Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), producent van de BlackBerry, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 329 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 58 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 15 procent tot 4,2 miljard dollar. Het bedrijf lijdt onder de concurrentie van de populaire iPhone van Apple. RIM geeft toe dat zijn smartphonemodellen achterhaald zijn. Tijdens het tweede kwartaal werden wereldwijd 10,6 miljoen BlackBerry-toestellen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar werden er nog 12,1 miljoen exemplaren verkocht, terwijl smartphones in het algemeen nochtans almaar populairder worden.


Voetbalclub Manchester United heeft van de beurs van Singapore toestemming gekregen voor een notering. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De Britse voetbalclub wil met de beursgang een bedrag van 1 miljard dollar ophalen. Een groot deel zal worden gebruikt om de 500 miljoen dollar schulden af te betalen. De Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer haalde Manchester United zes jaar geleden van de beurs in Londen, maar zadelde de club met een grote schuld op. Manchester United heeft een geschatte waarde van 2,3 miljard euro. De voetbalclub kiest voor een Aziatische beurs wegens de enorme populariteit van het Britse voetbal in Azië. De club telt circa 200 miljoen Aziatische fans. Wereldwijd heeft de club 300 miljoen fans.


Een Zweedse rechtbank heeft aanvragen ontvangen van een Japanse toeleverancier voor het faillissement van het noodlijdende autobedrijf Saab. De rechtbank in Vänersborg heeft vier faillissementsaanvragen ontvangen van dochterbedrijven van de Japanse onderneming Takata-Petri. Saab zou het bedrijf nog 1,9 miljoen euro schuldig zijn. Een ander bedrijf, dat nog 130.000 euro te goed heeft van Saab, heeft zijn aanvraag voor het faillissement ingetrokken. Saab vroeg eerder bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers, maar die vraag werd verworpen en Saab ging in hoger beroep. Daarover zal binnenkort een beslissing worden genomen


De Europese autoverkoop begint de gevolgen te merken van de kredietcrisis in Zuid-Europa. Na acht maanden waren in Europa 1,1 procent minder personenwagens verkocht dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de statistieken van de sectorvereniging ACEA. De verbetering in de zomermaanden deed zich vooral voor in augustus. Vooral landen die zwaar worden getroffen door de schuldencrisis of zware besparingen doorvoeren, kampen met een lagere autoverkoop. In Griekenland is de automarkt dit jaar al 38,1 procent gekrompen. Ook in Italië (12 procent), Portugal (22,5 procent) en Spanje (22,2 procent) stellen de consumenten zich voorzichtig op.


De Chinese groep Beijing Jingdong Century Trading, het moederbedrijf van de online retailer 360buy.com, wil volgend jaar naar de beurs trekken in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou een bedrag tussen 4 miljard dollar en 5 miljard dollar willen ophalen. Dat zou veruit de grootste beursintroductie ooit zijn van een internetbedrijf in de Verenigde Staten. Google haalde zeven jaar geleden bij zijn beursgang 1,9 miljard dollar op. De Chinese groep wil profiteren van de honger van Amerikaanse beleggers voor de aandelen van internetbedrijven. Door de slechte zomer op de financiële markten koelde de markt voor beursintroducties fors af. Een aantal beursplannen werden ook uitgesteld of ingetrokken.


Geld lenen om groei te stimuleren, waarbij overmatige overheidsschulden toegestaan worden, is een gevaarlijk beleid. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin opgemerkt in de marge van het economisch forum in de Russische stad Sotchi. De omwentelingen van afgelopen zomer in de mondiale economie hebben volgens Poetin nog eens duidelijk gemaakt dat het groeimodel gebaseerd op hoge overheidsschulden niet werkt. Volgens de Russische premier zal onder meer ook Rusland de dupe zijn van de financiële crisis en een eventuele recessie in Europa en de Verenigde Staten. Ondanks de kritiek, meende Poetin ook dat de Europese landen op de goede weg zijn. Ondanks alle moeilijkheden in de eurozone begrijpen ze volgens Poetin wat er gebeurt en handelen ze op de goede manier.


De ministers van financiën van de eurozone hebben ook op hun informeel beraad in Polen nog geen vergelijk gevonden over het netelige dossier van de Griekse garanties. In navolging van Finland eisen verscheidene landen dat Griekenland in ruil voor financiële steun garanties biedt. Griekenland kan echter niet veel meer aanbieden. Volgens sommige berichten zou overwogen worden om gronden en openbare gebouwen in het garantiemechanisme te stoppen. Dat vooruitzicht veroorzaakt spanningen in Griekenland. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, zei wel vertrouwen te hebben dat er binnenkort een oplossing kan worden gevonden. Ook de Finse minister van buitenlandse zaken Alexander Stubb zegt op korte termijn een uitkomst te verwachten.


Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Eurogroep, heeft de Europese ministers van financiën gevraagd om meer verbale discipline aan de dag te leggen. De voorbije periode regende het immers uiteenlopende verklaringen over Griekenland, waardoor de nervositeit op de financiële markten toeneemt. Met zijn oproep viseert Juncker de tegenstrijdige verklaringen over Griekenland die de eurolanden de voorbije weken de wereld instuurden. Onder meer liet de Oostenrijkse minister Maria Fekter nog optekenen dat een begeleide wanbetaling van Athene mogelijk te verkiezen zal zijn boven een te dure reddingsoperatie. Andere landen houden dan weer hardnekkig vast aan het financiële steunpakket dat voor Griekenland is uitgewerkt.


