Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 14, 2011

Risicomijding is belangrijke rem op ondernemerschap vrouw

Vrouwen kiezen minder snel voor een carrière als ondernemer dan mannen, doordat zij risicovolle situaties het liefst uit de weg gaan en van nature minder competitief ingesteld zijn. Dat blijkt uit recent internationaal onderzoek van de Duitse universiteit van Wuppertal, dat een verklaring probeert te bieden voor de seksekloof die er bestaat op het gebied van ondernemen. De onderzoekers hebben een aantal persoonlijkheidskenmerken verzameld, die gezamenlijk leiden tot de individuele geschiktheid voor het ondernemerschap.

Die individuele geschiktheid voor het ondernemerschap bestaan volgens de onderzoekers niet alleen de bereidheid tot het nemen van risico’s en competitiedrang, maar ook uit zelfverzekerdheid, innovatievermogen, optimisme, efficiëntie, proactiviteit en eigen verantwoordelijkheid. Er wordt opgemerkt dat vooral de twee eerstgenoemde eigenschappen bepalend zijn. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen die hoog scoren op de kenmerken er vaker de voorkeur aan geven eigen baas te zijn en eerder stappen zetten om een eigen bedrijf te beginnen.

Vrouwen scoren gemiddeld genomen op alle eigenschappen lager dan mannen, maar blijken vooral achter te blijven op het gebied van competitiviteit en de bereidheid risico’s te nemen. De verschillen in proactiviteit en eigen verantwoordelijkheid daarentegen zijn veel kleiner. De individuele geschiktheid zou volgens de onderzoekers tussen 8 procent en 16 procent vertegenwoordigen van de seksekloof die er bestaat bij de wens om ondernemer te worden. Bij het gemanifesteerde ondernemerschap zou dat oplopen tot 21 procent.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home