Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2011

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse openbare zender Rai Uno wordt er door de pers van beschuldigd de omroep ervan de Duitse televisiereeks 'Um Himmels Willen' te hebben gecensureerd omdat een aflevering het huwelijk van twee mannelijke personages in een katholiek klooster omvat. Mauro Mazza, directeur van Rai Uno, stelde echter dat de Duitse reeks heel lang loopt en er voor de start van het nieuwe seizoen een aflevering moest worden geschrapt. De bewuste aflevering werd volgens Mazza opgeofferd omdat de directie een polemiek wilde vermijden. Indien het huwelijk in het stadhuis bezegeld zou zijn, zou er volgens Mazza geen probleem zijn geweest. De homorechtenvereniging Gay Center heeft het echter over een zoveelste homofobe censuur door de Italiaanse staatstelevisie.


Een partijenoverschrijdende groep van Britse politici uit het Britse Lagerhuis en het Europees Parlement heeft 100.000 handtekeningen verzameld om in het Britse parlement een debat over het lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie op gang te brengen. In Groot-Brittannië kan enkel de regering een nationaal referendum op stapel zetten. Een petitie van 100.000 handtekeningen kan wel een debat in het parlement afdwingen. De Britse premier David Cameron zei eerder geen dwingende reden te zien voor een referendum. Hij stelde dat Groot-Brittannië binnen Europa een aantal zaken kunnen beïnvloeden die voordelig zijn voor het nationaal belang.


De Europese Commissie wil dat vanaf het midden van het decennium alle nieuwe modellen van auto's en lichte voertuigen uitgerust zijn met een systeem dat bij een ernstig verkeersongeval automatisch de hulpdiensten waarschuwt. Bestuurders of inzittenden zijn volgens de Europese Commissie net na een ongeval niet steeds in staat om meteen de hulpdiensten te bellen. Dat kan opgelost worden via het zogenoemde eCall-systeem, dat bij een zware aanrijding automatisch naar het Europese alarmnummer belt en de hulpdiensten de plaats van het ongeval meldt. Volgens de Europese Commissie wordt op die manier de tijd waarin de hulpteams ter plaatse komen gemiddeld met 40 procent ingekort in steden en met de helft op het platteland.


De Russische president Dmitri Medvedev heeft bij de onderzoekscommissie en de regering een diepgaand onderzoek bevolen naar het vliegtuigongeval met de Russische Yak-42 in de buurt van Jaroslav. Dat heeft Medvedev gezegd tijdens een bezoek aan de plaats waar het vliegtuig neerstortte. Bij het ongeval kwamen 43 mensen om het leven, waaronder nagenoeg alle spelers van het Russische ijshockeyteam Lokomotiv Yaroslavl. Slechts twee personen overleefden de ramp. Volgens ooggetuigen had het vliegtuig na de start moeite met klimmen en stortte het niet ver van het vliegveld van Jaroslav neer. Medvedev stelde dat er dringend maatregelen moet komen in de Russische luchtvaart, verwijzend naar een reeks ongevallen tijdens de voorbije zomer.


De Italiaanse Senaat heeft het nieuwe besparingsplan van premier Silvio Berlusconi goedgekeurd. Het nieuwe besparingsplan van 54,2 miljard euro moet helpen om de economische problemen en schuldencrisis van Italië aan te pakken. Onder druk van een aantal partijen was het pakket besparingen op het laatste ogenblik nog aangepast. In juli was al een besparingsplan van 48 miljard euro goedgekeurd. Dat betekent dat Italië voor meer dan 100 miljard euro aan besparingen zal doorvoeren. Bedoeling is dat Italië over twee jaar een begroting in evenwicht kan voorleggen. Het nieuwe plan moet nog wel worden goedgekeurd door de Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers.


