Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 16, 2011

Betaalmodel chief executive bepaalt bedrijfsbeleid

De verloning van de chief executive heeft een grote impact op het risicogedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University. De onderzoekers geven toe dat al langer intuïtief een verband werd verwacht tussen aandelenopties en risicogedrag, maar merken op dat die theorie nu ook proefondervindelijk is bevestigd. De betaling van de topman zal volgens de wetenschappers in belangrijke mate bepalend zijn voor het beleid van het bedrijf.

"De studie geeft aan dat de structuur van de verloning een belangrijke impact heeft op de manier waarop de chief executive zijn bedrijf door onzekere periodes - zoals de lancering van product-innovaties, het versoepelen van internationale handelsvoorwaarden of een veranderende regelgeving van de overheid," aldus onderzoeksleider Todd Milbourn, professor economie aan de Olin Business School van de Washington University.

Chief executives die verloond worden naargelang de beursprestaties blijken bij een verhoogde volatiliteit volgens de onderzoekers de cashflow binnen het bedrijf te reduceren. "Een chief executive daarentegen wordt verloond volgens de operationele prestaties, zal veel minder snel geneigd zijn om zich af te schermen van deze volatiliteit," merkt Milbourn op. "Hoe meer de manager wordt blootgesteld aan negatieve evoluties, hoe minder risico's hij zal nemen. Het is voor bedrijven dan ook belangrijk dat de verloningsschema's zijn aangepast aan de gewenste bedrijfsstrategie."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home