Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2011

Verkiezingen doen stressniveaus stijgen

Het uitbrengen van een politieke stem veroorzaakt stress bij de kiezer. Bovendien kan er een duidelijke hormonale verandering worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ben-Gurion University of the Negev in Israël. Onderzoeksleider Hagit Cohen merkt op dat het uitbrengen van een stem bij politieke verkiezingen een fysieke en psychologische stress teweeg brengt die het kiesgedrag gemakkelijk zou kunnen beïnvloeden.

Onderzoek tijdens de Israëlische verkiezingen twee jaar geleden bleek dat bij kiezers op weg naar de stembus een verhoogd niveau aan het stresshormoon cortisol kon worden vastgesteld. Het cortisol-niveau lag in de aanloop naar het uitbrengen van de stem drie keer hoger dan bij de controlegroep na de verkiezingen. De onderzoekers stelden ook vast dat de burgers ook emotioneel meer opgewonden raakt net voor het deponeren van het stembiljet.

"Aangezien het individu er niet van houdt om gestresseerd te zijn, kan niet uitgesloten worden dat de druk op de verkiezingsdag de burger het stemgedrag zou beïnvloeden of het individu zou aanzetten om helemaal niet te gaan stemmen," merkt Hagit Cohen op. "Die impact kan niet verwaarloosd worden, rekening houdend met het feit dat de voorkeur voor een partij of een kandidaat die niet populair is in de verkiezingspolls of bij bepaalde groepen van de bevolking het stressniveau verhoogt." De onderzoekers willen verder uitzoeken of die stress daadwerkelijk het kiesgedrag beïnvloedt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home