Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2011

Beton biedt grote kansen op energiebesparing

Met een brede waaier van maatregelen kan de ecologische voetafdruk van de meeste nieuwe betonnen gebouwen gevoelig worden teruggeschroefd. Ook de uitstoot van een aantal bestaande gebouwen kan door de ingrepen worden verlaagd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Concrete Sustainability Hub van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daarbij moet volgens de onderzoekers een energiebeheer voor de hele levenscyclus van een gebouw worden samengesteld. Gebouwen vertegenwoordigen in de Verenigde Staten ongeveer 40 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Onderzoeksleider John Ochsendorf, professor burgerlijke en ecologische bouwkunde aan het Massachusetts Institute of Technology, merkt op dat sommige maatregelen niet alleen het energieverbruik en de emissies van gebouwen terugschroeven, maar de eigenaars ook financiële besparingen opleveren. "Door gebruik te maken van de thermische mogelijkheden van beton voor de passieve opslag van zonne-energie, kan het materiaal de energiebehoeftes van gebouwen in belangrijke mate verlagen," voert Ochsendorf aan.

"Door beton tijdens de winterperiode aan het zonlicht bloot te stellen, kan tijdens de dag warmte worden opgeslagen, om het tijdens de nacht weer vrij te geven," merkt hij op. "Bovendien kunnen leidingen in betonnen vloeren, muren en zolderingen zowel voor verwarming als koeling worden gebruikt, waardoor een grotere efficiëntie en comfort kan worden gecreëerd dan bij systemen die gebaseerd zijn op de verwarming van de lucht in de ruimtes."

De grootste besparingsmogelijkheden zitten volgens Ochsendorf eerder in het beheer dan in de constructie van de gebouwen. "Bij de meeste consumptiegoederen - zoals computers - ligt het energieverbruik tijdens de operationele levensduur nagenoeg even hoog als bij de constructie," benadrukt hij. "Gebouwen gebruiken tijdens de operationele fase echter tien keer meer energie dan bij de constructie."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home