Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2011

Nieuwsoverzicht

Jürgen Stark, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, stapt op. Het ontslag zou te maken hebben met een conflict over het beleid van de centrale bank om obligaties op te kopen van noodlijdende eurolanden. De Europese Centrale Bank zelf maakt gewag van persoonlijke redenen, maar verdere details werden niet gegeven. Stark zou tegen het einde van dit jaar opgevolgd worden door Jörg Asmussen, huidig Duits staatssecretaris van financiën. Stark was vijf jaar bestuurder van de Europese Centrale Bank. Met hem verliest de instelling een tweede Duitse sterkhouder op minder dan één jaar. Eerder stapte ook raadslid Axel Weber op. Ook Weber zou het niet eens zijn geweest met de beslissing van de instelling om obligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen.


De Zweedse vakbonden Unionen en Sveriges Ingenjörer, vertegenwoordigers van respectievelijk bedienden en ingenieurs, hebben aangekondigd het faillissement voor autobouwer Saab te zullen aanvragen indien de werknemers over drie dagen nog niet zijn betaald. IF Metall, de vakbond van bijna 1.500 fabrieksarbeiders, heeft nog geen concreet tijdsbestek genoemd voor het indienen van een faillissementsaanvraag voor Saab. Maar woordvoerder Stefan Löfvén zei niet lang meer te kunnen wachten. Saabs voorman Victor Muller heeft tegenover Zweedse media aangegeven dat het geld voor de salarissen van de 3.600 Saab-medewerkers aanwezig is, maar dat het nog niet kon uitgekeerd worden vanwege de schulden bij toeleveranciers. Die krijgen volgens de Zweedse wet voorrang op de lonen.


Misschien moet de Europese Unie lidstaten met buitensporige begrotingstekorten straffen door hun vlaggen voor de Europese gebouwen halfstok te hangen. Dat heeft Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, geopperd in een Duits kranteninterview. Volgens Oettinger zou de maatregel vooral een symbolische waarde hebben, maar vooral een ontradend effect hebben. Een woordvoerder van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zei achteraf dat Oettingen sterke beeldtaal gebruikte en voerde aan dat eurocommissarissen zich soms ook in eigen naam en als politici uitspreken. Oettinger is in Duitsland lid van de conservatieve partij van bondskanselier Angela Merkel.


De ontslagen bij de noodlijdende Bank of America zouden veel hoger zijn dan eerst vooropgesteld. Er zouden scenario's circuleren waarbij uitgegaan wordt van een afbouw van 40.000 banen. Dat zou neerkomen op 14 procent van het personeelsbestand. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het cijfer zou echter geenszins vastliggen en kan dus nog wijzigen. Eerder werd gesproken over 10.000 bedreigde banen, waarna onlangs een cijfer van 30.000 uitlekte. De herstructurering die Bank of America aankondigde zou over drie jaar worden gespreid en deels gebeuren via natuurlijke afvloeiingen en een aanwervingsstop. Bank of America gaat dit kwartaal al 3.500 banen schrappen. De betrokken zouden tegen eind september al verdwijnen.


De deadline aan het einde van dit jaar voor de integratie van Porsche in Volkswagen wordt niet gehaald. Eerst moeten nog belangrijke juridische hindernissen worden genomen. Aanvankelijk was het plan om Porsche aan het einde van dit jaar als tiende merk aan de groep Volkswagen toe te voegen. In de Verenigde Staten loopt echter nog een miljardenclaim tegen Porsche wegens manipulatie van de markt. Die aanklacht liep Porsche op nadat twee jaar uit alle macht werd geprobeerd de waarde van het bedrijf op te schroeven in een poging om Volkswagen over te nemen. Uiteindelijk liepen de schulden van Porsche daardoor op tot 11,4 miljard euro. Daarmee daalde ook de waarde van de aandelen en werd het voor Volkswagen mogelijk om Porsche over te nemen.


