Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2011

Televisie leidt tot minder communicatie tussen ouder en kind

Televisie kan een negatieve impact hebben op de interactie tussen ouders en kinderen, waardoor er ook problemen kunnen ontstaat op het gebied van taalvaardigheid. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Ohio State University. Uit het onderzoek blijkt dat moeders en kinderen tijdens het voorlezen van boeken duidelijk meer communiceren dan tijdens het televisie-kijken. De communicatie bij het lezen en activiteiten met speelgoed lag nagenoeg op hetzelfde niveau, maar de kwaliteit van de ligt bij boeken volgens de onderzoekers wel hoger dan bij speelgoed.

"De communicatie tussen moeder en kind kan bijzonder belangrijk zijn," merken de onderzoekers Amy Nathanson en Eric Rasmussen op. "De reacties van de moeder op de communicatie van het kind leiden tot een promotie van de positieve zelf-perceptie bij de jonge mens en creëert vertrouwen in de volwassene. Een positieve respons helpt het kind aanleren dat het zijn omgeving kan beïnvloeden. Wanneer de respons afwezig blijft, leert het kind daarentegen dat de omgeving onvoorspelbaar is, waar angst kan ontstaan omdat het beseft dat een vraag om hulp genegeerd zou kunnen worden."

"Bij het lezen van een boek met de kinderen, gebruiken de ouders een meer actieve communicatie-stijl, waarbij het kind in contact wordt gebracht met woorden die het mogelijk niet in het dagelijks taalgebruik hoort en dus de vocabulaire en de grammatische kennis wordt bevorderd," voeren de onderzoekers aan. "Televisie leidt echter tot duidelijk minder omschrijvingen en positieve respons dan bij moeders die met speelgoed spelen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home