Een exit of verwijdering uit de eurozone is niet mogelijk. Dat heeft de woordvoerder van Olli Rehn, Europees Commissaris van economische en monetaire zaken, gezegd in een reactie op suggesties van de Nederlandse regering dat Griekenland uiteindelijk tot een vertrek uit de eurozone gedwongen zou kunnen worden. Opgemerkt wordt dat het Verdrag van Lissabon een exit of verwijdering uit de eurozone niet toelaat. Een deelname aan de eurozone is volgens de woordvoerder onherroepelijk. Hij herhaalde ook dat een Griekse exit dan ook niet geen onderwerp vormt van het huidige debat over de aanpak van de eurocrisis. Er wordt ook gezegd dat de huidige voorstellen het mogelijk zullen maken om sneller sancties uit te vaardigen tegen landen die de regels met voeten treden.


Zoals werd verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rente onveranderd gelaten op 1,5 procent. Tegelijkertijd werden ook de groeivooruitzichten voor de eurozone naar beneden bijgesteld. De Europese Centrale Bank verwacht voor dit jaar een groei van 1,6 procent, terwijl eerder gewag gemaakt werd van 1,9 procent. Voor volgend jaar werden de verwachtingen van 1,7 procent naar 1,3 procent herleid. Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zegt dat de neerwaartse risico's voor de eurozone zijn toegenomen. In de tweede jaarhelft zou de economie in de eurozone volgens alvast zeer gematigd groeien. Anderzijds verkleint ook het inflatierisico. Voor dit jaar wordt een inflatie van 2,6 procent verwacht, terwijl volgend jaar 1,7 procent wordt voorzien.


De Zweedse rechter heeft het verzoek van Saab tot bescherming tegen schuldeisers afgewezen. Daarmee is het dochterbedrijf van het Nederlandse Swedish Automobile dichter bij een faillissement gekomen. Het moederbedrijf van Saab tekent wel beroep aan tegen de uitspraak. Volgens de rechtbank is uit de aanvraag van Saab niet duidelijk op te maken wanneer de aangekondigde Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. Andere door Saab aangedragen voorstellen voor de reorganisatie van het bedrijf blijven volgens de rechter te algemeen. In juni gaf Saab aan dat twee Chinese bedrijven, Pang Da en Youngman, een belang zouden nemen in het bedrijf. Deze deals wachten nog steeds op goedkeuring van de Chinese autoriteiten.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de eurocrisis bestrijden met een grotere economische integratie. Dat heeft Merkel aangekondigd in de Duitse Bundestag. Volgens Merkel mag een wijziging van de Europese verdragen geen taboe zijn als Europa de eurocrisis wil oplossen. Over de concrete inhoud van de verdragswijziging gaf de Duitse bondskanselier geen verdere verduidelijking, maar wel zei Merkel dat een sterker Europa nodig is, waarmee ze een opening creëerde naar een versnelling van de Europese economische integratie en dus een verdere overdracht van economische macht van de lidstaten aan Brussel. Tegelijkertijd benadrukte de Duitse bondskanselier een tegenstander te blijven van gemeenschappelijke euro-obligaties.


De Verenigde Staten en de Noord-Amerikaanse banken zijn de oorzaak van de huidige eurocrisis. Dat heeft de Braziliaanse gewezen president Luiz Inácio Lula da Silva in de Portugese hoofdstad Lissabon gezegd. Het is volgens Lula da Silva niet eerlijk dat Portugal, Griekenland, Spanje en andere kleine landen voor de crisis moeten betalen die door de speculaties van de Noord-Amerikaanse banken is veroorzaakt. Lula da Silva riep tevens de rijken van de wereld op hun verantwoordelijkheid op te nemen, al voegde hij er aan toe dat iedereen opofferingen zal moeten doen om de economische crisis te overwinnen. Lula da Silva zei wel dat de Eurpese Unie zijn crisis snel kan overwinnen. Europa heeft volgens hem het voordeel van een hoge ontwikkeling op sociaal vlak.


