Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2011

Roetstrategie belangrijk voor klimaataanpak

Het terugschroeven van de roetuitstoot kan wegsmelten van de ijskap op de noordpool sneller en economischer aanpakken dan andere maatregelen. Dat heeft Mark Jacobson, onderzoeker aan de Stanford University gezegd tijdens het recente jaarcongres van de American Chemical Society. Roetuitstoot, onder meer door dieselwagens, is volgens een aantal bronnen de tweede meest belangrijke factor in de opwarming van de aarde. Alleen de uitstoot van koolstofdioxide heeft nog een grotere impact.

"Het continue afsmelten van de poolkap dreigt tot een keerpunt te leiden dat een onomkeerbare klimaatverandering zal veroorzaken," voert Mark Jacobson aan. "Het ijs, dat het zonlicht reflecteert en warmte terugkaatst naar de ruimte, wordt door het afsmelten van de poolkap immers vervangen door donkerder water, wat de warmte absorbeert en de opwarming van het klimaat versnelt. Er is ook geen enkele strategie bekend om de zee opnieuw te kunnen bevriezen."

Uit de berekeningen van Jacobson blijkt dat het controleren van de roetuitstoot de opwarming boven het poolgebied over een periode van vijftien jaar met ongeveer 1,66 graden celsius zou kunnen controleren. "Dat zou bijna de volledige opwarming van het poolgebied tijdens de voorbije honderd jaar opslorpen," benadrukt hij. "Geen enkele andere maatregel kan op korte termijn een dergelijk resultaat voorleggen." Roet vertegenwoordigt ongeveer 17 procent van de klimaatverandering. Dat is meer dan de bijdrage van broeikasgassen zoals methaan.

Met agressieve nationale en internationale bijdragen zou de impact van roet volgens Jacobsen op vijf tot tien jaar echter met 90 procent kunnen worden teruggebracht. "In tegenstelling tot koolstofdioxide blijft roet immers slechts enkele weken aanwezig in de atmosfeer," merkt hij op. "Bovendien zijn er al technologische betaalbare middelen, zoals roetfilters, beschikbaar op de markt."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home