Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2011

Seksuele content in muziek gevoelig toegenomen

De seksuele content in de populaire muziek is de voorbije vijftig jaar gevoelig toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Brigham Young University. De Amerikaanse onderzoekers merken op dat vooral mannelijke en niet-blanke muzikanten tijdens de voorbij twee decennia geneigd bleken muziek te maken met seksuele boodschappen. Dat kan volgens de onderzoekers zware gevolgen hebben, waarbij jonge mannen aangeleerd wordt om zich seksueel agressief te gedragen en aan jonge vrouwen wordt aangeleerd om seksueel plezier te voorzien voor anderen.

"Jongeren consumeren de jongste jaren 45 procent meer muziek dan vroeger," merken de onderzoekers op. "Dat is in belangrijke mate te wijten aan de groeiende populariteit van muziekdragers zoals de iPod. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat er een sterke band kan worden vastgesteld tussen de blootstelling aan seksuele media en seksuele activiteit. Tieners blijken de seksuele activiteit van hun generatie te overschatten. Entertainment-media vormen één van de belangrijke pijlers van die verkeerde percepties."

"De hedendaagse muziek omvat veel meer seksuele referenties dan vijftig jaar geleden," voeren de onderzoekers nog aan. "Hoewel niet alle seksuele referenties dezelfde impact hebben, heeft degraderende en geseksualiseerde muziek een negatieve impact op tieners. Vooral tienermeisjes kunnen daardoor aangezet worden om zichzelf alleen vanuit een seksueel perspectief te bekijken, wat kan leiden tot negatieve percepties over het eigen lichaam, depressies, eetstoornissen en druggebruik."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home