Timothy Geithner, Amerikaans minister van financiën, heeft gepleit voor een mondiale aanpak om de wereldeconomie te versterken. De minister zei zich te realiseren dat sommige landen, die gebukt gaan onder hoge tekorten en hoge leenkosten, geen andere keuze hebben dan zich te richten op het verbeteren van hun financiële positie. Anderen hebben volgens hem echter ruimte om meer groei te bevorderen of om bezuinigingen wat meer te spreiden. Geithner sloot een herhaling van de gecoördineerde maatregelen door de tien grootste centrale banken van twee jaar geleden echter uit. De wereld toonde volgens hem toen een uitzonderlijke eensgezindheid, maar hij merkte op dat de uitdagingen deze keer heel anders zijn en kunnen niet worden opgelost met de maatregelen van destijds.


De Russische Sberbank gaat de Oost-Europese actviteiten van de Oostenrijkse Volksbanken kopen, met uitzondering van een filiaal in Roemenië. Volksbanken was één van de banken die gezakt waren voor de Europese stresstests. De overname past in het streven van Sberbank, de grootste bank van Rusland, om zich uit te breiden buiten de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie. Sberbank betaalt een bedrag van 585 miljoen euro tot 645 miljoen euro voor Volksbanken, afhankelijk van de resultaten die de afdeling dit jaar kan voorleggen. De transactie zal naar verwachting dit jaar worden afgerond. Volksbanken staat na de mislukte stresstest onder verhoogde druk om activa te verkopen De bank kreeg twee jaar geleden een injectie van 1 miljard euro van de Oostenrijkse staat.


De sociale netwerksite Facebook heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar. Dat is een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Facebook maakt de resultaten zelf niet bekend. Volgens de bron bedroeg de nettowinst bijna 500 miljoen dollar. Hoewel een verdubbeling van de omzet niet makkelijk te bereiken is, waren de verwachtingen volgens de technologiewebsite Business Insider veel groter. Er werd tegen het einde van het jaar namelijk een omzet van 4 miljard dollar verwacht, waarvan 2 miljard dollar nettowinst. Dit zou kunnen betekenen dat de groei van de sociaalnetwerksite, die meer dan 750 miljoen leden telt, begint te vertragen.


De olieproductie in Libië zal ten vroegste over twee jaar opnieuw het niveau bereiken dat werd gerealiseerd voor de opstand tegen Mouammar Kadhafi. Dat heeft Maria van der Hoeven, directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), gezegd. Voor de opstand werden in Libië ongeveer 1,6 miljoen vaten olie per dag geproduceerd. De voorbije weken is de productie teruggevallen naar enkele tienduizenden vaten. Verschillende Europese oliemaatschappijen, zoals het Italiaanse ENI, het Franse Total en het Spaanse Repsol, hebben grote belangen in de Libische olie-industrie. Allemaal zijn ze hun terugkeer naar die markt aan het voorbereiden. Hoe vlot die terugkeer zal verlopen, zal volgens van der Hoeven afhankelijk zijn van het tempo van de politieke stabilisering.


Carol Bartz, de ontslagen topvrouw van het internetbedrijf Yahoo, heeft bij haar vertrek een bedrag van ongeveer 10 miljoen dollar meegekregen omdat haar contract vervroegd werd verbroken. Bartz had nog een contract voor anderhalf jaar bij het internetbedrijf. In een interview met het Amerikaanse magazine Fortune haalt Bartz zwaar uit naar het bestuur van Yahoo. Bartz zegt zich door de bestuursleden van het internetbedrijf bedrogen te voelen. Volgens Bartz werd ze telefonisch door Roy Bostock, voorzitter van de raad van bestuur, van haar ontslag op de hoogte gebracht. Bostock zou daarbij letterlijk de verklaring van een advocaat hebben voorgelezen. Bartz kwam twee jaar geleden aan het hoofd van het internetbedrijf.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home