Het Italiaanse energieconcern ENI heeft zijn belang van 33,3 procent in het consortium dat het Libische olieveld Elephant uitbaat, gehalveerd. Het pakket werd overgedragen aan het Russische Gazprom. De twee groepen hebben volgens ENI een akkoord ondertekend dat de overeenkomst van februari dit jaar herbevestigt. In april werd de operatie tijdelijk opgeschort door de opstand tegen kolonel Moammar al-Kadhafi. Het olieveld Elephant ligt in woestijngebied in het zuidwesten van Libië, op ongeveer 800 kilometer van de hoofdstad Tripoli. ENI meldt ook dat Severenergia, een Russische maatschappij waarvan ENI een belang van 30 procent bezit, volgens een nieuw akkoord gas zal leveren aan Gazprom.


De openbare schuld van Spanje is in het tweede kwartaal sterk gestegen tot 702,8 miljard euro. Daarmee bedraagt de openbare schuld of 65,2 procent van het Spaanse bruto binnenlands product. Dat is 8 procentpunt meer dan vorig jaar. De sterke stijging is te wijten aan de oplopende schuldgraad bij de regio's. Die heeft volgens de Spaanse nationale bank een nieuw record bereikt. De schuldgraad in Spanje ligt nu ook 5 procentpunt boven de limiet van 60 procent waarvan sprake in het Europese stabiliteitspact. Met een cijfer van 85 procent ligt het Europese gemiddelde echter nog wel gevoelig hoger. De openbare schuld in Spanje ligt op het hoogste niveau in veertien jaar tijd. Tegen eind dit jaar zou de schuldgraad verder oplopen tot 67,2 procent.


De Zwitserse bank UBS zou plannen hebben om zijn zakenbank gevoelig af te bouwen. Dat hebben een aantal interne bronnen gemeld. De beslissing is het gevolg van een fraude door Kweku Adoboli, één van de traders van de Zwitserse instelling in Londen. Door de herstructurering zouden volgens Zwitserse media duizenden banen verloren gaan. De herstructurering zou in november worden aangekondigd tijdens de Investor Day van de Zwitserse bank. Er wordt aan toegevoegd dat directeur-generaal Oswald Grübel en Carsten Kengeter, het hoofd van de zakenbank, binnenkort hun ontslag zullen aankondigen. Door de praktijken van Adoboli zou UBS een verlies van 2 miljard dollar hebben geleden.


Het Luxemburgse parlement heeft zijn toestemming gegeven voor het reddingsplan voor Griekenland waarover de landen van de eurozone tijdens de maand juli een akkoord bereikten. Eerder hadden ook Frankrijk, België, Italië en Spanje het pakket al hebben goedgekeurd. Net zoals in Spanje, werd ook in Luxemburg een grote meerderheid gevonden voor het reddingspakket. Het gaat niet alleen over de Griekse steun, maar ook over het Europese reddingsfonds. Alle eurolanden - behalve Griekenland, Portugal en Ierland - moeten instemmen met het plan dat de Europese leiders tijdens de maand juli hebben afgesproken. Het Europese reddingsfonds zal na de ratificatie meer macht krijgen.


De Portugese autoriteiten hebben niet-gerapporteerde schulden van de autonome regio Madeira ontdekt. Dat verzwaart het begrotingstekort van Portugal over de voorbije drie jaar met een bedrag van 1,11 miljard euro en met 568 miljoen euro voor dit jaar. Volgens een mededeling van de Portugese nationale bank en het Portugese statistisch bureau gaat het om een ernstige nalatigheid die ontdekt werd via een rapport van het Rekenhof. De niet-gerapporteerde schulden betekenen dat het tekort voor over de voorbije drie jaar naar boven moet worden bijgesteld. Het Portugese ministerie van financiën benadrukt dat het gaat om een geïsoleerd geval.


De Europese Commissie is klaar met het formele voorstel om de grenscontroles in de Schengenzone op een meer Europese manier te organiseren. De voorstellen komen er na problemen de voorbije zomer met vluchtelingen uit de Arabische wereld. In de Schengenzone zijn grenscontroles in principe verboden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Op dit ogenblik ligt de beslissing over die uitzonderingen bij de verschillende lidstaten, maar de Europese Commissie wenst een Europese evaluatie in te bouwen. Wanneer een land zich te laks zou tonen, zal op Europees niveau kunnen worden ingegrepen om de grenzen beter te bewaken.


Eind dit jaar legt John Mack, voorzitter van Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, zijn functie neer. Hij zal worden opgevolgd door bestuursvoorzitter James Gorman. Dat werd door Morgan Stanley bekendgemaakt. John Mack (66) kwam negenendertig jaar geleden in dienst van de Amerikaanse bank. Tien jaar geleden stapte hij echter op, nadat hij de strijd om de functie van het bestuursvoorzitterschap had verloren. Zes jaar geleden keerde hij echter terug op het hoogste niveau. Tijdens de financiële crisis van drie jaar geleden wist Mack de zakenbank van de ondergang te redden door een groot belang te verkopen aan de Japanse bank Mitsubishi UFJ, waardoor de bank broodnodige financiering binnenkreeg. Mack blijft wel aan als topadviseur bij de bank.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home