Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Facebook bereidt een Amerikaanse beursgang voor, die eind volgend jaar moet plaatsvinden. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Daarmee stelt het bedrijf achter de populaire socialenetwerksite de beursgang langer uit dan algemeen werd verwacht. Waarnemers hielden rekening met een beursnotering in april volgend jaar, terwijl er ook druk werd gespeculeerd over een beursgang in de loop van dit jaar. Volgens de bronnen wil topman en oprichter Mark Zuckerberg wachten om zijn personeel geconcentreerd te laten werken aan nieuwe producten, zonder de afleiding van een grote financiële operatie. De potentiële waarde van Facebook werd eerder dit jaar geraamd op ongeveer 66,5 miljard dollar.


De Franse groep SOS Racisme dreigt het technologiebedrijf Apple aan te klagen wegens de applicatie 'A Jew or not a Jew?' voor de iPhone. Met de applicatie kan worden nagegaan of beroemdheden en andere bekende figuren van joodse afkomst zijn of niet. SOS Racisme vond de applicatie niet alleen schokkend, maar noemde ze ook illegaal. De organisatie vraagt Apple dan ook om het product uit de AppStore te verwijderen. Volgens de antiracismegroep is de applicatie in strijd met de Franse wetgeving die het verzamelen verbiedt van persoonlijke gegevens van mensen zonder hun medeweten.
Frankrijk riep na de Tweede Wereldoorlog een strenge wetgeving in het leven die het verzamelen verbiedt van persoonlijke gegevens op basis van geaardheid, politieke overtuigingen, ras en religie.


Het ratingagentschap Fitch heeft de kredietrating van vijf Spaanse regio’s verlaagd, waaronder die van het machtige Catalonië. De ingreep kwam er naar eigen zeggen als gevolg van de sterke toename van de schuldgraad van de regio's. Spanje telt zeventien deelstaten met verschillende graden van autonomie. Hun budgettaire toestand vormt een bedreiging van de Spaanse plannen om het nationale begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 6 procent van het bruto binnenlandse product. Volgend jaar wil Spanje het deficit verminderen tot 3 procent. Twee jaar geleden bedroeg het tekort nog ruim 11 procent. Fitch waarschuwde dat ook de Spaanse rating een neerwaarts risico vertoont, als gevolg van de problemen bij de regio’s.


Jacques Delors, gewezen voorzitter van de Europese Commissie, heeft zwaar uitgehaald naar zijn landgenote Christine Lagarde, die aan het hoofd staat van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens Delors beging Lagarde een zware politieke fout toen ze de problemen bij de Europese banken met Griekse schuld in de portefeuille in de openbaarheid heeft gebracht. Wanneer ze problemen vreesde, had Lagarde volgens Delors met de betrokken regering moeten gaan praten. Door de openbaarheid heeft Lagarde volgens Delors de speculatie gevoed. Om de paniek te stoppen, moeten de Europese regeringen volgens Delors dringend het reddingsplan voor Griekenland ratificeren.


De Italiaanse overheidsschuld heeft in juli de nieuwe recordhoogte van 1.911,8 miljard euro bereikt. Dat blijkt uit gegevens van de Italiaanse nationale bank. In juni ging de Italiaanse schuld al voor het eerst boven 1.900 miljard euro. De Italiaanse schuld bedraagt momenteel ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product. Dat zou volgend jaar weer lichtjes dalen naar 119,4 procent. De torenhoge schuldenberg zorgt voor onrust, terwijl het overheidstekort van Italië lager ligt dan dat van verschillende andere Europese landen. De Italiaanse Kamerleden hebben inmiddels wel ingestemd met een bezuinigingsplan van 54,2 miljard euro. Door dat plan moet Italië over drie jaar een begrotingsevenwicht kunnen bereiken en zijn schuldenberg verminderen.


De Europese Centrale Bank (ECB) zal in totaal 575 miljoen dollar lenen aan twee banken uit de eurozone. Het is de eerste keer sinds midden augustus dat een bank zich tot de Europese Centrale Bank wendt om dollars te krijgen. Dat wordt als een signaal gezien dat de banken moeilijkheden ondervinden om dollars te lenen op de financiële markten. De operatie bij de Europese Centrale Bank gebeurt tegen een rente van 1,1 procent. Dat niveau ligt boven het tarief dat banken onderling hanteren. Eerder had de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van een anonieme manager gemeld dat de Franse bank BNP Paribas geen toegang meer heeft tot leningen in dollars. BNP Paribas sprak het berichtlater met klem tegen.


Een vliegticket valt volgend jaar tot 5 procent duurder uit. De hogere prijzen zullen zowel op Europese als op intercontinentale vluchten moeten worden betaald. Dat blijkt uit vooruitzichten van consulent Advito, gespecialiseerd in de reissector. Aan de basis van de stijging liggen volgens de consulent onder meer de hogere vraag en de samenwerking tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen. Er wordt aan toegevoegd dat bovendien de aankoop van emissierechten voor kooldioxide doorgerekend zal worden, terwijl de prijzen ook zouden kunnen stijgen door extra kosten voor het betalen met een kredietkaart. De olieprijs speelt volgens Advito eveneens een rol. Wanneer de olieprijs met 10 dollar toeneemt, zouden de vluchttarieven met ongeveer 3 procent stijgen.


