Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2011

Meer inspanningen nodig voor verwerking medisch afval

Een kwart van het afval dat wordt geproduceerd in ziekenhuizen, laboratoria, bloedbanken en mortuaria is giftig en er moeten meer inspanningen worden gedaan om deze sector te reglementeren. Dat is de conclusie van een rapport voor de Human Rights Council van de Verenigde Naties. Speciaal rapporteur Calin Georgescu voert daarbij aan dat slechts weinig landen een wetgeving hebben ontwikkeld om het groeiend probleem van medisch afval, dat een risico op infecties en blootstelling aan radioactiviteit inhoudt, aan te pakken.

"De medische sector produceert tonnen afval, dat pathogenen, bloed, radioactiviteit, naalden, scalpels en vervallen geneesmiddelen en vaccins omvat," voert Calin Georgescu aan. "In vele arme landen worden chemisch en farmaceutisch afval rechtstreeks naar vuilnisbelten gevoerd of door het toilet gespoeld. Vaak wordt het afval ook verbrand in betonnen bekkens, waardoor de uitstoot van dioxines wordt opgedreven." Hij voegt er aan toe dat veel ontwikkelingslanden worden geconfronteerd met een voortdurende import van medisch afval uit de geïndustrialiseerde wereld.

"Volgens de World Health Organization produceren rijke landen jaarlijks gemiddeld 6 kilogram gevaarlijk medisch afval per hoofd van de bevolking," aldus het persbureau Associated Press. "In arme landen bedraagt die productie tot 3 kilogram per jaar. Er wordt aan toegevoegd dat miljoenen besmettingen met hepatitis of hiv zouden kunnen worden voorkomen indien naalden veilig zouden worden vernield in plaats van te worden hergebruikt zonder sterilisatie. In Algerije, Mexico, Marokko en Brazilië werden mensen besmet door radioactief medisch afval."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home