Sinds de aanslagen van nine-eleven tien jaar geleden zijn de veiligheidskosten van de luchthavens vervijfvoudigd. Dat blijkt uit cijfers die Europees parlementslid Saïd El Khadraoui heeft verzameld. Na de aanslagen en de terroristische dreigingen die er op volgden namen de veiligheidsvoorschriften fors toe. De controles werden gevoelig aangescherpt. Al die maatregelen hebben echter een kostprijs. Voor de aanslagen spendeerden de luchthavens tussen de 5 procent en 8 procent van hun operationele kosten aan veiligheid. Nu gaat tussen de 29 procent en 35 procent van de werkingsmiddelen naar veiligheid. Per tien personeelsleden op de luchthavens zijn er vier mensen actief betrokken bij veiligheidscontroles.


De internationale scheepvaartsector wil dat de Verenigde Naties blauwhelmen inzetten om het groeiende piraterijprobleem in de Indische Oceaan aan te pakken. Dat heeft de International Chamber of Shipping in een brief gemeld aan Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De International Chamber of Shipping, die 90 procent van de sector vertegenwoordigt, vergelijkt de regio rond de Golf van Aden en de Indische Oceaan, waarlangs 12 procent van alle olie passeert, met het wilde westen. De huidige aanpak levert volgens de organisatie geen resultaten op en er is naar eigen zeggen een krachtige nieuwe strategie nodig. In het eerste halfjaar vielen Somalische piraten 187 schepen aan, waarbij een recordaantal van 22 schepen werd gekaapt.


De Franse energiegroep Total heeft een belangrijke gasbron gevonden in de Kaspische Zee. Dat heeft het Franse concern gemeld. De vondst bevindt zich nabij het schiereiland Absheron in Azerbeidzjan, op honderd kilometer van hoofdstad Baku. De eerste resultaten tonen dat er een potentieel van duizenden miljarden kubieke meter gas en condensaat aanwezig is. De gasbron zit op een diepte van vijfhonderd meter. Marc Blaizot, onderzoeksdirecteur van Total, noemt de vondst het resultaat van de nieuwe exploratiestrategie van het concern. De vondst ligt vijfentwintig kilometer naast het veld Shah Deniz, dat door Total en GdF Suez wordt beheerd in samenwerking met het Azerische staatsbedrijf Socar.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn eerder aangekondigde banenplan voorgesteld. Daarmee reageert Hiermee reageert de Amerikaanse president op de tegenvallende cijfers op het gebied van werkgelegenheid. Obama is onder meer van plan om de belastingen te verlagen voor kleine bedrijven en werknemers. Verder wordt er geinvesteerd in infrastructuurprojecten. Scholen worden opgeknapt en vliegvelden gemoderniseert. Het banenplan zou de Amerikaanse overheid 447 miljard dollar kosten. Het plan moet echter nog worden goedgekeurd in het Amerikaanse Congres. Obama wil dat het banenplan uiterlijk eind dit jaar wordt goedgekeurd. Tot nu toe hebben de republikeinen de economische plannen van de president echter steeds afgewezen.


De microbloggingdienst Twitter heeft inmiddels meer dan honderd miljoen actieve gebruikers. Dat heeft Dick Costolo, algemeen directeur van Twitter, bekend gemaakt. Dat betekent echter niet dat de site honderd miljoen twitteraars telt. Ongeveer 40 procent heeft de voorbije maand zelf geen berichten geplaatst, maar het platform wel gebruiken als nieuwskanaal om onder meer bepaalde media of beroemdheden te volgen. In totaal heeft de site tweehonderd miljoen geregistreerde gebruikers. De helft daarvan logt minstens elke maand in en wordt daardoor beschouwd als een actief gebruiker. Ongeveer 50 miljoen gebruikers zouden elke dag inloggen. In totaal trekt de website ongeveer 400 miljoen bezoekers per dag. Costolo verwacht eind dit jaar 126 miljoen actieve gebruikers.


