Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2011

Positieve perceptie verleden belangrijk voor gezondheid

De houding van het individu tegenover ervaringen uit het verleden, belevingen in het heden en verwachtingen naar de toekomst hebben een impact op de percepties over de eigen gezondheid en levenskwaliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad de Granada. De sterkste indicator daarbij is volgens de Spaanse onderzoekers de perceptie over het verleden. Een negatieve perceptie over het verleden is volgens hen een belangrijke indicator voor een slechte gezondheid.

"Personen die een negatieve opstelling hebben tegenover het verleden, blijken ook een pessimistisch of fatalistische houding tegenover huidige gebeurtenissen aan te nemen," merkt onderzoeksleider Cristian Oyanadel op. "Dat leidt tot grotere problemen in relaties. Bovendien geven de betrokkenen signalen van een lagere levenskwaliteit aan. Deze groep lijkt het moeilijk te hebben om in hun dagelijks leven een fysieke inspanning te doen en zijn ook fysiek beperkt in de werkomgeving."

"Er wordt meer gewag gemaakt van lichaamspijn en deze groep loopt ook een grotere kans om ziek te worden," voert Oyanadel verder aan. "Deze groep heeft ook vaak symptomen van angsten en depressies en vertoont ook vaak gedragsveranderingen. Mensen die daarentegen positieve lessen trekken uit het verleden zijn meer gericht op het realiseren van toekomstige doelstellingen en leggen daarbij de lat vaak hoog, maar deze groep vergeet niet om op een aangename manier van het heden te genieten."

Deze laatste groep geniet volgens de onderzoekers ook fysiek en mentaal van een betere gezondheid. Ook loopt deze groep ook minder risico's op ziekte of lichamelijke ongemakken. "Personen die echter helemaal op de toekomst zijn gericht, zetten hun persoonlijke doelstellingen en voor alles en vergeten op een aangename manier van het heden te genieten," wordt er opgemerkt. "Deze mensen hebben ook weinig banden met positieve ervaringen uit het verleden. Hoewel deze groep mentaal en fysiek niet ongezond is, ligt de levenskwaliteit toch lager bij de meer evenwichtige opstelling."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home