Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 16, 2011

Oudste regenwouden cruciaal voor tropische biodiversiteit

De ongerepte oude regenwouden zijn cruciaal voor het behoud van de tropische biodiversiteit. Dat is de conclusie van een internationale groep wetenschappers. Door bosontginning en uitbreiding van de landbouw zijn nog slechts weinig ongerepte tropische wouden overgebleven en elders kan men volgens onderzoeksleider Luke Gibson van de National University of Singapore niet diezelfde biodiversiteit terugvinden. In tegenstelling tot wat vele wetenschappers aanvoeren, is de biodiversiteit van gedegradeerde bosgebieden volgens Gibson relatief beperkt.

"Er zijn geen alternatieven voor deze ongerepte regenwouden," merkt Gibson op. "Elke ingreep heeft onvermijdelijk een negatieve impact op de biodiversiteit." De onderzoekers stellen dat een selectieve bosontginning - waarbij slechts in een gebied slechts een beperkt aantal bomen wordt gerooid - de minst grote impact heeft op de biodiversiteit. Er wordt echter aan toegevoegd dat het vastleggen van natuurreservaten cruciaal zullen zijn om de resterende ongerepte gebieden te beschermen en kunnen bijdragen om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven.

De onderzoekers merken echter op dat het behoud van deze tropische natuurreservaten lang niet zeker is. "Steeds meer natuurgebieden raken gedegradeerd en worden verkleind of helemaal opgegeven," waarschuwen ze. "Het is dan ook cruciaal dat absoluut wordt vastgehouden aan de laatste grote ongerepte bosgebieden in deze natuurreservaten." Uit het onderzoek blijkt dat de tropische wouden in Aziƫ de grootste verliezen hebben geleden op het gebied van biodiversiteit.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home