwongen financiële hulp te vragen.


China telt op dit ogenblik 271 miljardairs. Dat is meer dan een verdubbeling op nauwelijks twee jaar tijd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Hurun. De allerrijkste Chinees is Liang Wengen, een grootaandeelhouder van Sany Group, een bedrijf dat zware machines maakt. Wengen bezit een vermogen van 8 miljard euro. Op de tweede plaats staat de drankenmagnaat Zong Qinghou met 7,6 miljard euro. De jongste miljardair in de lijst is de 43-jarige Robin Li Yanhong, topman van zoekmachine Baidu. Yanhong heeft een persoonlijk vermogen van 6,3 miljard euro. Bij de vijftig rijkste Chinezen worden negenentwintig vastgoedtycoons geteld.


Landen uit de eurozone die zich niet aan de gezamenlijke begrotingsafspraken houden, moeten veel harder worden aangepakt. Dat heeft de Nederlandse regering gezegd. Onder meer wil Nederland de aanstelling van een afzonderlijk Europees Commissaris die zou toezien op het naleven van de afspraken. Op die manier hoopt Nederland volgens premier Mark Rutte een grotere begrotingsdiscipline te kunnen afdwingen. Landen die hun begrotingstekort te ver laten oplopen, zouden volgens Rutte de bindende verplichting moeten opgelegd krijgen om maatregelen te nemen om hun overheidsfinanciën weer op orde te brengen, zoals hogere belastingen of lagere uitgaven. Nederland is ook voor strengere sancties bij het verkrijgen van subsidies en bij de bijdrage aan de Europese begroting.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de mondiale groeiverwachtingen verder bijgesteld. Dat blijkt volgens het Italiaanse persbureau Ansa uit een nieuwe voorlopige versie van de economische verwachtingen van de instelling. Voor dit jaar wordt nu uitgegaan van een mondiale economische groei van 4 procent. Volgend jaar wordt gerekend op een groei met 4,2 procent. Eind augustus had Ansa gewag gemaakt van een groei met 4,2 procent voor dit jaar en 4,3 procent voor volgend jaar. De verlaagde groeiverwachting is volgens Ansa hoofdzakelijk te wijten aan de economische vertraging in de eurozone. Het Internationaal Monetair Fonds publiceert nog deze maand zijn jongste verwachtingen. Eerder was daarbij een groei van 4,3 procent dit jaar voorzien en van 4,5 procent volgend jaar.


De Nederlandse energiebeurs APX-Endex is actief op zoek naar een koper. Dat zeggen verschillende bronnen uit de bancaire sector gemeld. Volgens hen zou het management van APX-Endex zich hebben laten overtuigen door externe adviseurs om aansluiting bij andere beursbedrijven te zoeken. Meerderheidsaandeelhouder Tennet liet eerder dit jaar al verstaan zijn belang van 56 procent in de energiebeurs mogelijk te willen verkopen, maar toen waren er nog geen concrete plannen voor de verkoop van het hele bedrijf. Volgens Mel Kroon, de topman van Tennet, zou APX-Endex enkele tientallen miljoenen euro waard zijn. Op APX-Endex handelen energiebedrijven, grootverbruikers en financiële partijen in elektriciteit en gas voor de Nederlandse, Belgische en Britse markt.


Autofabrikant Saab heeft bij de Zweedse rechter om bescherming tegen een faillissement gevraagd, als onderdeel van een vrijwillige reorganisatie. De voorgestelde reorganisatie vindt plaats in eigen beheer, een juridisch proces dat volgens de Zweedse wet is bepaald. Daarnaast wordt een onafhankelijke bewindvoerder aangesteld die nauw zal samenwerken met het managementteam van Saab Automobile. Na een goedkeuring door de rechtbank zal de vrijwillige reorganisatie worden uitgevoerd gedurende een initiële periode van drie maanden. Indien nodig kan de reorganisatieperiode worden verlengd met nog eens drie maanden, tot een maximum van twaalf maanden. Door financiële problemen ligt de productie bij Saab al maanden stil.


Het investeringsvehikel Vallares heeft een akkoord gesloten om het Turkse oliebedrijf Genel Energy over te nemen. Vallares is het investeringsfonds van Tony Hayward, gewezen topman van het olieconcern British Petroleum. De twee partijen willen zich richten op de ontwikkeling van olievelden in de Koerdische regio in het noorden van Irak. Vallares betaalt 2,1 miljard dollar voor Genel Energy. De combinatie gaat verder onder de naam Genel Energy, dat de notering van Vallares op de beurs van Londen zal overnemen. Tony Hayward blijft bestuursvoorzitter van de fusiegroep. Julian Metherell, gewezen topman van Goldman Sachs in Groot-Brittannië, wordt financieel directeur van het nieuwe Genel Energy.


De Ierse regering overweegt zijn belang van 25 procent in de nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus te verkopen. Heeft de Ierse minister voor transport Leo Varadkar tijdens de radiogesprek met een Ierse zender gezegd. De minister zei het Ierse aandeel in Aer Lingus niet meer als een strategisch belang te beschouwen. Dit maakt de weg vrij voor de verkoop van het belang. Maar een formele beslissing is volgens Varadkar nog niet genomen. Eerder beloofde Ierland om in ruil voor Europese noodsteun voor 2 miljard euro aan staatsbelangen te privatiseren. Varadkar gaf eerder aan dat privatiseringen in de luchtvaartsector daarvan een onderdeel zouden vormen.


De Spaanse oliegroep Repsol voert gesprekken met de machthebbers in Libië om de olieproductie te hervatten. Dat heeft een woordvoerder van het concern bevestigd. Hij voerde aan dat Repsol zo snel mogelijk naar Libië wil terugkeren. Repsol heeft al experts naar Libië gestuurd om de schade aan de olie-installaties op te nemen. Het Spaanse concern haalde in februari zijn buitenlandse personeel weg uit het olierijke Libië vanwege de gespannen politieke situatie. Libië vertegenwoordigt 3,8 procent van de wereldwijde olieproductie van Repsol. De Italiaanse energiemaatschappij Eni sloot vorige maand al een overeenkomst met de Nationale Overgangsraad (NTC) van Libië om de productie te hervatten.


De kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn vooruitzichten voor de wereldwijde auto-industrie voor dit jaar verlaagd tot een groei met 3,5 procent. Dat is het gevolg van de verslechterende economische omstandigheden. Eerder ging het ratingbureau uit van een toename met 5,1 procent. Ook voor volgend jaar voorziet Moody's een groeivertraging van 7,4 procent naar 6,5 procent. Het wordt volgens Moody's voor de sector lastiger om aan krediet te komen door een lagere economische groei in de volwassen markten en een stijgende rente, die de inflatie in groeimarkten zoals China en India moet beteugelen. Daarnaast voorziet Moody's dat de winstgevendheid van autofabrikanten verder onder druk komt te staan door de stijgende grondstofkosten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home