Jongeren vinden de iPhone niet meer cool. Dat beweert Martin Fichter, topman van HTC Group, een belangrijke concurrent van Apple. Jongeren haken volgens Fichter af omdat ook hun vaders een iPhone hebben. Fichter zegt tot die vaststelling gekomen te zijn toen hij zijn dochter naar de universiteit bracht en bij de andere studenten peilde naar de populariteit van de iPhone. Geen enkele student zou nog een iPhone hebben gehad, maar wel toestellen van concurrenten of Chinese fabrikanten in bezit hebben. Er is volgens Fichter dan ook iets interessants aan de hand op de smartphonemarkt. De iPhone wordt volgens hem immers minder cool dan hij eerst was.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van de Franse banken Société Générale en Crédit Agricole met een niveau verlaagd. Dat heeft de kredietbeoordelaar in een mededeling bekendgemaakt. BNP Paribas blijft voorlopig gespaard van een ratingverlaging, maar de kredietbeoordelaar zegt de bank wel in het oog te blijven houden. Er deden al enkele dagen geruchten de ronde over een nakende afwaardering. De beslissing van Moody's houdt naar eigen zeggen verband met de blootstelling van de Franse banken aan Griekenland, dat met een zware schuldencrisis kampt. Franse banken hebben veel meer kredieten uitstaan in Griekenland dan hun Duitse of Britse collega's. BNP Paribas is er de grootste partij met tussen de 3,6 miljard euro en 4miljard euro aan schuldpapieren.


De Chinese premier Wen Jiabao heeft beloofd dat China de Verenigde Staten en de Europese landen door hun schuldencrisis zal helpen, maar gaf ook te kennen dat zij eerst hun eigen financiën in orde moeten brengen. China denkt volgens Wen Jiabao dat de Europese economie weer kan opleven en zal zijn investeringen in Europa blijven opvoeren. De Chinese regeringsleider wees er evenwel ook op dat de ontwikkelde landen een verantwoordelijk fiscaal en monetair beleid moeten voeren. China wil dat de Europese Unie en de Verenigde Staten in ruil voor de steun hun markten openstellen. Wen verwees ook naar de vraag van China om door de Europese Unie als markteconomie beschouwd te worden.


De strijd tussen het Zuid-Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Apple over hun tabletcomputers gaat een nieuwe fase in. Samsung gaat namelijk in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Düsseldorf, die onlangs het verkoopverbod van de nieuwe tabletcomputer Galaxy van het Zuid-Koreaanse concern in Duitsland bevestigde. Samsung moet het beroep binnen de twee maanden motiveren, waarna Apple de gelegenheid krijgt om te repliceren. Nadien zou dan een termijn vastgelegd worden om te onderhandelen. Het ziet er dus naar uit dat Samsung in de commercieel interessante kerstperiode geen tablets zal kunnen verkopen in Duitsland. Apple vindt dat de tabletcomputers van Samsung te veel gelijkenissen vertonen met zijn populaire iPad.


Hotelgroep Accor gaat zijn budgethotels herpositioneren rond de merknaam Ibis. Concreet worden de hotels van de groepen All Seasons en Etap Hotel respectievelijk onder de namen Ibis Styles en Ibis Budget in de markt geplaatst. De Ibis-hotels blijven hun naam houden. De operatie moet over twee jaar overal doorgevoerd zijn. Door de nieuwe segmentatie zullen volgens Accor de toegankelijkheid, de samenhang en de kracht van de drie budgetmerken verbeteren. Er wordt een plan ontwikkeld voor de modernisering van de hotels en voor kwaliteitsverbetering van het beddengoed. Accor zal ook de gemeenschappelijke ruimtes opnieuw inrichten, het restaurantaanbod herzien en de technologische voorzieningen uitbreiden.


De Amerikaanse armoedegraad is vorig jaar gestegen naar 15,1 procent. Dat is het hoogste peil in zeventien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Census Bureau. Twee jaar geleden leefde 14,3 procent van de Amerikanen in armoede. In absolute cijfers leefden vorig jaar 46,2 miljoen Amerikanen in armoede. Dat is een record sinds de metingen tweeënvijftig jaar geleden werden opgestart. Bij gehuwde koppels bedroeg de armoedegraad 8,8 procent, maar bij vrouwelijke gezinshoofden steeg dat tot 40,7 procent. De Amerikaanse gezinnen hadden vorig jaar een gemiddeld inkomen van 49.445 dollar. Dat betekende een daling met 2,3 procent tegenover het jaar voordien.


De Franse bank BNP Paribas heeft een reeks maatregelen aangekondigd om zijn kapitaal en financieringscapaciteit te versterken, in de hoop de druk op het aandeel te verlagen. De bank wil met name zijn kapitaalratio eind volgend jaar op 9 procent hebben teruggebracht. Tevens zal er voor 70 miljard euro aan risicovolle bezittingen worden verkocht. De voorbije tweeënhalf jaar heeft BNP Paribas zijn eigen vermogen meer dan verdubbeld van 24,4 miljard euro naar 57,4 miljard euro, onder meer dankzij het opslorpen van Fortis Bank. BNP Paribas bleef voorlopig gespaard van een kredietverlaging door Moody’s, in tegenstelling tot concurrenten Crédit Agricole en Société Générale. Toch sluit de kredietbeoordelaar een verlaging van de rating met één niveau in de toekomst niet uit.


Oliemaatschappijen mogen pas toestemming krijgen voor nieuwe boringen op zee wanneer ze voldoende geld hebben om alle eventuele schade te vergoeden. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement met ruime meerderheid heeft goedgekeurd. Onder meer moet een specifiek veiligheidsplan en een draaiboek voor opruimacties worden voorgelegd, terwijl er ook een verzekering moet worden aangetoond. Voor een moratorium bleek werd geen meerderheid gevonden. Met de resolutie wil het Europese Parlement wegen op de Europese Commissie, die binnenkort een wetgeving presenteert om het risico op ongelukken met offshoreboringen te beperken. In de nasleep van de milieuramp in de Golf van Mexico luidde immers de vaststelling dat de regelgeving ook in Europa tekortschiet.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home