Het internetbedrijf Google heeft de Amerikaanse besprekingssite Zagat, gespecialiseerd in de restaurant-sector, overgenomen. De overname moet het internetbedrijf versterken met lokale resultaten, waar Google op dit ogenblik nog niet bijzonder sterk staat. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt. Op de site van Zagat kunnen bezoekers recensies lezen van restaurants uit meer dan honderd steden in de wereld. Zagat werd meer dan dertig jaar geleden opgericht. De nieuwe dochter wordt gekoppeld aan Google Maps. Marissa Mayer, vice-president van Google, wijst erop dat Zagat met behulp van enquêtes nog voor de opkomst van het internet gebruikmaakte van zogenaamde user-generated content.


Het bruto binnenlands product (bbp) van Japan is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 2,1 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is gebleken uit aangepaste gegevens van de Japanse overheid. Eerder was men nog uitgegaan van een inkrimping van 1,3 procent. Voor Japan betekent dit meteen het derde opeenvolgende kwartaal met een economische terugval. In maart van dit jaar werd het land getroffen door een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami en een nucleaire ramp, waarna de industriële productie een forse terugslag kende. De grotere terugval tijdens het tweede kwartaal is te wijten aan een daling met 0,9 procent van de kapitaalsinvesteringen, terwijl er oorspronkelijk gerekend was op een stijging met 0,2 procent.


Mode-ontwerper John Galliano heeft van een rechter in Parijs een voorwaardelijke boete gekregen voor antisemitische en racistische uitspraken. Het openbaar ministerie had een boete van 10.000 euro geëist. Galliano riskeerde maximaal zes maanden cel en een boete van 22.500 euro. Galliano had op het terras van bistro La Perle in Parijs een jong koppel met antisemitische uitspraken uitgescholden. Ook zou hij een vrouw op basis van haar uiterlijk hebben gediscrimineerd. Op internet verscheen een video waarin een dronken Galliano zijn bewondering uitspreekt voor Hitler. Daarop werd Galliano door zijn werkgever Dior ontslagen. Volgens hemzelf was zijn gedrag te wijten aan de invloed alcohol, valium en slaapmiddelen. Hij is na zijn ontslag behandeld in een ontwenningskliniek.


Het Griekse ministerie van financiën heeft de namen vrijgegeven van ongeveer zesduizend ondernemingen die de Griekse staat samen nog 30 miljard euro aan achterstallige belastingen moeten betalen. De bekendmaking is volgens de Griekse media een poging van de regering om de inkomsten op te drijven. De lijst, waar verschillende Griekse staatsbedrijven op staan, wordt aangevoerd door de Griekse nationale spoorwegmaatschappij Ose, die de Griekse staat nog 1,26 miljard euro schuldig zou zijn. De Atheense busmaatschappij Oasa volgt op een tweede plaats met een schuld van 163,5 miljoen euro. Volgens de Griekse regering zal de transparantie ook het vertrouwen van de belastingbetaler in het ministerie van financiën verhogen.


De Europese Commissie maakt de derde tranche van hulp voor Ierland vrij. De derde schijf, die in twee keer uitbetaald zal worden eind september en eind oktober, bedraagt 5,5 miljard euro. De steun kadert in het reddingsplan dat vorig jaar voor Ierland samen met het Ineternationaal Monetair Fonds (IMF) werd opgezet. De Europese Commissie merkte op dat Ierland belangrijke vooruitgang heeft geboekt op het vlak van fiscale consolidatie, de versterking van de financiële sector en groeiversterkende structurele maatregelen. Er wordt aan toegevoegd dat het Ierse besparingsprogramma op koers zit. Eerder gaf de Europese Commissie al een bedrag van 15 miljard euro vrij aan Ierland. Vorig jaar werden aan Ierland leningen voor in totaal 45 miljard euro, gespreid over drie jaar, toegezegd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home