Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2011

Innovatie minder gevoelig voor economische crisis

De export van geavanceerde technologie-productie heeft minder te lijden onder de economische crisis dan minder innovatieve goederen. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse National Science Foundation (NSF). Opgemerkt wordt dat de uitvoer van Amerikaanse geavanceerde technologie-producten twee jaar geleden een waarde vertegenwoordigde van 245 miljard dollar. Dat betekende weliswaar een daling met 9 procent tegenover het jaar voordien, maar dat is gevoelig minder dan de terugval met 20 procent die bij minder innovatieve goederen werd opgemerkt.

Er wordt echter opgemerkt dat de export van geavanceerde technologie-productie bij de heropleving van de economie ook minder snel groeit dan de uitvoer van andere goederen. "Vorig jaar kende de sector van de geavanceerde technologie-producten een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien," aldus het rapport. "De export van andere Amerikaanse goederen liet echter een stijging met 23 procent optekenen."

Verder wordt opgemerkt dat de export van geavanceerde technlogie-producten naar Azië twee jaar geleden sterker terugviel dan de uitvoer naar de Europese Unie en de regio van de North Atlantic Free Trade Agreement (Nafta). De export naar Azië viel met 15 procent terug tot 79 miljard dollar. Dat was vooral te wijten aan de terugval in elektronica-exporten naar Azië, de belangrijkste uitvoermarkt voor Amerikaanse innovatieve producten. Daarnaast werd ook een terugval opgetekend in de export van informatie en communicatie.

Azië liet vorig jaar echter ook een snellere groei optekenen dan Nafta en de Europese Unie.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home